Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy przedwzmacniacza RIAA

Gość Dink

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dink

(Konto usunięte)

Chciałem dzisiaj Szanownym Kolegom zaprezentować bardzo ciekawy przedwzmacniacz gramofonowy, proponowany

przez angielskie pismo Hi-Fi World w dziale DIY Suplement. Kilka lat temu ktoś przywiózł mi z Londynu

taki właśnie KIT do złożenia. Składał sie z trzech elemenmtów - zasilacza, przedwzmacniacza z selektorem

oraz przedwzmacniacza RIAA. Po zmontowaniu okazało się, że przedwzmacniacz "gra" rewelacyjnie. Bardzo prosty

uklad bez NFB, łatwy w montażu wyróżnia się naprawdę znakomitymi właściwościami odsłuchowymi. Oryginalny KIT

przewidziany był także do współpracy z wkładkami MC po podłączeniu transformatorków podwyższających. Nie wypróbowałem takiej wspołpracy, bo nie dysponowałem wkladką MC, ale inny taki przedwzmacniacz zrobiłem wykorzystują transformatorki Tonsilu, stosowane niegdyś w mikrofonach MDU VII, przeznaczone do magnetofonów ZK120. Okazało sie , że tonsiloskie

miały identyczne parametry, co w oryginalnym "kicie"/47 ohm i 4,5 k/

Wykonałem kilka takich przedwzmacniaczy /dalej dołączę zdjęcia/.Układ nieco zmienilem dokladając dodatkowo jedną lampę

ECC83 - w oryginale były trzy lampy i wzmacniacz końcowy - wtórnik, pracował dla obu kanałów w jednej bańce. Wystepowały minimalne przesłuchy i zależały od egzemplarza lampy. Niżej zamieszczam jedną tylko stronę ze schematem

preampa, ale dysponuję obszerniejszym materialem. Jeśli będzie większe zainteresowanie wówczas zamieszę resztę materialu.

post-16334-100005048 1208268891_thumb.gif

https://www.audiostereo.pl/topic/41833-lampowy-przedwzmacniacza-riaa/
Gość Dink

(Konto usunięte)

Mam jeszcze dużo materiału. Niestety, po zmniejszeniu do wymaganego formatu /100k/, wszystko jest nieczytelne. Mogę przesłać na maila. Jeśli chodzi o kubki /do lamp/ , spróbuj Jasko, albo we Fonarze. Transformator sieciowy nawijam.

Gość Dink

(Konto usunięte)

Otrzymałem multum korespondencji odnośnie przeslania tych materiałow na adresy mailowe. Niestety, nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć i goraco za to przepraszam Szanownych Kolegów. Postaram się teraz zmniejszyć do rozmaiarów 100kB wsystko, co posiadam i może jest ktoś, kto zdola

to zmniejszyć tak, żeby można było wszystko przeczytać. To jest jeszcze 6 stron i każda ma około 1MB. Acha, i jeszcze jedno. W sprawie tego preampa napisał do mnie jeden z forumowiczów i okazło się, że przed laty razem pracowaliśmy w TVP. To bardzo mile spotkanie na łamach Forum . Pozdrawiam wszystkich serdecznie Dink

materialy przeslane od Dinka. pelna rozdzielczosc zachowana dla czytelnosci schematow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 9str 9,17MB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 lata później...
  • 6 miesięcy później...

Odświerzam temat.

Widzę, że cały czas jest dość ograniczony wybór w ofercie lampowych przedwzmacniaczy gramofonowych.

Czy w pojawiły się jakieś konstrukcje godne zainteresowania ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.