Skocz do zawartości
IGNORED

Hmmm..pytanie związane z obawą membrany.

DawidM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż dziś chyba z nudów przyglądałem sie moim głośnikom i dostrzegłem coś, co mnie trochę zaniepokoiło. Na obrazku jest to dość mało widoczne, ale starałem sie to uchwycić jak tylko mogłem. Przy sztucznym świetle tego nie widać, natomiast przy dziennym z bliska, pod odpowiednim kątem tak. Jest to coś na wzór piski, mikroskopijnego wgłębienia, które biegnie asymetrycznie do materiału membrany. Jest to tylko na jednej kolumnie, czy ma to wpływ na dźwięk?? Z góry dziękuje za odpowiedź. Poniżej zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17052-100004310 1209410556_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No rzeczywiście widać :(

Zaczekajmy, co powiedzą fachowcy (w dobrym znaczeniu tego słowa).

Moim zdaniem w zakresie pracy tłokowej głośnika taka "skaza" nie ma żadnego znaczenia.

Jedynie co, to mogły pojawić się jakieś zmiany na samym skraju pasma, ale przecież skraj pasma jest dość skutecznie stłumiony przez zwrotnicę.

McGyver, 28 Kwi 2008, 21:44

>Zdjęcia są nieostre, ale wygląda na to że membrana jest pęknięta.

A może i pęknięta :(

W takim razie cofam moją optymistyczą wypowiedź.

no to sie trochę podłamałem..czy w związku z tym czeka mnie kupno jednej kolumny, dzwięk na słuch gra tak jak przedtem. Jednak nie wiem czy to sie nie będzie pogłębiać. Wolał bym usłyszeć szczerą prawde, bo nie wiem czy inwestować w tuning kolumn, czy poczekać i wpierw wymienić jedną kolumne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

postaram sie zrobić lepsze zdjęcie za chwile, mam nadzieje ze sie uda.

DawidM, 28 Kwi 2008, 21:51

>postaram sie zrobić lepsze zdjęcie za chwile, mam nadzieje ze sie uda.

Proponuję jakiś statyw użyć :)

Inaczej zawsze nieostre wyjdzie.

nowe lepsze zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-17052-100004308 1209413957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jest to tylko na jednej kolumnie, czy ma to wpływ na dźwięk?? "

To chyba Ty najlepiej wiesz

"dzwięk na słuch gra tak jak przedtem. Jednak nie wiem czy to sie nie będzie pogłębiać"

oby granie jak przedtem się pogłębiało. ;) nie masz się czym przejmować

Co do odsłuchów to sie tym nie martwię, jednak nie daje mi to spokoju, bo skoro jedna kolumna to ma a druga nie, to coś w tym musi być. Dodam ze ta kolumna z tym "czymś" co zaprezentowałem na zdjęciach została zahaczona przez jedną osobę z mojej rodziny drzwiami i nie wiem czy to zahaczenie miało wpływ na ten głośnik.(Kolumna u góry delikatnie obita-na jednym górnym rogu zszedł troszkę lakier).

DawidM, 28 Kwi 2008, 22:19

>nowe lepsze zdjęcia.

Na tych zdjęciach to wygląda już tylko jak zarysowanie, zadrapanie. Jeżeli tak jest w istocie, to jest to wada wyłącznie estetyczna.

Na przyszłość nie rób złych zdjęć, to Cię nie będę straszył ;-)))

McGyver, 28 Kwi 2008, 23:19

>Na tych zdjęciach to wygląda już tylko jak zarysowanie, zadrapanie. Jeżeli tak jest w istocie, to

>jest to wada wyłącznie estetyczna.

>Na przyszłość nie rób złych zdjęć, to Cię nie będę straszył ;-)))

Mac a znasz może przyczynę takiej wady ? To jakiś błąd produkcyjny czy montażowy ?

jozefkania, 28 Kwi 2008, 23:57

>Mac a znasz może przyczynę takiej wady ? To jakiś błąd produkcyjny czy montażowy ?

Po zdjęciach ciężko powiedzieć.

no to odetchnalem z ulga :)) Chociaz badz co badz, ciekawy przypadek mnie dotknal ;) hehe

No nic bede sluchac, cluchac i jeszcze raz sluchac. Jakby cos sie dzialo to dam znac.

Mialem podobna sytuacje w monitorach Sonus Faber - nie wiem czy takie kupilem czy tez zrobilo sie na skutek sluchania albo czynnikow atmosferycznych. Nie mialo zadnego wplywu na dzwiek ani nie poglebialo sie. Zastanawialem sie na wymiana glosnikow ale "skoro nie slychac po co przeplacac" :-) Wyjmowalem glosnik - wygladalo jakby stozek byl zgiety co jest niemozliwe po przeanalizowaniu jego zamocowania i trybu pracy...

Pozniej sprzedalem (pomniejszajac kwote o zakup nowych glosnikow) i mam nadzieje, ze nowy nabywca nadal cieszy sie milym dzwiekiem bez koniecznosci wymiany glosnikow.

cameleon, 29 Kwi 2008, 15:19

>Mialem podobna sytuacje w monitorach Sonus Faber - nie wiem czy takie kupilem czy tez zrobilo sie

>na skutek sluchania albo czynnikow atmosferycznych. Nie mialo zadnego wplywu na dzwiek ani nie

>poglebialo sie. Zastanawialem sie na wymiana glosnikow ale "skoro nie slychac po co przeplacac" :-)

>Wyjmowalem glosnik - wygladalo jakby stozek byl zgiety co jest niemozliwe po przeanalizowaniu jego

>zamocowania i trybu pracy...

>Pozniej sprzedalem (pomniejszajac kwote o zakup nowych glosnikow) i mam nadzieje, ze nowy nabywca

>nadal cieszy sie milym dzwiekiem bez koniecznosci wymiany glosnikow.

To możemy się czuć "wyróżnieni", swoją drogą ciekawy efekt, że dotknął jedną kolumnę a drugą nie..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.