Skocz do zawartości
IGNORED

Starsze Marantze - tuning

kjeld

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim chciałbym się przywitać. Forum czytam dość długo,

jednak dopiero teraz zdecydowałem sie coś napisać.

Na elektronice się prawie wcale nie znam. Znalazłem w sieci taką oto stronkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W związku z tym mam pytanie do forumowych guru od tuningu, czyli Piotrka608,

Molibdena et consortes.

Kupiłem w miarę tanio Marantza CD-57. Czy warto inwestować w tuning w sposób

na tej stronie podany (akurat dla takiego lejka jak ja - co na co wymienić),

co wyniesie około 100 euro wg cen Farnella?

Czy też lepiej kupić DAC Beresforda?

W którym przypadku mogę się spodziewać lepszej jakości dźwięku,

zakładając że tenże Marantz będzie robił za transport?

Rodzaj muzyki: szeroko rozumiany rock, elektroniczna, klasyczna.

Z góry dziękuję za przychylne ustosunkowanie się do prośby ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/41998-starsze-marantze-tuning/

Kup dobrego dac`a i solidny, dobry transport - to dobra rada. Znam trochę Ray`a. Jego zasługą jest niewątpliwie opracowanie dobrego układu wyjściowego i chwała mu za to. naliczył się sporo. Pozostałe rzeczy są akceptowalne lub budzą mniejsze lub większe wątpliwości. Nie stosuje on poza tym pewnych myków, które robi np. Peter i wielu innych, co kosztuje wiele godzin pracy. Efekt więc będzie mało przewidywalny ze wskazniem na jakiś plus bez wyczerpania jednak maksa możliwości przetwornika.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam,

Bardzo ciekawy ten tuning z dyskretnym stopniem symetryzacji, pominięciem opampów i nową wersją modułu HDAM. Jeżeli te DACe są tam tak dobre to warto go wykonać. Wygląda bardzo sensownie.

Dopiero wtedy można porównywać z jakimś DACem, bo jeżeli analogówka jest aż tak pokaszaniona to każdy DAC zagra lepiej.

Rambo

Czy za dobrego można uznać wspomniany DAC Beresforda? Zbiera na angielskich stronach dobre opinie, niektóre nawet entuzjastyczne. Kilku forumowiczów kupiło tego DAC'a, ale dyskusja coś przycichła, czyżby rozczarowanie?

Dobry transport - osobny klocek raczej odpada, bo to już trąci audiofilizmem i taki klient jest obdzierany ze skóry. Czego w takim razie spróbować (CD, może DVD) w sensie marki i typu lasera?

Molibden

Na tak zaawansowany tuning się nie porwę - nie jestem elektronikiem. Mogę powymieniać czy wywalić wskazane elementy, ewentualnie zrobić jakieś inne drobiazgi. Gdybym aż tak zaczął grzebać, obawiam się, że puściłbym chałupę z dymem ;-)

nie znam tego dac`a . transport .... może to śmieszne ale taki grat jak sony 227esd z daciem zewnętrznym wymiatał u mnie sporo dobrego sprzętu. Nie rekomenduję go ze względu na trudny do zdobycia laser ale to przykład, że nawet takie coś może świetnie pracować jako transport. CD57 miałem, modyfikowałem i powiem, że to shitowa konstrukcja. Sporo można z niego wyciągnąć ale to masochizm. Jest wiele odtwarzaczy lepiej zbudowanych i z lepszym napędem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.