Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas Golden Reference czy MIT Shotgun?

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do tych którzy kabelki te słyszeli lub mają w swym systemie.

Dotyczy zarówno IC jak i głośnikowych.

Wchodzi w grę jeszcze cardas golden cross. MIT magnum raczej za drogi.

Który lepszy i wart zachodu?

Oczekiwania: dźwięk ciepły, barwny i rozdzielczy.

Cena podobna na audiogonie.

pzdr

A jaki masz system ?

Jesli absolutnie bezkompromisowy, to - Golden Reference.

(ujawnia niedostatki)

Jesli niekoniecznie sam top, to - Golden Cross.

(cieplejszy, barwniejszy)

Hmm system ma na pewno niedostatki (o mnie).

Elektronika jak dla mnie bardzo dobra. Tego nie chcę zmieniać.

Teraz gram na kablach audionovy i są dla mnie za ostre.

Poszukiwania kabli mają na celu ocieplenie brzmienia i nadanie mu pięknych soczystych barw. Chodzi o to, żeby inst. dęte nie świdrowały uszu, tylko grały aksamitnym i głębokim dźwiękiem.

a w Transparent'a dlaczego nie chcesz iść? podobna szkoła dźwięku co MIT, z audiogona pewnie modele w wersji XL za sensowne pieniądze możesz wyciągnąć - i IC i głośnikowe... dźwięk ciepły, plastyczny, duża przestrzeń...

Co do Transparenta czytałem, że to taka "podróbka" MIT-a, tzn firmę zalozyli kolesie, ktorzy z MITa odeszli i handluja ich patentami.

Skoro tak to wole oryginal w imie sprawiedliwosci spolecznej.

No i lacrimosa kiedys chyba pisal ze MIT lepszy.

W MIT-ie kusi mnie mozliwość ustawień na puszce coby nie zmieniajac kabli dopasowac jego charakterystyke do osobistych preferencji.

Z kolei cardas to ponoc hajend, więc i tak dobrze.

PS. adam to moze ty odsprzedales mi kiedyś tego quasarusa,co uzywam teraz?

>No i lacrimosa kiedys chyba pisal ze MIT lepszy.

Noo... to jak lacrimosa tak napisal to bezsprzecznie na 100% lepszy ;)

>W MIT-ie kusi mnie mozliwość ustawień na puszce coby nie zmieniajac kabli dopasowac jego

>charakterystyke do osobistych preferencji.

Na duze zmiany przy przelaczniu tych hebelkow bym nie liczyl - ja nie jestem w stanie odroznic poszczegolnych polozen, nawet na Oracle MAX zmiany byly baaaaardzo subtelne.

>Z kolei cardas to ponoc hajend, więc i tak dobrze.

Ponoc xindak i audionova to tez highend ;)

pzdr

Dagi, to że ktoś odszedł z jednej firmy i założył inna nie świadczy, że robi gorsze rzeczy... Nie rozumiem obiekcji.

Ale do "adremu" jak mówią...

Wszytkie kabelki wymienione tutaj - Cardas GR. MIT czy Transaprent - powinny spełnić Twoje oczekiwania bo należa do ... nazwijmy to jednej grupy brzmieniowej: grają plastycznie, barwnie, w sposób leciutko ocieplony, bogato. Oczywiście różnią się między sobą, ale nie jest to różnica taka jak na przykłąd w stosunku do Nordosta, Siltecgha czy AQ.

Cardas i Transparent grają moim zdaniem w najbardziej podobny do siebie sposób: świetna płynna średnica,ale skraje pasma nieco słbsze. Kontrola basu nie tak dobra, góra z brakami w dzwięczności. Barwowo minimalnie chyba lepszy Cardas. Oba raczej relaksujące, bo ich dynamikka nie powala.

Na ich tle MIT jest może odrobineczkę suchszy w średnicy, może odrobineczkę krócej wybrzmiewa, ale ta to góra jest bardziej żywa i dżwięczna. No i znakomity bas - mocny, pełny, energetyczny i lepiej kontrolowany, choć nie przekontrolowany. No i dynamika lepsza.

Dorzuciłbym jeszcze Fadele - też fajne kable.

Posłuchaj i wybierze, bo wszystkie fajne.

Pozdrawiam Stempur

Dzieki Stempur o to mi chodziło.

Slvn wyczywam sarkazm, a przecież dlatego pytam zeby sie dowiedziec, bo sam tych kabli nie sluchalem. Powolalem sie na Lacrimose bo zna amerykanski rynek (w przeciwieństwie do ciebie i do mnie), a mit i cardas to amerykanski produkt. Poza tym nie mowie nic o audionovej czy innych firmach (nie o to chodzi) mialem na mysli tylko i wyłacznie Cardas Golden Reference lub Golden Cross.

Dagi, generalnie polecam zawsze posluchac kabli we wlasnym systemie i nie powolywac sie na opinie innych. Co do Lacrimosy, to czesto chwali to, co ma akurat w swojej ofercie - stad moj lekki sarkazm. A co do kabli - wziawszy pod uwage Twoja elektronike (ktora raczej gra juz dosc cieplo), sklanialbym sie bardziej do MIT-a niz Cardasa. Jak Ci sie uda, sprawdz koniecznie serie MA (Maximum Articulation) - Avt MA lub Shotgun MA (Magnum MA to niestety duzo wiecej kasy).

pzdr

slvn

Nowy musical gra bardzo otwartym i muzykalnym dzwiękiem, ale wcale nie ocieplonym, przynajmniej nie tyle, co poprzednie (ponoć) modele. Dlatego szukam kabli ktore wlasnie docieplą (bo tak lubię). Szczególy, smaczki etc. to dla mnie kwestia naprawde drugorzedna.

pzdr

Z Cardasem będzie bardziej czarująco o skrajaach wspominał stempur, MIT Shotgun (jeśli to MA) niczego nie ukryje, nie wydaje mi się aby set A5 z KEF`ami był nadmiernie agresywny na górze, więc w sumie z tym MIT`em może być w sam raz.

W moim systemie (opis w o mnie nie aktualny)Shotgun MA to zasadniczo wyższy poziom w zakresie przestrzeni, powietrza, swobody, dźwięczności oraz masy ,zejścia i kontroli basu. Srednica powiedziałbym na zero, nie dociepla, czy sucha? to zależy z czym zestawiamy, w Cardasie z pewnością bardziej soczysta.

Wyżej oceniam Shotguna MA, ale jak zawsze wszystko to kwestia dopasowania do systemu, Cardas Golden, jest bardzo przyjemnym przeowdem, który generalnie uprzyjemnia odsłuch, a wpewnych zestawieniach przechyla czarę, powodują, że pojawia się to coś co każe słuchać i słuchać.

Set A5 z KEF-ami nie jest nadmiernie agresywny na górze, tylko średnica jest wyostrzona i podkreslony przełom średnich wysokich, wg mnie za to odpowiedzialne są obecnie uzywane kable tzn VdH Integration Hybrid i Audionova Quasarus.

pzdr

dagi,

daj znać jak będziesz się pozbywał IC VdH Integration Hybrid, chetnie wypróbuję go w swoim systemie,

ostatnio baardzo pozytywnie zaskoczył mnie VdH głośnikowy - The Breeze, może by się razem polubiły?!

pozdr

augp na Allegro to Ty?

a więc jesteś z Wałbrzycha, szkoda, że nie gdzieś bliżej ;-),

choroba aukcja kończy się w niedzielę, niedobrze, nie będę mógł zalicytować,

mam Breeza podpietego pod system, ale jakbyś był zainteresowany jakąś podmianką głośnikowców na kilka dni do testów, to nie widzę przeciwskazań,

jeśli chcesz podyskutować zapraszam na priv,

Ja mam zestaw HdH IH + AN i faktycznie z KEFami to nie zagra za dobrze. Potrzebujesz ciemniejszych kabli. Może VdH The First Ultimate? Nie ufam AQ a tym bardziej MIT. Na VdH jeszcze się nie przejechałem.

Slvn->>>

MIT od wiekow bezinteresownie rekomendowalem i polecalem poniewaz w wielu systemach jest nie zastapiony, nie mniej jednak nie sprzedawalem w jakiekiejkolwiek formie nowy, demo czy second hand. Malo tego dziesiatki e-mails otrzymuje od lat pytajace czy mam MIT w ofercie i dalej NIE MAMA ale podaje namiary gdzie mozna je kupic nowe za tzwn. "pol darmo" Czy widziales moja oferte ostatnio? Te same produkty od 10 lat a jezeli chodzi o kable to mam w ofercie tylko trzy, cztery linie produktow. Kable ktore sie sprawdzaja i aktualnie dzialaja z elektronika ktora promoje. Czy widzisz w tym jakas konspiracje? Czy uwazasz ze moj obiektywny punkt widzenia naprawde zasluguje na jakis byle jaki sarkazm z Twojej strony?

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.