Skocz do zawartości
IGNORED

CD Nad 521 Bee czy to dobre zrodlo

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam mam takie male zapytanie .Otoz zmienilem swoj zestaw konkretnie wzmacniacz Denon Pma 925 ktory mial maly wypadek i przestal mi sie podobac mimo tego ze gral chyba dobrze.Kupilem wzmacniacz AX 397 Yamachy decydujacy wplyw na ten wybor to ze nowka i niska cena a takze zestaw kina domowego tez Yamahy.Teraz czekam na cd ktore do mnie idzie Nad 521 Bee cd prawie nowe jeszcze na gwarancji.Pytanie jest nastepujace poszukiwalem dlugo cd Yamahy koloru tytanu jakiegos wyzszego modelu ale ceny za uzywki leciwe 500 pln,i dlatego kupilem cd Nada i teraz zastanawiam sie czy ten cd nie bedzie gorszym wyborem od np Yamahy 870 i jak zagra z Yamaha,do kompletu kolumny B&W 602 czy calosc sie jakosc zgra czy to bedzie tragedia.

https://www.audiostereo.pl/topic/41839-cd-nad-521-bee-czy-to-dobre-zrodlo/

Fabryczny - mocno kiepski.

Poczytaj...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz

Ukryta Zawartość

Miłej lektury.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można było wyszukac NAD 540, chodzą po ok. 600zł. Co prawda sprzęt leciwy bo z ok. 2000 roku, niezbyt udany napęd SANYO ale cała reszta jest na duży PLUS. Do dźwięku nie ma się co przyczepic, bardzo muzykalny CD-ek - gra zdecydowanie ciekawiej niż np. taki CA Azur 540C v2

No cuz jestem troche zalamany w takiej sytuacji nie wiem czy nie zostawic CD Denon dcd 435 ktory mi zostal po tamtym wzmacniaczu ,moze bedzie lepszy od tego Nada wydawalo mi sie ze 550 pln bo tyle zaplacilem za tego Nada to jest dobra cena ,a tu ludzie pisza ze dvd Manty za 200 pln nie gra gorzej ,czy to mozliwe zeby byl tak slaby,byc moze faktycznie te produkty Angielskie sa przereklamowane.Sam kiedys kupilem Wzmacniacz Cambridge Audio A1 i Cd Cambridge D100 zestaw ten byl porazka,czlowiek nie potrafi wycjagac wnioskow.Moral taki ze albo nalezy kupic drogie nowe klocki ,lub stare ,bo te nowe o niskim budzecie to szmelc Chociaz nie sa tak tanie bo za wzmacniacz i cd nalezy zaplacic min 2000 pln.

nie przesadzajmy, że angielskie sprzęty są słabe...to budżetowe klocki są słabe, a jeśli jeszcze ta budżetówka pochodzi od NADa i Kambodży (dwóch najbardziej chyba przereklamowanych producentów, z naciskiem zdecydowanie na tego drugiego), to tym bardziej nie ma sensu spodziewać się 'hajendu' i 'hajlajfu'...

Absolutnie nie zgodze sie z ta teoria. Chyba tylko nie ma ten pojecia jak graja NADy, kto ich nie sluchal. Mialem bezposrednie porownanie z Yamacha cdx880, Marantzem CD6000. Testowalem NADa 5425, 502,

512, 514. Kazdy z nich gral muzykalniej, naturalniej, bardziej przestrzennie od wczesniej wymienionej dwójki cedekow, nie wspomnę juz o 514, ktora to zdecydowanie wybija sie brzmieniowo ponad segment budżetowy.

Panowie ale nadal nikt nie napisal na temat ,czy polaczenie tego nada z yamaha to dobry pomysl czy rzeczywiscie moglem dac 500 pln za stary cd Yamahy cdx 870 ,lub 750 pln za nowa 397.Pozdrawiam,I ewentualnie kto z was zajmuje sie modyeikacja tego cd

Moj kolega ma w polaczeniu odwrotnym, Wzmacniacz NADa z cd Yamahy i bardzo sobie chwali. Kiedys konsultowałem z nim polaczenie wzmacniacza Yamahy AX570 z cd NADa 540, wszystko wskazywalo, ze polaczenie bedzie ok. Spotkalem sie z dwoma przypadkami tuningu cd NADa i w obydwu przypadkach byla to dzwiekowa porazka, nadmiernie rozjasniona gora, utrata basu. Byc moze wiazalo to sie z malo fachowa inger. w elektronike.

Ja posiadam pięć odtwarzaczy NADa i wszystkie czaruja mnie bez tuningu.

Ten DVD moze jest niezly do filmow ale porownywanie go z typowymi cd nawet nie ma sensu, 435 Denona

jest najnizsza polka ich oferty. Wedlug mnie 521 NADa wykosi konkurentow i pokaze kawalek fajnego brzmienia, zalezy jeszcze czego sluchasz.

I tu NAD moze pokazac swoje mozliwosci: namacalny, piekny barwowo, naturalny i wysuniety do produ wokal, reszta tez bardzo zgrabnie zinterpretowana z dodatkiem ciepla, niemeczaca, czysta gora i fajny basik. Tak przynajmniej graja moje odtwarzacze NADa,. Mocny rock i metal to nienajlepszy repertuar dla cd NADa, zaznaczam, ze opieram sie na swoim sprzecie i na wlasnych spostrzeżeniach.

Rzeczywiscie to co odrazu rzuca sie w uszy ze ten Nad gra bardzo przyjemnie jaaz i spokojne kawalki popowe nawet elektroniczne ,ale w roku to wszystko zlewa sie do kupy i jest ta muzyka mniej kontrolowana nalezy szukac plyt orginalnych i to dobrze nagranych,pare takich znalazlem ,ale troche szkoda ze z rokiem i metalem nie radzi sobie.

Mam jeszczcze pytanie moze choc troche poprawi to podlaczenie jakis dobrych RCA i kabli glosnikowych.Kable glosnikowe tak 2X2.5 m i intrkonekt 0.6 m czy jest to mozliwe powiedzmy za 300 pln.

To , ze dzwiek sie zlewa to chyba bardziej "wina" wzmaka , anizeli źrodla, bowiem Yamaha nie jest zbyt przejrzysta. Kable glosnikowy:

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o IC to mysle , ze w tym samym sklepie znajdziez cos rozsadnego. Z mojego doswiadczenia z Yamaha AX 396 wzmak ten nie jest zbyt czuly na interkonnekt.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marivs

15 Kwi 2008, 20:49

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 55 / 87 / 1

Można było wyszukac NAD 540, chodzą po ok. 600zł. Co prawda sprzęt leciwy bo z ok. 2000 roku, niezbyt udany napęd SANYO ale cała reszta jest na duży PLUS. Do dźwięku nie ma się co przyczepic, bardzo muzykalny CD-ek - gra zdecydowanie ciekawiej niż np. taki CA Azur 540C v2

Sprzet z 2000 roku leciwy - usmialem sie:) Faktem jest ze klocki o ktorych piszecie nie warte sa zadnego zainteresowania ale to juz moje zdanie.

no coż, zgadzam sie z Disco w 100% :-),

mnie podoba się też opis brzmienia budżetowego NAD'a: "namacalny, piekny barwowo, naturalny i wysuniety do produ wokal, reszta tez bardzo zgrabnie zinterpretowana z dodatkiem ciepla, niemeczaca, czysta gora i fajny basik. Tak przynajmniej graja moje odtwarzacze NADa," - sam nie wiem czego zazrościć; słuchu, wyobraźni czy niesamowitej umiejętności doboru budżetowych klocków i trafianiu na same wyjątkowe okazy cedeków?!...ja miałem przez dłuższy czas odtwarzacz NAD'a (wprawdzie model C542), ale aż tak znakomicie nie grał... :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No nic w tym watku pisza raczej ludzie bez wiekszego doswiadczenia odsluchowego. Klasa sprzetu o ktorej piszecie czyli jakies tam Nadziki Kambodze itp to zadna klasa. Gowniana budzetowka. Za ta sama kase mozna znacznie lepiej.

dariusz964, 19 Kwi 2008, 12:43

>Rzeczywiscie to co odrazu rzuca sie w uszy ze ten Nad gra bardzo przyjemnie jaaz i spokojne kawalki

>popowe nawet elektroniczne ,ale w roku to wszystko zlewa sie do kupy i jest ta muzyka mniej

>kontrolowana nalezy szukac plyt orginalnych i to dobrze nagranych,pare takich znalazlem ,ale troche

>szkoda ze z rokiem i metalem nie radzi sobie.

To raczej wzmacniaczyk nie radzi sobie z graniem, przecież to najtańszy model i do tego Yamahy , więc trudno się po nim spodziewać aby grał.

W porównaniu do PMA925R to zwykła tandeta

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marivs

19 Kwi 2008, 19:10

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 55 / 89 / 1

Dla jednych gówniana budżetówka a dla innych po prostu poprawnie grający sprzęt.

Jak sie nic innego w zyciu nie slyszalo to tak jest. Ale za to mozna do woli dywagowac na temat kabelkow ze niby nie maja zadnego wplywu na dzwiek. Na tym poziomie na pewno nie ale to nie znaczy ze wcale.

Przy okazji musze sie zgodzic z kolega kolmenem. Rzeczywiscie choc PMA 925 R nie jest zadna rewelacja ale jest to poprawnie grajacy wzmacniacz - w przeciwienstwie do owej Yamahy. Zalozycielowi watku moge jedynie krotko powiedziec: nie tedy droga do dobrego dzwieku. I wcale nie trzeba na niego wydawac kroci.

discomaniac71, 19 Kwi 2008, 19:35

>marivs

>19 Kwi 2008, 19:10

>O mnie » Ignoruj » PW »

>stat: 55 / 89 / 1

>

>Dla jednych gówniana budżetówka a dla innych po prostu poprawnie grający sprzęt.

>

>

>Jak sie nic innego w zyciu nie slyszalo to tak jest. Ale za to mozna do woli dywagowac na temat

>kabelkow ze niby nie maja zadnego wplywu na dzwiek. Na tym poziomie na pewno nie ale to nie znaczy

>ze wcale.

>Przy okazji musze sie zgodzic z kolega kolmenem. Rzeczywiscie choc PMA 925 R nie jest zadna

>rewelacja ale jest to poprawnie grajacy wzmacniacz - w przeciwienstwie do owej Yamahy. Zalozycielowi

>watku moge jedynie krotko powiedziec: nie tedy droga do dobrego dzwieku. I wcale nie trzeba na niego

>wydawac kroci.

No niestety nie wszyscy tyle slyszeli co Wasc, nie znaczy to jednak zeby krytykowac innych( byc moze to przez niskie poczucie wlasnej wartosci). Jesli natomiast chodzi o sprzet to przypuszczam ,ze startowales z gornego c, nie tam jakies NAD-y, Yamahay etc

Niestety po pierwsze nie kazdego stac na kolcki z wyzszej polki, po drugie nie kazdy preferuje uzywke bowiem mozna trafic na bubel, a nie kazdy zna sie na elektronice.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kichanadeta

19 Kwi 2008, 21:06

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1531 / 258 / 1

No niestety nie wszyscy tyle slyszeli co Wasc, nie znaczy to jednak zeby krytykowac innych( byc moze to przez niskie poczucie wlasnej wartosci). Jesli natomiast chodzi o sprzet to przypuszczam ,ze startowales z gornego c, nie tam jakies NAD-y, Yamahay etc

Niestety po pierwsze nie kazdego stac na kolcki z wyzszej polki, po drugie nie kazdy preferuje uzywke bowiem mozna trafic na bubel, a nie kazdy zna sie na elektronice.

O moje poczucie wartosci sie nie martw. Po to jest forum zeby zadac pytanie czy warto w ogole inwestowac w cos takiego jak niskie Denonki Yamaszki Kambodze itp. Oczywiscie mowie caly czas o tych samych pieniadzach.

Dzieki wielkie za wszystkie wypowiedzi bardzo mi pomogly,ja mialem joz troche wzmacniaczy i nie uwazam zeby ta Yamaha grala tak zle,dla mnie gra duzo lepiej od Cambridga a1 ktorego mialem nie dawno,od Denona odstaje ale tylko w roku ,jezeli interkonekty nic nie wnosza poprostu nie wydam dodatkowej kasy.Powiem jeszcze ze napewno duzy wplyw na gre naszych zestawow ma plyta cd,sam sie przekonalem.Pare plyt wziolem na odsluch na Denonie PM 1500 i te kiepskiej jakosci nie graly lepiej niz na tej badziewskiej Yamahce to ciekawe bo nie ktorzy powiedza ze ten Denon to tez bubel.Moje pytanie bylo o kable wiec skoro one nic nie wniosa to OK.Wcale tez nie mowie ze ta Yamaha to super wzmacniacz,ale w swojej klasie standart,a do tego ladna i nowa.Wiele osob sie nasmiewa z klockow tej firmy ,wychwalajac jakies Harmany ,Marantze,a tak naprawde to wszystko gra podobnie,przerabialem kiedys tez Marantza PM 4001 i to byla slabizna.

Darek, widzisz sam, ze co osobnik to opinia, inni sa bardziej zmanierowani, inni mniej, co mniej kulturalni pluja na opinie innych, kieruj sie brachu swoim sluchem i gustem i wybieraj to co Ci sie bardziej podoba, a nie to co ktos zachwala. Ciesze sie tylko, ze potwierdziles moje spostrzeżenia co do NADa, pozdrawiam serdecznie.

>Jak sie nic innego w zyciu nie slyszalo to tak jest. Ale za to mozna do woli dywagowac na temat

>kabelkow ze niby nie maja zadnego wplywu na dzwiek. Na tym poziomie na pewno nie ale to nie znaczy

>ze wcale.

tak tak... nie ma jak autosugestia

>Zalozycielowi watku moge jedynie krotko powiedziec: nie tedy droga do dobrego dzwieku.

To może podpowiesz czym ma się kierowac kolega aby uzyskac dobry dźwięk? I co to właściwie oznacza, że dźwięk jest dobry lub zły? Jakie aspekty brzmienia wpływają na to aby można stwierdzic że dźwięk jest dobry... a może zamiast słowa DOBRY należy wstawic nowy wyraz tj. POPRAWNY?

>> Discomaniac

OK, Disco, jak na razie tylko ludziom nabluzgałeś, a pomogłeś (wydaje mi się) niewiele ...

To co autor wątku może se kupić zamiast wymienionego NADa, żeby miał dobry (leszy) dźwięk ?

Ew. pomóż i mnie (dałem Marantza CD63KI do tuningu, i nie był to najlepszy pomysł mojego życia) -

zaproponuj mi coś niedrogiego co zagra z resztą mojego sprzętu i bedzie na poziomie do 1000 zł (chętnie używka).

pozdrav - Krzysiek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marivs

20 Kwi 2008, 11:12

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 56 / 90 / 1

>ze wcale.

tak tak... nie ma jak autosugestia

>Zalozycielowi watku moge jedynie krotko powiedziec: nie tedy droga do dobrego dzwieku.

To może podpowiesz czym ma się kierowac kolega aby uzyskac dobry dźwięk? I co to właściwie oznacza, że dźwięk jest dobry lub zły? Jakie aspekty brzmienia wpływają na to aby można stwierdzic że dźwięk jest dobry... a może zamiast słowa DOBRY należy wstawic nowy wyraz tj. POPRAWNY?

marivs skoro sam wiesz najlepiej to ja nie bede Ci prostowal drogi. Patrzac po Twoich wypowiedziach mozna bardzo latwo ocenic ze masz marne doswiadczenie (bez urazy) i na dywagacje o braku wplywu kabli na dzwiek jest stanowczo za wczesnie. Wolisz durne filozoficzne rozwazania niz odsluchy a to juz tylko Twoja sprawa jednak nie sugeruj ze jest tak czy tak bo wprowadzasz w blad ludzi o jeszcze mniejszym doswiadczeniu. To jest jak ze stwierdzeniem ze sprzet z 2000 roku jest leciwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.