Skocz do zawartości
IGNORED

izolacja akustyczna - wrażliwy sąsiad

aromaniuk

Rekomendowane odpowiedzi

Inny b.ciekawy materiał - Mata dźwiękoizolacyjna FD-1 (linku nie podaję bo się nie chce wbić)gr. 3mm a ciężar metra kw. to ~5kg ! A przy tym "giętki", więc nie rezonuje. Cena 30zł z m2. Chyba czegoś takiego użył Elberoth w swoim projekcie. Jeśli nie zależy nam na "oddychaniu" ścian i jesteśmy ograniczeni małą jej grubością to może być świetne. Albo jako jedna z warstw ściany lub podłogi

Faktycznie ta folia SEMAG'u ma dość dobrą średnią izolacyjność akustyczną właściwą = 34dB

Producent podaje przybliżony skład - PCV z wypełniaczem :)

Podany jest też najlepszy sposób aplikacji:

..."Najlepszym sposobem jest zbudowanie na ściance rusztu, wzglęnie stelażu o rozstawie 1,05m. Wnęki rusztu należy wypełnić wełną mineralną i przymocować matę tak, aby powstała zakładka 5 cm na pionowej części stelażu. W celu wyrównania grubości zakładki należy użyć pianki o grubości 3 mm, powszechnie stosowanej pod panele podłogowe, a następnie do konstrukcji zamocować płyty np. kartonowo-gipsowe. Folia powinna być stosowana od strony powstawania dźwięku"...

Faktycznie ta folia SEMAG'u ma dość dobrą średnią izolacyjność akustyczną właściwą = 34dB

Dla niewtajemniczonych napiszę co to oznacza (w uproszczeniu)

Hałas np na poziomie 64 dB zostanie stłumiony o 34 dB i będzie miał wartość 30 dB. Zredukowanie natężenia dźwięku o 10 dB odczuwane jest przez nasze ucho jako zmniejszenie hałasu o połowę.

Uwzględniając izolacyjność wypełnienia ściany (np. wełny) i płyt GK lub innych ten współczynnik spadnie z 64dB poniżej 30dB.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dla niewtajemniczonych napiszę co to oznacza (w uproszczeniu)

Hałas np na poziomie 64 dB zostanie stłumiony o 34 dB i będzie miał wartość 30 dB. Zredukowanie natężenia dźwięku o 10 dB odczuwane jest przez nasze ucho jako zmniejszenie hałasu o połowę.

Czyli jest dobrze? Przyznam się że ciągle mam problem z przełożeniem decybeli na procenty. Zmniejszenie hałasu o 30db w tym przypadku będzie wynosić 50% + 25% +12,5% - dobrze dedukuję?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

A co powiecie na coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stary dobry filc. Cena poroso niewysoka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Kolejne "lastryko" - cena trochę niższa i podana gęstość (200 kg/m3) oraz poziom izolacyjności (∆Lw = 16-22dB) :

Ukryta Zawartość

Tutaj z innej beczki, akustyczne elementy konstrukcji (głównie g-k) :

Ukryta Zawartość

Szczególnie ten uchwyt wydaje się być bardzo "cwany" i prosty :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Odpowiadam rafaellowi z innego wątku:

Sprawę można załatwić dając wszędzie na łączeniach greenglue. Dźwięki uderzeniowe-dzieci u Elba można załatwić tylko podłogą pływającą i stojącymi na niej ściankami bocznymi.Koszt nie jest taki duży a rozwiązanie nie wymyślne bo na płytę wełniana dajemy paroizolacje a następnie wylewamy warstwę betonu na której dajemy materiał na posadzkę (płytki,parkiet,etc.)

Dowcip polega na tym żeby z sąsiednim źródłem hałasu nie łączyć podłogi ani ścian elementami przenoszącymi drgania.

Jest to dobre rozwiązanie, ale chyba nie najlepsze. O pewnych jego niedoskonałościach napisałem wcześniej:

...Robię drobne "eksperymenty" w domu i wgląda mi, że ciężko znaleźć materiał, który leżąc całą powierzchnią na stropie będzie tłumił dźwięki konstrukcyjne. Przede wszystkim będzie "drgał-rezonował" razem ze stropem i przewodził drgania. Jego poziom izolacyjności powietrznej nie będzie miał tu wielkiego znaczenia. W ściankach ma to mniejsze znaczenie bo te przylegają do stropu tylko dolną "krawędzią" - w praktyce profilem stalowym na podkładce...

Dodatkowym jest to że ściany stojące na wylewce tworzą z nią całość, czyli pudło, które jednak wpada trochę w rezonanse. Jeżeli ściany stoją oddzielone od siebie i wylewki to każdy element wpada tylko w "swoje" rezonanse.

Poza tym taka wylewka + izolacja to musi udźwignąć te ściany (nie lekkie) które na niej stoją. W moim przypadku będzie to suchy jastrych więc takie rozwiązanie całkowicie odpada.

Czy greenglue skleja tylko płyty ze sobą, czy można nim kleić inne elementy?

• 1 miesiąc później...

Świetne (jak myślę) patenty :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; i przede wszystkim dostępne w Polsce (strona Tilii to chyba tylko tak sobie wisi, na maila mi nie odpowiedzieli).

Na stronie mają tego więcej. Cena uchwytów 20zł sztuka, więc nie tanio, mają jednak dużo rodzajów zastosowań, prawdopodobnie można zmniejszyć cenę ściany stosując odpowiednie kompromisy-rozwiązania konstrukcyjne.

Zastosuję raczej na pewno, szczerze powiedziawszy to ulżyło mi jak trafiłem na tę stronę, bo tych clipsów nie było nawet na ebay'u.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na youtubie jest więcej filmików.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na forum było wymienianych 4 lub 5 firm produkujących takie przekładki amortyzujące. Najtaniej znalazłem na ebay,com, cena około 3$/szt. Najdroższe jakie znalazłem to Vibrofix dostępny w Rosji i na Ukrainie po 56 hrywien/szt.

Wszystko to było podawane w wątku gdzie napisałem "Vibrofix", tylko wyszukiwarka forumowa jak zawsze nie działa, a google też nie może tego odszukać.

Najtańszy 2 lata temu kosztujący 3$ RSIC-1 obecnie znalazłem na ebay,com po 6,5$.

Produkuje to niemal każdy kto robi płyty GK, więc możesz również zapytać o takie przekładki produkowane przez Knauf dzwoniąc do nich na infolinię.

Kuźwa, nie mogę tego znaleźć. Co do RSIC-1 to nigdzie nie ma jego przekroju i nie jestem pewny, czy elementy metalowe są tam od siebie całkowicie odizolowane gumą.

Vibrofix jest dostępny w Polsce?

Jest przynajmniej kilka anglojęzycznych stron sprzedających RSIC-1 głównie w USA jako ich produkt. Pewnie znajdziesz u nich opis techniczny i wymiary.

VIbrofix'u nie jest dostępny w Polsce.

Znalazłem :-) Ma to Vicoustic, nazwa serii VicVibro:

Ukryta Zawartość

Napisz do [email protected] i zapytaj o cenę i dostępność.

Ukryta Zawartość

Dzięki AcLab. Sporo tego, część rozwiązań vibrofixu podobna do tych brytyjskich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może z Ukrainy będzie się opłaciło sprowadzić? Mnie akurat interesują elementy, które "odkleją" w miarę cienką ścianę opartą na w-k i wełnie, od istniejącej.

Druga kwestia która b. mnie nurtuje to odizolowanie się od dźwięków konstrukcyjnych ze stropu (nie na odwrót) - pływająca podłoga, ale sucha, a nie ciężka wylewka - zalety inercji betonu odpadają przy suchym jastrychu. I tu znowu ciekawe rozwiązanie ze strony poddanej wcześniej przeze mnie (coś podobnego chodziło mi po głowie od tygodni):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tutaj przekrój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jest to wykonane prawdopodobnie na bazie takiej maty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zwróćcie uwagę na dolną powierzchnię maty, "cycki" zmniejszają powierzchnię styku ze stropem. Można wykonać więc podobną podłogę o dowolnej grubości i np. na płytach w-k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.