Skocz do zawartości
IGNORED

Będzie dobrze?-sprzęt i jego ustawienie

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :)

Etap doboru mojego pierwszego z prawdziwego zdarzenia, choć budżetowego sprzętu audio powoli zbliża się ku końcowi. Na dzień dzisiejszy posiadam monitory Monitor Audio BR2. Do nich planuje zakupić takie standy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jako wzmacniacz będzie pracował Reloop HA-210, a jako źródło jakieś dvd manty, czy cuś takiego + przetwornik c/a beresforda - taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a czasem mp3 iRivera. Z kabli mam już głośnikowe (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i interkonekt na chinchach (Daytona za 20zł, do połączenia dac->transport coś się kupi :). Plan pokoju w załączniku, a jego wysokość wynosi ok. 2,30m. Co sądzicie o tym zestawie? A także o jego ustawieniu? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Pawel2208.

post-19014-100004686 1208706297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem napisać, że elektronika będzie stać na tym regale, gdyż na biurko nie mam jak tego postawić. Gdybym musiał robić przemeblowanie (jesli mi tak doradzicie) to biurko musi być pod oknem a kanapa nie blokować przejścia :) Pozdawiam.

PS. Sorry za kiepskiej jakości rysunek, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem :)

Wydaje się ok, ale elektronika pomiędzy kolumnami i jak najkrótsze kable głośnikowe (mniejszy wydatek i mniejsze straty), a jak zdecydowanie elektroniki nie da się tak ustawić to kable jednakowej długości. Pomiędzy kolumnami, przynajmniej na wysokości głośników nic nie może stać. Jak na biurku ma stać komputer to monitor podczas słuchania odstawić w inne miejsce, ewentualnie LCD może stać, choć płaska powierzchnia będzie miała raczej negatywny wpływ na dźwięk. Problemem mogą być okna za głośnikami, tak więc trza by je zasłonić grubymi zasłonami. No i oczywiście ustawienie tak blisko grzejnika też nie będzie dla nich zdrowe :/

I love the sound of crashing guitars

Zgadzam się z Micke 13, z tym biurkiem pomiędzy kolumnami to raczej za dobrze nie będzie. Nalepiej byłoby biurko dać na tę prawą ścianę, ale ono musi stać pod oknem. To może sprzęt razem z kolumnami na prawą ścianę? Ma ona 2,7 m długości, dla uzyskania poprawnego efektu stereo nieco ponad 2 metry rozstawu kolumn może już być wystarczające. Poza tym nie byłoby problemu okien za głośnikami i grzejnika, który do audio niekoniecznie pasuje. Może jakoś wyrobisz, warto spróbować.

Pozdrawiam,

Yul

Dzięki za odpowiedzi.

Pomyliłem trochę wymiary. W pierwszym załączniku to samo z poprawionymi wymiarami a w drugim inny pomysł na rozmieszczenie. Stwierdziłem, że biurko nie musi być koniecznie przy oknie. Byle tam kanapa nie była. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-19014-100004673 1208717683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biurkiem między kolunami bym się nie przejmował, proponuję raczej do poważnego słuchania wystawiać głośniki na standach do przodu trochę przed biurko, żeby mieć solidne 60 stopni miedzy nimi(BRki mają ładną scenę i dźwięk się ładnie odrywa, o ile tylko zostawić trochę miejsca z tyłu i z boku ). długośc kabli w takim małym pokoju nie ma znaczenia, spokojnie może stać elektronika na boku.

pawel2208

Mam sprzęt ustawiony identycznie z rys.2 i stereofonia jest bardzo dobra.Z rysunku wynika,że stolik i kolumny stoją dosyć daleko od grzejnika,więc nie powinno być problemu z nadmiarem ciepła.Z lewej strony masz fajny rozpraszacz w postaci regału,proponuję na ścianie przeciwnej powiesić półki,a na ścianie za głową np. kilim.Musisz próbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.