Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do pokoju 10m2

igrek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kolumny według Was w cenie do 2500zł były by najlepsze w tak małym pokoju (jest na razie pusty i całkowicie do mojej aranżacji). Słucham wszystkiego w zależności od nastroju. Oczekuję przestrzeni, czystości dźwięku i oczywiście jak największej przyjemności ze słuchania muzyki. Jeśli chodzi o pozostała elektronikę to na razie będzie to Cambridge Audio A1 mk3 i cd Denon model DCD-620. Jednak w niedługim czasie planuję też wymianę elektroniki. Moji faworyci to:

Epos M12.2

Epos M5

Monitor Audio RS1

Spentor s3

Proszę o opinie. Wzmacniacz w niedługiej przyszłości będzie zmieniony na Creek A50i lub 5350SE.

Początkowo mój wybór padł na Epos m12.2, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać właśnie nad Epos M5. Myślę ze m12.2 będą troszkę za duże do tego pomieszczenia. A czy są Waszym zdaniem jakieś istotne różnice w brzmieniu między tymi dwoma monitorami czy raczej nie?

Witam. Proponowałbym ci zakup najmniejszych monitorków Ushera s-520 i będziesz

zadowolony a resztę dołożyć do wzmacniacza (z tym,że najlepiej dobrać wzmacniacz

o ocieplonym charakterze brzmienia). Co do Eposów to miałem M12.2 i mogę

powiedzieć, że grają mniej przestrzennie od w/w Usherów (oczywiście z tym samym

wzmacniaczem), basu trochę w M12.2 więcej niż s-52o a średnica w Usherach bardziej

emocjonalna niż Epos M12.2. Zauważ jeszcze,że Epos ma aluminiową kopułkę, natomiast Usher kopułkę

tekstylną. Eposów M5 nie słuchałem ale czytałem opinię że mają malutko basu.

Gość RobSot

(Konto usunięte)

Witam, proponuje inne rozwiazanie: B&W CM1 - piekne kolumny i bogaty dzwiek, nie bede namawial ani polemizowal z opiniami Bowersy sa takie czy owakie: znajdz chwile na odsluch, po prostu. Test tu:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0605/2bw.html

Jakie kolumny byś nie wybrał, to pomyśl o zatkaniu bass-reflexu. W tak małym pokoju, jak Twój masz "piękne" fale stojące w okolicach 40 - 50 Hz. Jak to Ci się nałoży z pracą bass-reflexu to nie pozostaje nic innego, jak tylko uciekać z takiego pokoju.

Gość RobSot

(Konto usunięte)

Witam, proponuje inne rozwiazanie: B&W CM1 - piekne kolumny i bogaty dzwiek, nie bede namawial ani polemizowal z opiniami Bowersy sa takie czy owakie: znajdz chwile na odsluch, po prostu. Test tu:

Gość RobSot

(Konto usunięte)

Ja proponuje glosniki ktore maja bass reflex z przodu, zatkanie bass reflexu, spowoduje czasem zbytie wyszczuplenie dzwieku. Takze B&W Cm1 choc pieknie i dobrze grajace odpadaja, tak samo Eposy. Polecam Ushery S-520. Chyba ze masz min. 50cm za glosnikami, to wtedy te z bass-reflexem z tylu. Wiem, bo sam mam pokoj 12m2 i wiem na co stac tak male podstawkowce.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość RobSot

(Konto usunięte)

Przepraszam ze pojawilo sie kilka identycznych wpisow - serwer sie zawiesil jak dalem wyslij i tak jakos kliknalem kilka razy... Co do CM1 to dzwiekiem odbiegaja od "typowych" Bowersow, technologicznie duzo w nich z serii 800, no i ta jakosc wykonania... W salonie nie mogli mnie namowic na odsluch bo wydawaly mi sie zwyczajnie za male by grac - mimo pieknej formy. Okazalo sie ze moje obawy sa bezpodstawne, dzwiek jest sporym zaskoczeniem: przestrzen, detalicznosc przekazu jest akurat taka by w pelni cieszyc sie ulubionymi nagraniami, jednak jakby bogatszymi, pelniejszymi. Bas pod kontrola i co ciekawe jest a wydawaloby sie ze nie ma prawa byc bo i z kad? Glosniki wysokotonowe oraz zwrotnice to wyzsza polka B&W i to slychac. Jesli chodzi o mnie to mimo ze mialem kilka sprzetow w domu nie czuje sie opiniotworczy, jednak namawiam do posluchania bo napewno warto

Gość RobSot

(Konto usunięte)

jesli chodzi o odleglosc od sciany z tylu to okolo 50cm jesli jest mozliwosc, jednak B&W oferuje rozwiazanie pozwalajace dosunac monitorki niemal do sciany: we flowport wklada sie katowy wylot

Wygodniej/praktyczniej /lepiej dac kolumny z otworami basowymi z przodu. Dadza wiecej mozliwosci ustawienia w malym pokoju. Ja bym proponowal KEF Q1 - jest teraz korzystna wyprzedaz tego modelu (

Co to za belkot o przestrzennosci w 10m2? :) nieofensywnosc wysokich, pelna srednica, ladna barwa, muzykalnosc i szybki acz nie zabardzo schodzacy i nie przewalony bas nic wiecej w 10m nie potrzeba. Wzmacniacz przede wszystkim kulturalny z dobrym timingiem. Na koniec analogowe zrodlo i kable o malej srednicy zamaist tych ogrodowych. Wszelkie fajerwerki audiofilskie w 10m2 okazuja sie jedynie irytujaca wada, a nie zaleta ale co kto lubi, wiec to tylko moje osobiste zdanie.

Z kabli mozna polecic ProCaby LS15 lub 25. W zaleznosci od upodoban i sprzetu. Ustawienie sprzetu to 50% sukcesu, bo nie ma sprzetu zle grajacego, jest tylko zle ustawiony;) Co do Kef Q1 to potwierdzam ze sa warte rozwazenia i zakupu, sam o nich myslalem jakis czas temu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co do pokoju to może pokrótce go opiszę. Może i jest nieduży bo to tylko 10m2, ale (moim zdaniem wielki plus) będzie służył tylko do odsłuchów i kolumny mogą być ustawione nawet w połowie długości pokoju. W taki oto piękny sposób do moich czterech faworytów a mianowicie:

Epos M12.2

Epos M5

Monitor Audio RS1

Spentor s3

doszli kolejni:

Usher s-520

B&W CM1

KEF Q1

Kolumny chcę kupić „na lata” więc nie powinny one w przyszłości byś najsłabszym ogniwem. Co do reszty sprzętu to zamierzam eksperymentować. Więc może małe głosowanie?

Kto jest za jakim modelem + uzasadnienie odpowiedzi (jak w szkole:-)

> Kolumny chcę kupić "na lata" więc nie powinny one w przyszłości byś najsłabszym

>ogniwem.

To może jednak te RLS Calisto posłuchaj co Zbig wymienił. Całkiem zapomniałem o nich i ja a i Ty ich nie dodałeś do listy.

jesli chodzi o Kef-y to oczywiscie, jak kazdych trzeba posluchac, ale na podstawie wlasnych obserwacji zauwazylem ze brzmia one zupelnie inaczej po wygrzaniu niz nowe wyjete z podła, wiec odsluchy salonowe moga byc mylne.

W tak małym pomieszczeniu unikałbym wysoko strojonych bassreflex'ów. Może nawet spróbowałbym czegoś w obudowie zamkniętej takiego jak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie polecam bezwarunkowo bo AkustyK niestety robi problemy z odsłuchami przed zakupem, ale od strony aspektów technicznych basu trudno o coś lepszego do 10m2.

Ukryta Zawartość

>igrek jesli pokoj jest prostokatny to faktycznie ciekawym wyjsciem jest ustawienie ich w 2/3 dlugosci pokoju na wezszej scianie wtedy moga miec wiekszy bas i byc nawet dalekiego pola (u mnie staly proac t50 choc i z nich prawidlowej przestrzeni w 10m nie bylo bo niby skad. Niektorzy tez ustawiaja kolumny na szerszej scianie siedzac twarza w srodku ale msuza to byc wtedy monitory bliskiego pola a nie jakies audiofislki badziew. Sytuacja jest o tyle ciekawa ze sprawdzi sie tez wiekszosc kolumienek vintage ktore przy 20m2 sa juz zbyt slabe choc rozne bedzie z czystoscia - najbardziej brudzi bas tak wiec musi byc zwarty juz w kolumnach badz wzmacniacz musi go swietnie prowadzic i milo jak konczy sie na 50hz a nie 20. Takze wzmaki vintage choc tu bym sie bal wiekszosci japonskich i amerykanskich potworow z lat 70 bo moga strasznie lupac. Z nowego sprzetu nie mam zdania ale eposy bardzo mi sie podobaly, przerazaja mnie natomiast dynaudio i paradigmy ktore w tak malym pokoju zabily by na starcie choc pewnie wielu zwolennikow maja. Na koniec tak sobie mysle o tym pokoju tylko dla audio - czyli jest pusty? oj bedziesz musial sporo plyt zakupic by go czyms mocno wytlumic bo slabe tlumienie ujdzie tylko w srednich pokojach przy niektorych systemach.

Dynaudio Focus 110. Moim zdaniem są lepsze od Usherów i Eposów. Przyjemniejsze, bardziej muzykalne. Pozostałych nie słyszałem. Nie są tanie, ale najsłabszym elementem systemu raczej niełatwo będzie je zrobić. Trzeba odrobinę powalczyć z basem, ale warto, i jest to możliwe. Wzmacniacz wydajny, z mocnym zasilaniem wskazany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a moze Focale :))

w linku jest podana bardzo dobra cena za te glosniki.

Ukryta Zawartość

Gość RobSot

(Konto usunięte)

Pomysl z glosowaniem ma jedna za to zasadnicza wade: zakupisz i staniesz sie posiadaczem sprzetu ktory ktos z szanownych kolegow uwaza za najlepszy. Podobnie jest z naszymi opiniami: nikt z nas nie slyszal wszytkich branych pod uwage monitorow a juz napewno nie w tym samym pomieszczeniu i podlaczonych do tego samego sprzetu. Tak naprawde to ma sie podobac TOBIE w TWOIM pokoju. Ja namawiam do samodzielnego odsluchu, zwlaszcza ze jak zrozumialem to w oparciu o te monitory chcesz przebudowac swoj system. Jesli jest inaczej to kwestia "odsprzedawalnosci" moze miec jakies znaczenie... Na koniec zapewniam: mnie sie nie obawiaj, nie bede rozczarowany jesli wybor bedzie inny niz moj :-)

Odsłuch oczywiście się odbędzie już w poniedziałek. Pytam dlatego żeby po prostu wybrać konkretne modele, a później je odsłuchać, oczywiście o ile wszystkie będą :-) Jeśli chodzi o wzmacniacz to zastanawiałem się właśnie nad creekiem, ale jeszcze pomyślę. Cóż pobuszuję jeszcze po necie w poszukiwaniu recenzji w/w kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.