Skocz do zawartości
IGNORED

DIY, warto spróbować ?

tomeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio właśnie szukałem sobie kolumn i przeglądając tematy natknąłem się wiele razy na wpisy "zbuduj sam kolumny, lepszy dzwiek w tej cenie otrzymasz". No właśnie, tyle że mam 17 lat ( chyba jestem jednym z młodszych na forum :P ) i moje doświadczenie ze sprawami "technicznymi" jest nie wielkie... Jeżeli ktoś by mi dał jakieś schematy ( tutoriale :P / są wogóle ? ) dotyczące skrzyń to bym poszedł do stolarza z drewnem i to by nie był problem ale jeżeli chodzi o montaż i połączenia głośników, zwrotnicy... tu by było chyba gorzej. Czy budowa 2 drożnej kolumny podłogowej albo monitorka jest na tyle ciężka że moge sobie nie poradzić ? Warto próbować czy sobie odpuścić i kupić gotowe ? Pytam się bo uważam że zrobienie samemu głośników to samo w sobie musi być frajda, a jak by jeszcze fajnie grało - bajka. Z góry dziękuje i pozadrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/42262-diy-warto-spr%C3%B3bowa%C4%87/

Na pewno warto spróbować.

Zacznij od jakiegoś "gotowca".

Tu na forum , a w sieci jeszcze więcej znajdziesz od groma dobrze opracowanych projektów od tanich za kilkaset złotych do wypasów za kilka tysięcy.

Jeśli tylko stolarkę wykona stolarz, to cała reszta wydaje się stosunkowo łatwa. Lutować można się nauczyć w godzinę (podstawy), poza tym w zwrotnicy nie ma lutowania ultra małych układów, czyli nic co by stwarzało problemy na początku. Google + "jak lutować" - bardzo dobry poradnik :-)

To przy założeniu że masz gotowy projekt kolumn i schemat zwrotnic.

Musisz podać przedział cenowy aby można było wskazać dobre projekty, bo jest ich mnóstwo ...

Zaś co do konkretnych projektów - tu na forum są lepsi spece ode mnie więc się nie wypowiadam.

:-)

Nie no, spoko :) Jest kupa radochy kiedy zrobi się coś samemu nawet jesli jest to gotowy kit do samodzielnego złożenia. Jesli zrobisz sobie dobry projekt to masz szanse że zagra to bardzo dobrze.

Poprostu pytaj śmiało i nie zrażaj się tym co niektórzy wypisują , kazdy się przecie kiedys uczy.

poczytaj sobie... np wątek jak to robią inni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hmmm. A Totem Mite podłogowce ? O nich jest dużo na forum. Chciałbym żeby grały dosyć uniwersalnie gdyż lubie zarówno rocka jak i jakieś spokojne kawałki, czasami wpadnie mi w ucho nawet jakiś pop a ostatnio to odkryłem jeszcze jazz :] Chciałbym żeby kosztowały mnie w granicach 600 zł para, wierze ze z DIY da sie zrobić:D Podliczając te totemy to chyba właśnie wychodzi dosyć tanio... 2 skrzynie u stolarza ze zrobieniem nie więcej jak 300 zł. Do tego 2xGDN13/40/2 (50zł szt.) i 2xGDWK10/80/7 (30zł szt.) 300+100+60=460 zł bez zwrotnicy gdyż nie wiem jaką trzeba. I tak wogóle to te totemy sie nadzadzą ?

A ja tu wyrażę tzw. zdanie odrębne.

Jeśli chcesz wydać do 600 zł to co prawda spokojnie zmieściłbyś się z totem mite w tej cenie, ale musiałbyś znaleźć taniego stolarza. Za 600 zł to można jednak kupić używane kolumny średniej klasy, w tej cenie widziałem używane np. Qba Elements 1 (wolnostojące) i wiele innych.

DIYa to super sprawa (sam mam kolumny diya) ale szczególnie opłacalna przy droższych konstrukcjach.

Ale jeżeli DIYa to faktycznie Mietki (tj. Totem Mite) to dobry kierunek, z powodu prostoty tego projektu i tanich głośników.

co to za DIY zamawiajac budy u stolarza? macie satysfakcje z wkrecenia glosnikow i zlutowania zwrotnicy? ...bo ja nie;)

cala zabawa polega wlasnie na zlozeniu calych skrzynek. MDF jest tani, dotna ci na jaki wymiar chcesz, kup 2 sciski stolarskie i posklejej (nie trzeba skrecac) nie narobisz nawet balaganu. takie monitorki rowniez bez problemu ofornirujesz nawet w pokoju, a biorac pod uwage ze zaczyna sie lato tym bardziej nie bedzie problemu z miejscem do pracy.

ogolnie to polecam ta cala zabawe i ostrzegam ze WCIAGA i UZALEZNIA.

zapraszam na forum www.diyaudio.pl - duzo mozesz sie tam nauczyc

ps. 17 lat? kolego... w takim wieku to ja juz ze 3 konstrukcje mialem za soba, a na DIY oststnio nawet 14latek zrobil fajne stereo czy suba (nie pamietam) wiec 'heloł' :)

miqolaj87, 4 Maj 2008, 20:48

>co to za DIY zamawiajac budy u stolarza? macie satysfakcje z wkrecenia glosnikow i zlutowania

>zwrotnicy? ...bo ja nie;)

Te miqolaj87 a przetworniki, kondensatory, rezystory... też sam robisz ? :))

tomeus, 4 Maj 2008, 22:19

>A ja bym sie chyba zdecydował na totem staff. Ze zwrotnicą będe miał problemy ale na to przyjdzie

>pora i myśle że mi pomoże ktoś z forum :)

Jaki problem... wszystko jest w wątku o Totem Mite... te zwrotnice to się z paru elementów raptem składają (chyba z tego co pamiętam w największym uproszczeniu wystarcza na kolumnę rezystor 5W 3,3 Ohm, kondensator 2,7uF i cewka 0,85 mH...).

Jak będziesz miał skrzynki i głośniki to resztę dasz radę sam na 100% zrobić.

A jakby z staff zrobić kolumne 2,5 drożna i dorzucić jeszcze jeden głośnik GDN13/40/2 to już jest przekombinowane ?

Koleś tutaj ma coś takiego i zwrotnica też prosto wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właściwie to chciałbym żeby to było takie o :P

Ukryta Zawartość

Dało by rade ?

Niskotonowce myślałem 2x GDN13/40/2 na kolumne + GDWK10/80/7 lub GDWK 11/100.

B-R chciałbym z przodu, ale nie mam pojęcia jaką powinien mieć szerokość i długość.

A o zwrotnicy się nie wypowiadam, tu licze na was :)

Ukryta Zawartość

zoltar7, no nie przesadzaj to zupelnie rozne rzeczy, kupienie gotowej obudowy i wkrecenie glosnikow... to takie nie bardzo DIY, a twoj przyklad to naprawde bardzo bardzo udany;p pojechales po bandzie po porostu;)

Troche "jaśniej" rozpisany + wymiary b-r ze staffów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miqolaj87, 5 Maj 2008, 14:35

>zoltar7, no nie przesadzaj to zupelnie rozne rzeczy, kupienie gotowej obudowy i wkrecenie

>glosnikow... to takie nie bardzo DIY, a twoj przyklad to naprawde bardzo bardzo udany;p pojechales

>po bandzie po porostu;)

To co to za DIYa jak nie potrafisz sobie zrobić sam kondensatora, czy głośnika np. tak jak proponował śp. Senicz aby membranę wykonać ze skorupek od jajek strusia, a np. wytłumienie ze słomy. Jak nie potrafisz sam zrobić przetwornika to możesz zmodyfikować np. jakiegoś Tonsila czy Tesle :P

No daj spokój miqolaj87 co to za DIYa jak się składa z gotowych elementów ?? ;-)

2 drozne takie lepsze ( klon staffów ) lepsze od 2,5 ? I który wysokotonowy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedługo powinien wyjść moze tutorial jak zrobić parę tańszych konstrukcji na diyaudio.pl

Ogólnie jeśli nie będziesz robił stolarki to nie czeka Cie po drodze nic trudnego czego nie byłbyś w stanie przebrnąć. Totem Mite/Staff wyjdzie z nową wkońcu mam nadzieję lepszą zwrotnica już niedługo gdy tylko ukończą tworzyć tutorial. Tutorial będzie opisany w sposób łopatologiczny dla laika z dużą dawką zdjęć. Ale jeśli Ci sie nie chce czekać aż tutorial wyjdzie, możesz swobodnie brać się za zestawy typu 15 akx + akx, 15 akx + dx25, clon totem mite/staff, 2*arn 150 + dx25, 2*arn 150 + d27.Dwa pierwsze i dwa ostatnie to już trochę wyższa półka niż clon totemów. Zestawy na bazie arn to szczegółowa góra dzięki DX25/D27 z trochę wycofaną średnicą, ale za to dość dobrym basem. 15 akx najdroższy niskotonowiec z wyżej wymienionych zatem i najlepszy oraz dobra kopułka DX25. Każdy prezentuje inne brzmienie więc decyzja już zależy od Ciebie. Ale w 600 zł powinieneś z każdym zestawem się zmieścić.

O wreszcie jakiś konkretny wpis, dziękuje :) Kolumny i tak zamierzam robić na wakacjach więc z chęcią poczekam na ten tutorial. Te głośniki które podałeś to może faktycznie lepiej, już gdzieś czytałem że w tej cenie lepiej stawić na jakość zamiast na ilość.

Masz na myśli to :

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.