Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki system - rezygnacja z kina domowego

Piootr

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - przymierzam się do zmian w moim "systemie". Ze względów lokalowych jak i rodzinnych (te żony) muszę i chyba jednak chcę zrezygnować z systemu kina domowego (więcej w "o mnie") i przejść na stereo. Kolumienki zostawiam - Wharfedale Diamond 8.1, oczywiście gramofon i magnetofon zostaje - i teraz pytania:

1. zostawić amplituner AVR-1404 - najniższy model sprzed kilku lat i dokupić phonostage - jaki?

2. pozbyć się Denona -i kupić wzmacniacz stereo z dobrym przedwzmacniaczem gramofonowym - jaki?

3. ostatni etap - jakie cd?

Budżet: do 1500 zł - wzmacniacz - moje typy: Denon PMA-1055R, 1500R(jestem umówiny na odsłuch obu Denonów w przyszłym tygodniu), Marantz PM7000, Azur 640A.

Phonostage: max 500 zł - Azur 640P, ProJect , Monacor SPR-6

Cd: do 800 zł - Denon 1450Ar, Azur 640C

Nie ukrywam, że pewne znaczenie (żona ;D) ma wygląd Denonów - są złote i pasują do magnetofonu DRM-650S.

Pokój ma ok. 20 m2.

Ważne: lubię słuchać cicho.

Porada bardzo mile widziana.

Ps. Przepraszam, że ponawiam pytanie pod innym tytułem ale poprzednio chyba źle go sformułowałem ;D

https://www.audiostereo.pl/topic/42115-jaki-system-rezygnacja-z-kina-domowego/

Nie rozumiem Twojej decyzji odnośnie kolumn. W "o mnie" piszesz wyraźnie o modelu 8.3, a pozostawić chcesz 8.1, które kompletnie nie nadają się do samodzielnego odsłuchu, to typowe surroundy. Znam doskonale modele 8.2, często chwaliłem na forum i to juz inna bajka, nie mówiąc już o 8.3, które nie wymagaja juz suba aktywnego. Jeśli jednak chcesz pozostać przy 8.1 to kup najtańszy wzmacniacz i odtwarzacz CD z serii 500. Wzmacniacz ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy podobno niezły, kasy zostanie Ci na płyty i kable.

Piootr, 29 Kwi 2008, 20:45

>Ze względów lokalowych jak i rodzinnych

>(te żony)

>Nie ukrywam, że pewne znaczenie (żona ;D) ma wygląd >

Jak rozumiem zmienia Ci sie sytuacja zyciowa i rezygnujesz z reszty zon na korzysc tej jednej. To jest doskonaly wybor (mam na mysli oczywiscie strone ekonomiczna przedsiewziecia).

Co doradzic? Well, jezeli wyglad zony ma tak duze znaczenie sytuacja moze wymyka Ci sie spod kontroli. Radze zostawic sobie zone o najlepszych parametrach - model, ktory malo pali, jest oszczedny i ekonomiczny. Po pewnym czasie stac Was bedzie nie tylko na alimenty dla pozostalych zon ale moze i na kino pelen wypas. Poki co pozostaje stereo ale to i tak wiele.

pzdrw

soso

asfanter

29 Kwi 2008, 21:32

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 535 / 162 / 0

Nie rozumiem Twojej decyzji odnośnie kolumn. W "o mnie" piszesz wyraźnie o modelu 8.3, a pozostawić chcesz 8.1, które kompletnie nie nadają się do samodzielnego odsłuchu, to typowe surroundy. Znam doskonale modele 8.2, często chwaliłem na forum i to juz inna bajka, nie mówiąc już o 8.3, które nie wymagaja juz suba aktywnego. Jeśli jednak chcesz pozostać przy 8.1 to kup najtańszy wzmacniacz i odtwarzacz CD z serii 500. Wzmacniacz ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy podobno niezły, kasy zostanie Ci na płyty i kable.

Tak tak najtanszy Denonek z serii 500 rozklada wszystkie te high-endy a i kasy zostanie:) Nie sluchaj chlopie takich porad. Kup sobie PMA 1500 AE jesli ma to byc pod kolor. Jest w ofercie szampanski. Nizej nawet nie probuj schodzic bo szkoda uszu. CD moze byc dedykowany jesli to ma stylistycznie pasowac.

asfanter - wybór głośmików wynika niestety z warunków lokalowych - po prostu ustawienie obecne (po remoncie) mebli jest takie, że bardziej by mi pasowały 8.1 (z 8.3 mam problem taki, że są częściowo zasłonięte są przez szafkę - jest to do obejścia ale musiałbym by je dość znacznie odsunąć od ściany). Zresztą idąc za twoją podpowiedzią minimalizacji kosztów - to chyba wolałbym dokupić przedwzmacniacz - wyszłoby jeszcze taniej a prawdopodobnie nie gorzej odsłuchowo i wystarczyłoby jeszcze i na płytki i piwko w ramach podziękowań dla Was :D

soso - dobre ;D (tego modelu na razie nie mam zamiaru wymieniać - i jest jedna żona - wyrażenie "żony" miało dotyczyć generalnie naszych kochanych pań i sprzętu audio w domu).

bald - 1500AE też mi się podoba ale cena już przekracza mój budżet, no i stylistycznie bardziej pasuje mi 1500R (a to poprzednik 1500AE - będę niedługo obu słuchał).

Nie kupuj wzmacniacza Denona !

Tym bardziej, że słuchasz generalnie MUZYKI jazzowej i klasycznej i lubisz jej słuchać CICHO ...

Za 1500-200 zł śmiało dostaniesz integrę lampową, która zagra jazz w 20 metrach że hej !

Alternatywnie polecam zestaw pre-power (starsze końcówki Yamahy, Rotela, Protona i inne). Z preampów - za kilkaset złotych też można co nieco wybrać.

A przede wszystkim : im dłużej będziesz słuchał i dobierał elememnty - tym większa szansa że trafisz w coś GRAJĄCEGO !

Pozdrawiam !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No lampa to by było coś - ale zupełnie nie mam doświadczenia w doborze takiego sprzętu. Za to właśnie dużo dobrego słyszałem o połączeniu Wharfedali z Yamahą - tylko z jaką?

Nic tylko słuchać, słuchać i słuchać...

Lampa jak najbardziej do tego rodzaju muzyki i jeszcze słuchanej cicho...

Z Yamahy polecałbym starsze końcówki (np.: M4, M-65 itp.). Do tego jakiś pre za parę stów i jesteś w budżecie.

Zobacz ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Spróbuj posłuchać tych Denonów ze swoimi kolumnami.Miałem kiedyś integrę Denon PMA S10 i właśnie Wharferdale(z tym,że model 8.4)były jedynymi kolumnami,z którymi nie było zbyt ostro.

Nie ukrywam, że jednym z najważniejszych powodów zmian w systemie jest gramofon. Dlatego zależy mi na w miarę dobrym (jak na budżet) układzie, w którym będzie on mógł być, jako praktycznie główne źródło - wykorzystany. Oczywiście rozumiem, że nic nie zastąpi odsłuchu (jak mówiłem Denonów będę mogł posłuchać już niedługo) - natomiast zasadnicze pytanie jest takie: czy wzmacniacz za 1000-1500 zł ze wzmacniaczem gramofonowym wbudowanym jest lepszy/gorszy od amplitunera z zewnętrznym preampem...? Bo jeśli poziom jest porównywalny - to po co przepłacać. W takim wypadku wolałbym dozbierać jednak do wzmacniacza z wyższej półki a na razie "przemęczyć" się z ampli + preamp ...chyba

Zdecydowanie lepszy od ampli+phonostage powinien być lepszy zestaw pre+power.

Dosłownie kilka dni temu sprzedałem pre Adcom GFP-555 z wejściem gramofonowym (wkładki MM i MC) za kilkaset zł...

Ukryta Zawartość

co o tym sądzisz?

Ukryta Zawartość

Denona zdecydowanie odradzam, jest przewartościowany i przereklamowany, brzmi sucho i zwłaszcza przy cichym graniu ma płaski dźwięk, przy wyższych poziomach głośności lepiej ale nie za tą kasę.

Raczej poszukaj używanej Yamahy ale trzeba uważać na stan. 1020, 720, 1000.Zdarzają się trzaski, złe przełaczania itp. Pioneera odradzam bo dla mnie za miękki i mało szczegółowy.

Cambodże też według mnie są płaskie i mało dynamiczne.

Może jednak lampa z chińczyków? Jest wysyp na allegro.

Lub MANTA... to chyba w komplecie może byc strzał w 10 (wersja V7).

co o tym sądzisz?>>>

Za 1000 zł ! Warto się zainteresować ! Jeżeli wszytsko jest technicznie OK, powinno ZAGRAĆ ! Aczkolwiek do cichego słuchania raczej lampka (jak pisał poprzednik). Niewiele jest budżetowych tranzystorów, które potrafią grać cicho, a zarazem dynamicznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.