Skocz do zawartości
IGNORED

Za mało czy też nie głośników ?

darko1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc .Mam od niedawna Amplituner FERGUSON AV -770 i nie jestem zorientowany ,gdyż wcześniej miałem typowy zestaw audio z dwoma głośnikami .W moim amplitunerze mam 7 przyłączy głośnikowych ja zrezygnowałem z głośników bocznych .Niestety w instrukcji sprzętu nie podawają czy muszą być i one także podłączone .Ja zrezygnowałem z podłączenia ich ,gdyż te które podłączyłem czyli 2 przednie ,2 tylne ,centralny i subwofer mi wystarczają .Może ktoś umie mi wyjaśnić czy tak jak zrobiłem może być czy raczej nie ?

Do amplitunera możesz podłączyć tyle kolumn, ile chcesz (oczywiście nie więcej, niż ilość końcówek mocy).

Skoro masz już 5.1 i dla Ciebie jest dobrze (też mam amplituner 7.1 i kolumny tylko 5.1), to wystarczy, że w setupie tego Fergusona wyłączysz (deaktywujesz) kanały, które nie są używane. Dzięki temu w przypadków filmów z dźwiękiem 6.1 (np. dts es i dolby digital ex) sygnał brakującego kanału zostanie wmiksowany w kanały tylne.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dziękuje za wyjaśnienie ,ale nie wiem jak mam wyłączyć te których nie używam . Sprzęt niedawno kupiłem i nie jestem obeznany proszę o podpowiedż .Na pilocie amplitunera jest jakaś funkcja OSD - menu ekranowe ,ale u mnie to nie działa .Tak podejrzewam ,że w tej funkcji ,ale jak uruchomić tą funkcje ?

a nie masz do tego Fergusona instrukcji obsługi ?

menu ekranowe będzie dostępne jak podłączysz ampli z telewizorem (w ampli złącze "monitor out" albo podobne) ale niekoniecznie jest ono wymagane do poprawnego ustawienia amplitunera

• 4 tygodnie później...

Nie wiem czy nie za późno Ci odpowiadam bo może już znalazłeś w instrukcji jak głośniki podłączyć. W systemie 7.1 trzeba koniecznie podłączyć boczne aby otrzymać poprawny dźwięk 5.1. Możesz ke przesunąć na tył jeśli chcesz i przeprowadzic kalibrację systemu w takim ustawieniu. To właśnie tych tylnych nie musisz mieć, albo zamiast dwóch dajesz tylko jeden tylny podłączony do lewego kanału (sprawdź w instrukcji) Poszczególne głośniki wyłącza się z OSD menu ale można też korzystać z wyświetlacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.