Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o pomoc w zakupie kabli

Grzos

Rekomendowane odpowiedzi

tak.... wzory napisałem, dobrze myślałem i rozumowałem, i jak sam Ci pisałem połączenie równolegle kondensatora - czego we wzorze nie uwzględniłem - - trzeba obrócic tą cześć z C i będzie ok.

tak czy inaczej wp[ływ jest praktycznie żaden z uwagi na występujące tu częstotliwości i i wartości L i C

No, jak już uzgodniliśmy jedno 'w bólach' można iść dalej ;-)

Jedna z ewentualności...

Mamy przewód z L i C - z tych wartości wynika częstotliwość rezonansowa. Ponieważ przez przewód głósnikowy płyna spore prądy, to ten obwód drgający zostanie 'pobudzany' do drgania. Są to częstotliwości pewno rzęu 1- 10Mhz. I co sie wtedy dzieje? Nasze kabelki z łatwością walą tę częstotliwość do układu audio i rozprzestrzenia się ona właściwie trudno do skontrolowania. Kto walczył z wcz. wie, ze to nie jest takie proste... A jeśli jeszcze spotkamy układ, który zaczyna 'podłapywać' te częstotliwości sam rezonuje w okolicach podobnych... Można jedynie przypuszczać, że nie będzie to 'zdrowe' dla elektroniki.

Poniżej, stary, ale klasyczny tekst Nelsona Passa o pomiarach rezonansów kabli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt jeszcze nie zbudował kabla z dedykowanym zakresem częstotliwości, jakie on ma przenosić - a reszty nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

XYZPawel, 13 Kwi 2008, 18:55

>jar1

>

>Taak, przeczytałem i jakie masz praktyczne wnioski z tego ?

Praktyczny wniosek z tego: rzeczywistość jest bardziej skomplikowana niż nasze poglądy na TAK lub NIE oraz uproszczone modele wymyślane jedynie w celach edukacyjnych. Nie można traktować uproszczonych modeli jako całościowego opisu rzeczywistości - taką wiedzę powinien wynieść dobry inżynier z dobrych studiów.

Chcialbym jeszcze dodac ze w rozpatrywanym kablu glosnikowym wystepuje liniowe rozlozenie pojemnosci wzdluz jego zyl czyli jego rezystancji. Podobnie jest z indukcyjnoscia .

Czy mozna to wprost zaprezentowac za pomoca wyseparowanych elementow R L C jako uklad zastepczy? - nie wiem. Tak tylko strzelam

tak - sami komplikujemy sobie niepotrzebnie :)

myślę ze problem generowania czegokolwiek przez kabel nawet jeśli występuję - jest marginalny i jak to się mówi "mieści sie w granicach błędy pomiarowego" nie ma co dorabiać sztucznej teorii - równie można by powiedzieć że taki kabel głośnikowy będzie antena i będzie nam zbierał radio maryja.... będzie- będzie, tylko że w stopniu nie pozwalającym na zaobserwowanie tego.co do pytania o rozłożenie pojemności i indukcyjności liniowo wzdłuż.... - potraktuj go jako czarną skrzynkę - wrota wejściowe i wyjściowe, nie interesuje Cie co jest w środku, nie wiesz czy tam jest metr przewodu, kilometr, wiaderko szpinaku, czy pospawane ze sobą gwoździe... a punktu widzenia wrot wejściowych i wyjściowych jakie parametry będą charakteryzowały nasz układ dla częstotliwości akustycznych???

trzy R, L, C , nie ma tu żadnych odbić, naskórkowości, nic z tych rzeczy - tylko R, L C

Już przedtem napisałem - zbuduj cały system audio, który reaguje i obsługuje jedynie częstotliwości audio - wtedy Twoje założenia będą słuszne. Póki co, nikomu sie jeszcze nie udało.

hehe! Najlepsze jest to ze wiekszosc dyskusji w tematach zwiazanych z kabelkami schodzi na poziom przepychanek na temat slychac czy nie slychac , dlaczego nie slychac bo nie powinno byc slychac i dlaczego jednak slychac choc inni twierdza innaczej czy cos takiego , bo jak sie to wszystko czyta jednym ciagiem to wychodzi z tego taka "logika rozmyta"

ha ha ale pompa!! pawełek naprawde wierzy w to co pisze!!Nastepny oszołom na forum.Cz y tak trudno zrozumieć,ze jezeli kable roznia sie miedzy soba budową,materiałem(miedz,srebro,węgiel)maja rózne srednice,pojemności i wiele innych zmiennych czesto bedacych tajemnicą producenta to siłą rzeczy muszą chocby minimalnie wpływac na dzwięk?Czy srednio inteligentnemu człowiekowi tak trudno to zrozumieć?

dave,

w przypadku takich nawiedzonych, jak XYZ P, nie chodzi o inteligencję.

on ma większe problemy.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

dave

a ja bym chciał wiedzieć co to są te "wiele innych zmiennych czesto bedacych tajemnicą producenta"

- robisz z kabla voodoo a czym wg Ciebie będzie się różnił przewód miedziany od srebrnego jak nie operem/(długość * przekrój) dawaj miszczu może wymyślisz albo odkryjesz cos nieodkrytego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.