Skocz do zawartości
IGNORED

LM3886 PA100 - zamówienie na PCB

WarrioR

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, spokojnie, ja tylko jestem POCZĄTKUJĄCYM hobbystą w sprawach elektroniki i zapewniam Cie że spoooro mi brakuje.. ;) Fachowcy to Ci po studiach elektronicznych, którzy pracują w swoim zawodzie..

Przesada, póki co nie planuję więcej wzmacniaczy.. Mam nadzieję, że inni też uruchomią tę wersję PA100.. Życzę im powodzenia i niech piszą koniecznie na forum!

Witam! WarrioR - wzmacniacz otrzymałem, dziękuję za pomoc raz jeszcze! Na razie gra na surowo (nie mogłem się doczekać uruchomiłem go o 1.30 w nocy). Jak wstawię do obudowy i poskracam przewody to powinien zniknąć przydźwięk - brum. Wówczas napisze więcej o charakterze dźwięku. Obecnie od pierwszych chwil jest fantastyczna przestrzeń i stereofonia. Wszystko lokalizuje się przed zestawami głośnikowymi. Mam wrażenie, że lepiej niż w LM4780. Pozdrawiam! Darius

• 2 miesiące później...

W dniu wczorajszym znalazłem chwilkę czasu i poskładałem wzmacniacz.

Odpalił bez większych problemów.

Radiatory (płaskownik 1kg miedzi na kanał) po ustabilizowaniu się ok. 48 st. Celsjusza. Na wyjściu ok. 3-4mV stałego napięcia. Tak grał praktycznie cały dzień z krótkimi przerwami. Nie było nic niepokojącego.

W dniu dzisiejszym już jest problem, a mianowicie jeden kanał się mocno grzeje (w kilka sekund osiąga 60-70 stopni) i na wyjściu jest 4V stałego.

Transformator 400W 2x24V, zasilacz po 10000uF na stronę, wspólny dla obu kanałów.

Co się mogło stać? Co sprawdzić?

Działało i przestało? Może zobacz jakie napięcie jest na wejściu LM'a.. Sprawdź też połączenia zasilania i masy (jeżeli rozwiercałeś, to pomiędzy dolną a górną warstwą płytki może nie być przejścia - zwróć uwagę na przejścia przy złączach ARK). Daj znać jak się sytuacja rozwinie..

Otrzymałem płytki z tymi mniejszymi otworami. Przylutowałem na stałe przewody. Poprawiałem luty.

Napięcie było 32,5V na stronę, teraz jest 28V jak jest podłączony ten "felerny" kanał. I to po równo w gałęziach.

Nie mam dla trafo soft staru, czy podczas załączania trafa mogły się uszkodzić lm? W zasilaniu są dość duże pojemności.

Co się stanie jak zabraknie któregoś z napięć lub masy?

• 4 tygodnie później...

mam następujące pytanie: jaką temperaturę osiąga radiator w waszych PA100 przy podanej wielkości tego radiatora (ilość żeber i ich wymiar -> powierzchnia całkowita radiatora), kiedy wzmacniacz jest uruchomiony przez dłuższy czas ale w ogóle nie grający? czy radiator powinien być wtedy całkowicie zimny?

Mi ciężko będzie sprawdzić temperaturę, bo mam przykryty wzmacniacz dwoma innymi klockami, ale: bez sygnału (muzyki) napięcie na wyjściu zerowe, wtedy prąd nie płynie i wzmacniacz się nie grzeje.. Także jak jest zimny, to raczej dobry znak.

Gdyby był ciepły to by znaczyło, że płynie za duży prąd wyrównawczy między dwoma scalakami w jednym kanale... Wygląda na to, że taki problem mamy z wzmacniaczem dslodki'ego, ale facet wyjechał na urlop i nie możemy dokładnie zdiagnozować ;)

właśnie u mnie jest tak, że prądu stałego nie ma wyjściu tzn. dokładnie to jest, ale nie przekracza jakichś tam 5mV, a radiator kiedy się go dotknie jest ciepły. mam tak od początku już ok. 3 miesiące i gra cały czas tak samo, nic się nie dzieje, a gra dużo mimo, że jeszcze nie ma obudowy jak należy. żadnego problemu z uruchomieniem nie było, żadnych pogłosów brumień i najmniejszych zakłóceń w głośnikach nie słychać.

radiator jest dosyć mały bo ma długość 21cm, wysokość 6cm i żebra 5cm od podstawy radiatora. mam zamiar docelowo dołożyć mniej więcej drugi taki radiator, ale narazie na tym co jest można spokojnie bez przerwy słuchać muzyki mniej więcej do ok. połowy mocy i temperatura nie przekroczy 57 stopni. przy ciągłym słuchaniu na ok. 3/4 mocy radiator się zagrzeje tak, że będzie delikatnie parzył, ale więcej niż ok. 63 stopnie nie będzie miał (będzie stabilnie gorący;). zastanawia mnie tylko czy to przez niewielki rozmiar radiatora jest on ciepły w stanie "niegrającym" (dwa razy większy byłby pewnie prawie chłodny) czy mogłem zrobić coś nie tak? przypominam że napięcia stałego na wyjściu nie ma.

teraz nie mam tego wzmacniacza pod ręką, żeby zrobić zdjęcia, ale w niedzielę nadrobię :] będzie widać o czym mowa. narazie mogę powiedzieć, że to jest prawie identyczny wzmacniacz jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a może jakiś komentarz do tego wzmacniacza z linka? mój się różni tym, że nie ma na wejściu R20 i C20, a na wyjściu zamiast 6x 0,5ohm 1W jest 2x 0,1ohm 3W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tę stronę widziałem i na niej podpatrzyłem markę foliowych kondensatorów wejściowych (najlepsze z tych lepszych) - które sobie następnie zamówiłem przy okazji zamówienia od Petera. Autor na pewno wie dobrze co robi, jego konstrukcje są dopracowane i starannie wykonane.. Dla mnie wzór. Widziałem też że planuje zrobić zasilacz stabilizowany na LM'ie na większy prąd, ale chyba jeszcze nie znalazł czasu/chęci.

Ja zastosowałem takie radiatory jak na zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Wystarczą do głośnego grania, wtedy radiator robi się gorący, ale LM'om to nie szkodzi..

Ukryta Zawartość

Poprawiony link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

mam jedna plyteczke jak ktos chce, do wziecia GC powerclone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

lub 3 kanaly osobno na tej plytce mozna umiescic.. do tego plytka zasilacza z 2mostkami i 6kondami taka jak tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

jaz_12: ciężko powiedzieć, bo nikt z tych którzy wykonali ten wzmacniacz nie pochwalił wrażeniami (pozytywnymi / negatywnymi) ;) Ja nie będę zabierał głosu, bo nie mam niestety porównania z innymi konstrukcjami.

• 2 tygodnie później...

witam,

po lutowaniu (dokladnie z obu stron, na wszelki wypadek kazda nozke LM-a) i podaniu zasilania +-30V jeden kanal odlecial w kosmos, drugi na wyjsciu podaje 2-2,2mV DC (gut). pisze, ze jeden kanal odlecial, bo najpierw jeden LM zrobil sie cieply, chwile pozniej gotowaly sie juz obie sztuki. najprawdopodniej mialem uszkodzona kosc, a moze nawet dwie. na wyjsciu nie bylo zadnego napiecia. po prostu 0VDC. wieczorem wymienie je i zobaczymy.

j.

witaj,

LM-y byly z dawnych zapasow i pochodzily z gieldy wroclawskiej. kupilem kiedys 10 sztuk i 6 dzialalo bez zadnego problemu. 4 czekaly na wlutowanie. 2 ok, 2 do dup... po wylutowaniu odkleily mi sie sciezki na plytce - masz nowa (z checia odkupie)? w sumie na dzis rozczarowan dosc. jutro pomysle co dalej poczac z tym .

j.

Podaj mi na PW swój adres - ze zbiorowego zamówienia zostały mi jeszcze dwie płytki do rozdysponowania, wyślę Ci jedną za darmo.. Problemy zgłaszał mi jeszcze dslodki, ale kontakt się urwał - dslodki jeżeli chcesz drugą to pisz śmiało. Czekam.

Gdyby ktoś miał projekt lub gotowe PCB do BR-100 (bridge) wg fabrycznej aplikacji z mute,

proszę o znak- sygnał lub PW. W grę wchodzi wyłącznie mostek, równoległy zupełnie odpada.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

jaz_12: paczka poszła (wersja po poprawkach, także nie będziesz musiał rozwiercać - zwróć tylko uwagę na oznaczenia , bo różnią się od oznaczeń na płytce sprzed poprawek).

Dokładnie tak, mozaika ścieżek jest identyczna, tylko oznaczenia "uporządkowałem" w nowszej wersji i poprawiłem otwory..

Mam nadzieję, że kolejna próba będzie udana ;)

• 1 miesiąc później...

witam,

zebralem sie dopoludniem w sobie i ukonczylem lutowanie. offset jest dosc dobry. oba kanaly na poziomie 2,1-2,2 mV. uklad zasilany porzadnym trafem (250VA) z kiedys yamahy. 2x3300uF na galaz byc moze to za malo albo za duzo. pomiedzy zrodlem a PA100 pasywka na rezystorach dale. zatem podoba mi sie srednio. musze przyznac ten uklad ma moc i tyle. jakby czegos brakowalo. ladnie brzmi z CD jako zrodlem, o wiele gorzej analogiem. ale to moje subiektywne odczucie. a jakie sa wasze? ktos ukonczyl ten projekt?

j.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.