Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana lasera CDM 12.1/15

arekwu

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem po dwóch próbach wymiany lasera CDM 12.1/15 w Marantzie CD-67 SE.

Zakupiłem wydawało by się zamiennik: CDM12.1 = VAM1201 = VAM1202. Po przełożeniu CD grało normalnie puszczona płyta spokojnie grała do końca. Nie działało tylko przeskakiwanie do utworów. Na początku płyty wszystko działało ok, ale wybranie np. utworu 8 kończyło się próbą jego znalezienia i przejściem w "stop".

Wymieniłem laser gwarancyjnie na drugi, zamontowałem i to samo. Walnięta seria, czy co? Na oryginalnym laserze wszystko działa ok, ot po prostu stary już jest i czasem zdarzy mu się przeskoczyć ścieżkę.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/42119-wymiana-lasera-cdm-12115/

Wsadzić stary laser, przesmarować mu prowadnice smarem LSM, i grać aż całkiem zdechnie. Pewnie jeszcze ze dwa lata pogra.

A swoją drogą dziwne zjawisko. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, a często mi się zdarza wymieniać lasery.

• 4 tygodnie później...

Nie rozbierałem CD ostatnio, ale jak wymieniałem lasery, nie zauważyłem różnic w różnicach tasiemki. Zresztą, jak CD gra normalnie, to płyta spokojnie dochodzi do końca. Problem jest tylko z wyszukiwaniem ścieżek.

Może to kwestia silniczków? VAM mają różną prędkość przesuwu głowicy - jak się da stop w tym samym miejscu, to VAM1201 "wraca" dłuzej niż VAM1202, Możliwe (choć to tylko spekulacja), że Marantz przesuwa głowicę o odpowiednią odległość dla CDM12.1/15, ale ma zamontowany VAM1201 czy tam 02 i przez to głowica ląduje mu gdzie indziej i mu się chrzani. Jesli jeszcze tego nie robiłeś, spróbój zmienić sama głowicę - zostaw starą mechanikę z wszystkimi zębatkami. Gorzej, jeśli nie bedzie pasować, ale może będzie, bo te głowice mają chyba takie same mocowania. W ostateczności może to być kwestia innych niż fabryczne ustawień lasera - miałem kiedyś takie coś w Diorze 504, ale nie na wszystkich płytach, a jak juz było, to nie na wszytskich trackach. Jeśli z oryginalną mechanizką nie pójdzie, to nie mam już żadnego pomysłu...

• 2 lata później...
  • 3 lata później...

Witam

Mam CD-704 Diory. około 10 lat od nowości nie było problemu. Nic nie wymieniane np kondensatory.

Po otwarciu obudowy i włączeniu zasilania nie widać aby świeciła dioda laserowa - . Nie startuje też napęd CD.

2 krotnie zbliża się do płyty CD-rom laser. Na wyświetlaczu ERR. Napięca zasilające 4,89 V.

Proszą o podpowiedź w jak to naprawić,

Rozumię że trzeba kupić na allegro CDM 12.1

Mariusz

• 4 miesiące później...

Witam,

Jestem po wymianie w moim Marantzu 67 na CDM 1202/12 i niestety nie czyta płyt, płytę zakręci ale jej nie widzi, raz płytę zobaczył ale już jej nie czytał,

Kogo polecicie w waw lub pruszkowie lub okolice do inspekcji bo sam tego błędu nie znajdę,

Z góry dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.