Skocz do zawartości
IGNORED

Okropna Jakosc filmów DVD

marcin1982

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób można uzyskać 1024 na ramce 768?

Dlaczego niby można tego dokonąc dla 16:9, a nie można dla 2,35:1?

Gdyby rzeczywiście tak było, różnica pomiędzy DVD i 720p nie byłaby w praktyce tak odczuwalna!

A wg mnie jest wyraźna! Wyraźniejsza niż pomięzy 720p i 1080p.

Gdyby rzeczywiście tak było, różnica pomiędzy DVD i 720p nie byłaby w praktyce tak odczuwalna!

Filmy wydawane przez Propagandę to jest dopiero kaszana!"Czterdziestolatek" na DVD jest chyba gorszy od tego co można zobaczyć w TV!Rysy, ziarno jak groch i wyblakłe kolory...Nie jest też lepiej z serią filmów odnowionych cyfrowo."Dzieje grzechu" to koszmar! Tego nie da się w ogóle oglądać!Omijajcie więc filmy tego wydawcy z daleka a oszczędzicie sobie rozczarowania i pieniędzy...

Teraz to już nie Propaganda ma te starocie, ale TVP

wszystkie seriale. Stawka, Pancerni, Czarne Chmury itd, oraz filmy Krzyżacy, Potop, Pan Wołodyjowki i jeszcze dużo innych. Są nieodświeżone tylko przeniesione na nowy nośnik. Jakość woła o pomstę do nieba.

@Melonman, nigdy nie zastanawiałeś się, dlaczego 720 x 576 nie daje dokładnie proporcji 4:3?

Ja tylko obrazowo przedstawiłem przeliczenie na kwadratowe piksele dla sygnału PAL:

576 * 4 / 3 = 768

576 * 16 / 9 = 1024

Nie oznacza to twierdzenia, że rozdzielczość jest tak duża. Tak naprawdę ona wynosi nadal 720 pikseli w poziomie.

Nie powienieneś zdawać się na swoje subiektywne odczucia w różnicy między materiałem SD, a 720p. Wystarczy, że otworzysz sobie plik VOB filmu w formacie 16:9, aby przekonać się, że jego fizyczny rozmiar to dokładnie 720 x 576 pikseli. Odtwarzacz po prostu dostososwuje szerokość obrazu do proporcji 16:9. Nie można dokonywać porównań w oparciu o materiał z komputera, gdzie mamy do czynienia z kwadratowymi pikselami.

Jeśli chodzi o format 2,35:1, to sposób jego kodowania jest efektem umowy. Są kodery MPEG2, które potrafią tak zakodować film, ale standard DVD przewiduje tylko dwa formaty:

720 x 576 / 4:3

720 x 576 / 16:9

Dlatego w przypadku formatu 2,35:1 stosuje się format 16:9 letterbox.

Są jeszcze odmiany o niższych rozdzielczościach, ale nie o tym tutaj mówimy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (eng)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pol)

ArtS :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ArtS007, 13 Kwi 2008, 09:18

>Kolekcja 720p, fajnie, ale polskie ścieżki? Nie rozumiem, jak można cieszyć się odbiorem filmu z

>polskim lektorem. Moim zdaniem jednak szkoda.

>

>Przy okazji: przyrost rozdzielczości pionowej z PAL (576) do HD Ready (720), to jedynie 25% więcej.

>Dopiero 1080 wnosi dużą różnicę, ale i tak trzeba mieć bardzo duży ekran, aby móc widzieć różnicę.

>

>ArtS :)

Ale w poziomie z 720 pikseli w PAL robi się 1280 w "niskim" HD. Różnica w ilości pikseli to PONAD 100% (1280x720 vs. 720x576) - i tak to należy rozpatrywać .

Meloman, 13 Kwi 2008, 14:38

>>>Przy okazji: przyrost rozdzielczości pionowej z PAL (576) do HD Ready (720),

>>>to jedynie 25% więcej.

>>>Dopiero 1080 wnosi dużą różnicę, ale i tak trzeba mieć bardzo duży ekran,

>>>aby móc widzieć różnicę.

>

>Bzdura! 576p jest dla formatu 4:3. W formacie 16:9 wychodzi 405p.

>Obraz anarmoficzny nie ma nic do rzeczy, bo ogranicza Cię zawsze jedna z rodzielczości - pionowa lub

>pozioma.

>DVD - 720x405

>HD - 1280x720

>FullHD - 1980x1080.

Wiesz co to takiego anamorfizm ? W PAL 16:9 przy wypełnieniu kadru na proporcje 16:9 w 100% rozdzielczość fizyczna wynosi 720x576 !!!

Kiedy masz film 2,4 :1 to rozdzielczość też jest jak wyżej 720x576 ale "aktywna" klatka ma rozdzielczość 720x~427 - czyli anamorfizm i letterbox

Rozpatrując rozdzielczość należy brać pod uwagę nie tyle ilość pikseli, co zmianę ilości pikseli w poziomie i w pionie. Dlatego przyrost z 720 do 1280 pikseli w poziomie daje przyrost o 78%. To dużo. Ale przy dobrym materiale wyjściowym efekt będzie przyzwoity.

Co by nie mówić, za kilka lat będziemi mile wspominać DVD, podobnie, jak dziś VHS. Choć zastanawia mnie długi czas życia formatu Video CD.

ArtS :)

Najbardziej mnie dziwi po co niektórzy dystrybutorzy to wydają. wytłoczenie 2 płyt CD jest prawdopodobnie droższe od wytłoczenia 1 DVD. do tego droższe pudełko na 2 dyski. A cena płyty 9,99 w sklepie.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Może ma to odzwierciedlenie w cenie licencji w zależności od nośnika docelowego i taniej jest wydać coś na VCD niż DVD?

BTW - porównywałem niedawno oryginalne wydanie DVD (PAL), kopia mastera HD i wysokiej jakości nagranie z przekazu HDTV w 720p przy niezauważalnej kompresji; bardziej przyjemnie patrzyło się na wersję z DVD (przyjemniejsza temperatura kolorów i bardziej przekonywujący przekaz), w wersji HD zauważalny brak aliasingu, szczególnie widoczny przy szybkich przejściach, ale za to wyblakłe kolory i sterylność obrazu, w negatywnym znaczeniu

Przemski, 16 Kwi 2008, 13:17

Kolory na HD mogą być lepsze , gorsze lub identyczne jak na DVD w zależności od tego jak ktoś to zrekompresował , z jakiego materiału źródłowego korzystał i z jakiego odtwarzacza Ty korzystasz.

Obraz na dobrych kopiach HD 720p jest o niebo bardziej przekonujący i naturalny od tego co widziałem na DVD ... o 1080p nie wspominam. To samo ze szczegółami. A sterylność ? - jakoś nie zauważyłem by było "sterylnie" (określenie "sterylny" jest rodem z wspomnień użytkownika płyty winylowej i wzmacniacza lampowego opisującego wrażenia z odsłuchu wzmaka tranzystorowego z "cyfrowym" źródłem)

Najlepsze jest to, że firmy takie jak Vision kupuja licencję na określony czas, za ustalona cenę i nie ma znaczenia ile i na jakich nośnikach sprzedadzą towaru.

co do porównania DVD i 720p to tego typu porównania nalezy robić przynajmniej na materiale z oryginalnych płyt wydanych w podobnym okresie. Teraz wyszła kolekcja Kubricka na DVD i w tym samym czasie na Blu Ray (na zachodzie). Wydania były przygotowywane jednocześnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.