Skocz do zawartości
IGNORED

3 duże i cieżkie wzmaki

kazik_t

Rekomendowane odpowiedzi

luxman L-525

pioneer A-91D

sony TA-F808 - 7xxx

czy te wzmaki mają podobne brzmienie, czy różni się znacząco ?

jeżeli wybrał byś któryś z nich, to dlaczego ten a nie inny ?

czy dobrze zgrywają się z CD tej samej marki ?

https://www.audiostereo.pl/topic/41929-3-du%C5%BCe-i-cie%C5%BCkie-wzmaki/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

CD Pioneera nalezy laczyc z przejrzystymi nieco rozjasnionymi wzmacniaczami. Pisze oczywiscie o serii krolewskiej. Wtedy dopiero potrafia pokazac na co je stac. Z wymienionej trojki najwieksze zaufanie mam do Luxmana ale L 530 nie L 525. Mysle jednak ze wszystkie trzy piece sa do siebie bardzo podobne klasa i brzmieniem. Reszta to kwestia konfiguracji.

pewne spostrzeżenie już jest, jednak nie mówi niczego o brzmieniu wymienionych wzmacniaczy.

Chcę by powstał pewien trop poszukiwań, po którym łatwiej będzie wybrać chociaż 2, spośród tych trzech.

dodam, że jako CD, całkiem prawdopodobny będzie cd sony es, z tych modeli w których lasery są niedostępne :)

określenie, że ma się większe zaufanie do jakiegoś modelu, w niczym mi nie pomaga :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Za kazdym razem bedzie cieplo i bardzo analogowo. W przypadku Luxmana jednak bedzie takze przejrzyscie. O A 91D pisal kaviter - ja go nie sluchalem. Znam Luxmana i Sony ES. Sony jest muzykalny na pewno ma tez niesamowita scene natomiast Luxman bedzie dawal wrazenie obecnosci w spektaklu i namacalnosci instrumentow. Jest tez niestety starszy i problemem jest kupic go w dobrym stanie.

bemol, 21 Kwi 2008, 11:29

>Kiedyś mocno nakręciłem sie na kupno Luxmana L-525 ale przestraszyłem się ich awaryjności i

>problemów z naprawą,i odpuściłem.

gdybyś napisał skąd masz przekonanie o ich awaryjności i problemach z naprawą. Przecież ich nie miałeś.

Lepiej pisać to, co jest faktem a nie usłyszanym, zasłyszanym, że ktoś tam, albo coś tam.

Dodaję do tematu opinii wzm. Grundig Fine-Arts A-9000.

Kiedyś o nim sporo pisał Lete i chyba ktoś jeszcze i opinie były na plus. Czy ktoś potwierdzi że to dobrze grający wzmacniacz.

Pioneer'a A-91D odpuszczamy, bo jak widać egzemplarz to mało znany.

kazik_t

Miałem do wyboru Luxmana L-525i Accu E 206 w podobnych pieniądzach.Przed zakupem zapytałem o opinię kolegę z forum,elektronika i to jego opinia o awaryjności starych Luxów,wynikającej ze starzenia się elementów.Naprawa jest trudna z uwagi na konstrukcję i dostępność części.Kolega Barni miał L-510 i fajnie mu grał, dopóki się nie zepsuł.Życzę udanego wyboru.

Kliknij moje "o mnie" tam sa moje graty.Bardzo trafnie E-206 opisał jareks w dziale "Opinie".W E-206 barwy są mocno nasycone,instrumenty mają masę,mięcho,muzyka przekazuje emocje,a nie tylko suche dżwięki.Wzmacniacz ma duży zapas mocy,moje monitory w oz,o efektywności ok.86 db,to dla niego pestka.To uniwersalny wzmacniacz,nie wymagający szczególnego doboru pozostałych elementów toru.

Tez w pierwszej kolejnosci polecałbym wzmak Accuphase..ale w drugiej kolejnosci zdecydowanie sony ale TA-F707ES..brzmienie to samo co 808 która miałem wiele lat a cena nizsza.

Kiedy kolega szukał wzmacniacza do 1500 zł,namówiłem go na kupno właśnie Sony TAF707ES.Gra w zestawie z Sony CDP XA2ES i kolumnami Elac 121 i właściciel jest bardzo zadowolony.Dla porównwnia,tak chwalony Musical Fidelity E-11,zagrał przy Sony jak ciepła klucha.

O! dodaję do listy A-206 !

natomiast sony trudno zunifikować, np. pomiędzy polecanym 707 a 770 różnica jest chyba tylko w roku produkcji.

Jednak 808 od 707 różni się wyraźnie mocą; więcej o 20W przy 4Ohm i o 15W przy 8 Ohm.

Niby tak się róznią, ale maja niemalze idenyczne komponenty i schemat..oczywiscie jak masz na oku 808 to go goraco polecam..zawsze to kilka watów wiecej pod maską..fajny wzmak i w zimie przyjemne ciepełko w domu bo do jakicheś 8-10W chodzi toto w klasie A.

Pamietaj bierz wzmaka w jak najlepszym stanie z jakąś conajmiej 14 dniowa gwarancją rozruchową wiadomo ma to swoje lata.

Piotrek608, 21 Kwi 2008, 18:26

>Niby tak się róznią, .................>Pamietaj bierz wzmaka w jak najlepszym stanie

dokładnie tak, jak piszesz. Jeżeli jest cień podejrzenia, zostawiam go innym. :)

Popytałem o Accuphase E-206 i jest tego trochę, ale oferowane ceny, są ciut ponad moje chęci.

Powiedz, czy różnice brzmieniowe CDP-5xxxES są bardzo różne - na minus - od wersji CDP-7xxxES ?

i proszę !

za E-206, wszystkie oferty od polskich sprzedawców oscylowały wokół min. 2000zł,

przed chwilą odpuściłem aukcję z Accuphase E-206 żeby sprawdzić ile faktycznie ludzie cenią ten wzmak, i wyszło: 1244zł...kuźwa.

robix, 21 Kwi 2008, 22:31

>Za 1244 zl to chyba jakis wariat sprzeda ten wzmacniacz bo moim zdaniem jest wart okolo 2000

>tysiace.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kazik_t

Witam wszystkich

Co do Grundiga A-9000 - miałem ten wzmak przez ok. 1/2 roku. Nie jest zły- ale w mojej ocenie jeśli chodzi o stereofonię czy muzykalność to od niego w mojej ocenie jest znacznie lepsza Yamaha A-1000

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.