Skocz do zawartości
IGNORED

Źle dobrany Sprzęt. Co zmienić???

nuras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich! Jakiś czas temu postanowiłem złożyć zestaw stereo.Ponieważ w urządzeniach audio byłem całkowitym laikiem,padło na wzmacniacz NAD352 + Mission m34i.Źródłem póki co jest DVD Pioneer DV2650. Biorąc pod uwagę fakt, iż przesiadłem się ze sprzętu o wiele gorszego na początku brzmienie mi się podobało. Teraz, po godzinach słuchania dochodzę do wniosku że brzmienie które oferuje ten zestaw jest zbyt ciepłe.W związku z tym mam pytanie. Co zmienić,kolumny czy wzmacniacz? Wiem, że na pewno źródło.Ale co dalej? Myślałem nad wymianą wzmacniacza na bardziej ,,jasny".

Nad 352 jak rowniez 372, to calkiem dobre wzmacniacze i potezne elektrownie, radze pozyczyc od kogos

typowy odtwarzacz cd i zobaczyc, czy wine za zaistniala sytuacje nie ponosi DVD, jak zalezy Ci na ogladaniu filmow, to moze lepiej zainwestowac w zewnetrznego dac'a, ale sorry w temacie dac'ow nie poruszalem sie nigdy. Wymienionych kolumn nigdy nie slyszalem, ale Missiony, to calkiem niezle paczki.

Za ciepło grający system to nie problem. Zazwyczaj tanie systemy grają zbyt ostro. Pozycz może srebrne kable Sonus Oliwa i zobacz czu wystarczy to aby wrócić do równowagi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

może dokup sobie - najlepiej na rynku wtórnym do kompletu Cd NAD 542 - gra dosyć dynamicznie - może nie ostrawo - ale też napewno nie dociepla nic! Według mnie po prostu potrzebujesz CD - oczywiście najlepiej posłuchać wcześniej. Można też dokupić jakiegoś DAca - słuchałem raz Zaholu - dynamiczne i konturowe - mogło by się wpasować. Za 800 pewnie kupisz. Automatycznie filmy też będziesz miał w lepszej jakości (dźwięk) o ile używasz tylko dwóch kanałów. Acha, kabelki też już powinny mieć znaczenie. może masz jakieś monster cable co to maksymalnie zmulają system?

Witam,

biorąc pod uwagę posiadaną konfigurację, jako pierwszy element zakupiłbym odtwarzacz CD. Jakość dźwięku z odtwarzacza PIONEER DV-2650 jest naprawdę bardzo kiepska, ograniczająca niesamowicie jakość Twojego systemu. Dopiero po wpięciu odtwarzacza i obsłuchaniu się z systemem próbowałbym cokolwiek zmieniać. W obecnej chwili prawdopodobnie brakuje Ci szczegółowości, dobrej kontroli basu, natomiast środek pasma jest bardzo zamazany, wprowadzający bałagan w brzmienie co odbierasz jako brzmienie zbyt ciepłe. Po podłączeniu odtwarzacza (osobiście proponuję do kompletu także kupić NADA) możesz poeksperymentować z kablami. Jeśli lubisz dźwięk bardziej jasny, ostry spróbuj srebrne okablowanie (np. głośnikowy QED Silver Anniversary) oraz interkonekt np. QED Qunex 3 lub jeden z modeli TaraLabs (Prism 200A, Prism 300A, Spectrum).

chłopaki dobrze Ci radzą mam te same głośniki do tego zestaw Harmana cd i ampli stereo które jest znacznie ciemniej grającym sprzętem niż NAD...i uważam ze jest dobrze :)...owszem czasem brakuje dźwięcznych wysokich...ale jak przegniesz w drugą stronę i kupisz do tych głośników zestaw Cambridge audio który sypie wysokimi jak z kapelusza to też nie będzie dobrze...Nada zostaw w spokoju...ewidentnie zmień dvd na cedeka...jeśli brakuje ci wysokich to może jakiś cedek marantza albo yamahy...,cedek nada też będzie dobry bo ciężko powiedzieć ze ma wycofaną górę raczej grają naturalnie czego nie mogę powiedzieć o Cambridge ,wszystko zależy ile masz do wydania ;)...

Nadzik to solidna maszyneria, z prawdziwą mocą (napędzi największe skrzynie) oraz przyjemną, nasyconą barwą dzwięku, minimalnie ocieploną, co z dobrymi kolumnami gwarantuje niemęczący odsłuch i zwykle dobre dynamiczne brzmienie. Spróbuj moze z CD NAD-a 542, jest dynamiczny, dzwięczny, nie tak ciepły jak wzmacniacz, gra bardzo równo. Nie słuchałem Twoich kolumn, wiec nie wiem czy one, aż tak mulą? Możliwe. A jak to nie zaskutkuje, to kup CA + jakies tanie B&W i wrzuć srebrne kabelki - nie no, ostatnia rada to pół żartem, pół serio ;) Jesli masz ograniczony budżet, to spróbuj z NAD-em kolumn Celestion F28, fajna synergia, i udany dzwięk, bardzo neutralny, polecam! Pozdrawiam

Kolega zestawil wzmacniacz NADa(nie pamietam modelu) z cd Yamahy(493 lub 593), prosze mi wierzyc, ze Ten Jegomosc ma dobre ucho i wiedzial co robi. Bardziej mu sie spodobalo niz z cd NADa, ktorego wczesniej posiadal. Gralo to zestawienie z kolumnami Rogers'a. Reasumujac zainwestowalbym w tania Yamahe i potestowal, w tych pieniadzach zawsze odsprzedaż bez straty.

Włączę się do tematu bo mam podobny problem dotyczący dźwięku. Kupiłem Nada 320BEE + CD NAD-a C542.Podłaczyłem do kolumn IKON6 DALI i ciągle mi brakuje jasności, przestrzeni i lekkości odrywania sie dźwięków. Kolumny podłaćzyłem górę srebnymi ATMOS AIR 195 a dół miedź 2x 4,5mm . Interkonekty próbowałem takie jakie miałem do 50zł.Ciagle nie słyszę większej różnicy oprócz zwiększonej dynamiki od mojego zestawu do kina YAMAHA RXV430 + DVD PIONIEER DV-380.Proszę zasugerujcie co robić bo troche jestem w niedosycie.Myślałem, że różnica będzie ogromna. Pokój ponad 33m2 umeblowany dywany, firany. Kolumny na kolcach przy scianie dmuchaja do przodu. Odsłuch w odległości ok. 3 metrów od kolumn. POMOCY PROSZĘ O RADE. Mario.

>Elberoth, 5 Maj 2008, 20:39

>Za ciepło grający system to nie problem. Zazwyczaj tanie systemy grają zbyt ostro. Pozycz może

>srebrne kable Sonus Oliwa i zobacz czu wystarczy to aby wrócić do równowagi.

Elberotha trzymają się żarty.

Jesli chcesz słyszalnej zmiany to zmień kolumny.

mariuszdab ma 100 procent racji....Yamahy grają twardo, z wyraźnie zaznaczonymi granicami dźwięku...idealnie się nadają do zestawiania z ciepłymi wzmacniaczami...podobnie twarde wzmacniacze yamahy najlepiej zagrają z ciepłymi cedekami np. harmana to idealne połączenie( miałem to wiem)...Same głośniki są bardzo dobre i potrafią zagrać zarówno ostro jak i ciepło...grają tak jak im elektronika każe...niewiele dodają od siebie. Mi moje missiony z każdym odsłuchem podobają się coraz bardziej :).Może z czasem zmienię sobie jedynie ten ampli stereo harmana na jakiegos wzmaka ( podobają mi sie advanced acoustic :))...bo cedeka harmana też zmieniac nie zamierzam...zadowala mnie w 100 procentach.

co do połączenia cambridge audio plus bowersy plus srebrne kable hehe żebyście sie nie zdziwili ze takie piłowanie mózgu wysokimi komuś sie może podobać...nie mniej nic w tym z dobrego dźwięku nie ebdzie :)

mario tabasco ile te kolumny dali ikon 6 Ci już grają???...może być to kwestia wygrzania...Ale jak słuchasz tylko jazzu i klasyki...i lubisz bardziej wysokie niż dobrą podstawę basową i fajną średnicę..to trzeba było faktycznie kupić coś od cambridge audio...albo onkyo...albo nawet denona,Tam na brak górnych rejestrów narzekać nie można...sztucznych ( bo w realu takie świsty nie występują )...ale jak ktoś lubi...to czemu nie

Moje DALI IKON 6 posiadam od grudnia 2007r. Zawsze słyszałem, że sprzęt NAD-a to dynamika i potęga. Parę miesięcy wcześniej słyszałem NADa z CD YAMAHY u kolegi i ogrom dźwięku mnie przytłoczył i oszołomił.Bardzo mi się spodobał. Jednak u siebie oczywiście przy głośnym słuchaniu jest dużo lepiej 1/4 odkręconej gałki mi wystarcza ale brakuje mi tego czegoś.Słucham POPu ROCKa JAZZu Klasyki bardziej w nowoczesnych aranżacjach.

Jak macie to wszystko ustawione, że takie problemy? Moze baza za szeroka, dogięcie kolumn nie te.

Trzeba "pojeździć" z kolumnami po pokoju.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Moze granity badz marmury dac pod paczki wzgledem utwardzenia brzmienia?

Ale co tu gadac, najpierw trzeba zobaczyc jak bedzie z cd a nie dvd np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tylko przyklady za niewielka kase, a pobawic sie warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pokoju zbytnio jeżdzic nie mogę. Ustawiałem je w odległości między sobą około 2.6m a obecnie 3.2m. Ja siędzę oddalony od frontów niecała 3 metry. Stoja na długiej ścianie w pokoju 7.7 na 4m.Zaproponujcie kable do połączenia wzmacniacza z CD.

>Kupiłem Nada 320BEE + CD NAD-a C542.Podłaczyłem do kolumn IKON6 DALI i ciągle mi brakuje jasności, przestrzeni i lekkości odrywania sie dźwięków. Kolumny podłaćzyłem górę srebnymi ATMOS AIR 195 a dół miedź 2x 4,5mm . Interkonekty próbowałem takie jakie miałem do 50zł.Ciagle nie słyszę większej różnicy oprócz zwiększonej dynamiki od mojego zestawu do kina YAMAHA RXV430 + DVD PIONIEER DV-380

Czyli rozumiem, ze zestaw NADa gra głośniej? A yamaha nie wyrabiała?

NAD gra na 1/4 a Yamaha 3/4 aby głośność była porównywalna. Ale YAMAHA gra lżej i jaśniej co nie było problemem bo subem mogę dól podnieść jak mam potrzebę.Słyszę jedna, że NAd jest bardziej zrównoważony i wydatniejszy w środku a wycofany w górze. Dźwięk idealnie zrównoważony w pełny zakresie nie jest dla mnie sprawą najważniejszą. Oczekuję przestrzeni i żywiołu. Z podbitą góra i mocnym basem.Słucham obecnie z podkręconymi gałkami korekcji barwy na maxa. I mam niedosyt że to jeszcze nie to ?

Sądzę ,że trzeba zmienić odtwarzacz.Nad dobrze gra z nadem. Ale na początek nie musi być taki najnowszy .Może nad 512 lub 514.To dobrze brzmiące modele i nie takie drogie, jeśli ma być eksperymentowanie.

mario jeśli teraz słuchasz na podkręconych basach i sopranach to...znaczy że powinieneś zmienić kolumny :]...z kolumn dali nie uzyskasz efektownego dźwięku...jak chcesz mocny bass i cykającą wyraźną górę to sprzedaj te dali i kup jbl e80...naprawdę nie żartuję...majstrowanie w twoim przypadku w elektronice niewiele da bo z tych kolumn grubego basu nie wyciągniesz a i góra jest raczej bardziej zespolona ze średnicą niż wychodząca przed szereg.

>mario, widzę, że przez swój ampli KD i suba, przyzwyczaiłes się do pewnego modelu efektownego brzmienia, które w dobrych systemach stereo nie jest dzwiękiem docelowym. Twój NAD gra równo, dość kulturalnie, a przez to Ci nie pasuje po przesiadce z KD z subem. Ja bym najpierw spróbował z jakimś CD-kiem konturowym, CD NAD-a grają znów równo i naturalnie, więc Tobie nie przypasują, chociaż z firmowymi wzmakami grają fajnie. Może spróbuj wyporzyczyć od kogos/salonu jakiś do testów CD. Jak to nie pomoże to pozostaje zmiana kolumn, na jakieś o efektownym i konturowym brzmieniu, może jakies Paradigmy?.

NAD to NAD i nic się tutaj nie da zmienić. Jest po prostu bardzo dobrze we wszystkich zakresach. W tej chwili posiadam NAD-a C315BEE + Sony CDP-990 + kolumny Koda AV 702.Klocki spięte są interkonektem Inakustik F 102 ( ok.370 zł.) a kolumny kablami Supra Classic 2 x 2,5 mm ( ok. 19,00 zł. za metr). Pokój ma powierzchnię ponad 35 metrów kwadratowych.Jest idealnym prostokątem średnio wytłumionym. I powiem szczerze - dotychczas muzyki słuchałem z zestawu DVD Philipsa czyli DVD 763 SACD oraz wzmacniacz FR984.Spięte to było najzwyklejszymi Profigoldami z MediaMarkt za 54,00zł. Grać grało, ale w rzeczywistości to była porażka.No i przyszedł czas na zmiany - najpierw kupiłem stareńki z 1990 r. ale z ówczesnej bardzo wysokiej półki CD Sony CDP-990 ( po tym modelu były już tylko ES-y).Poprawę brzmienia półgłuchy by usłyszał.Następnie zainwestowałem w nowiutkiego NAD-a C315 BEE.Już było rewelacyjnie nawet na taniutkich Kodach ( nota bene te Kody zostały bardzo wysoko ocenione w teście na HiFi i Muzyka za dynamikę, muzykalność i dobre odtwarzanie wszystkich zakresów pasma ).Jedynym drobnym mankamentem była minimalna przewaga dołu. Poeksperymentowałem z interkonektami i dodatkowo przy rekomendacji w salonie audio zakupiłem wymienione powyżej Inakustiki F 102.Dół teraz nie przeważa. Kable te mi go nie ograniczyły ani zubożyły tylko go bardzo wyrównały i jest teraz o niebo lepiej kontrolowany.

Dlatego moim zdaniem są dwie rady dla ciebie -zakupić CD i eksperymentować z akustyką pomieszczenia i interkonektami albo wymienić kolumny bo one mogą być tym hamulcowym. To nie wina wzmacniacza NAD, bo NAD-y zawsze są dynamiczne, muzykalne aczkolwiek leciutko ocieplone ( patrz test NAD C315 BEE w numerze 03/08 AUDIO - on dotyczy z zasady wszystkich wzmaków tej firmy).

za ciepło grający sprzet ? jakoś nie kumam. chyba nie do końca wiesz co Ci sie nie podoba. miałem mission m33i i grał z ciepłym pionkiem A701 R i nie było za ciepło tylko za jasno !

Najbardziej przekonywuje mnie twierdzenie, że przyzwycziłem się do dźwięku KD który mi się podobał i podoba.Opinie jednak o tym że stereo to tylko na wzmacniaczu i odtwarzaczu stereofonicznym skłoniły mnie do zakupu NAD-a 320BEE i + CD 542.I ciągle w tej wyższości sprzętu czegoś mi w brzmieniu brakuje. Dlatego szukam.

Kilka lat temu słuchałem na Altusach 140 + reszta DIORY. Dzwięk jak na tamte czasy był fajny. Potem amplituner i DVD YAMAHY postęp ogromny.Pół roku temu zmieniłem kolumny na Dali IKON6 znowu ogromna poprawa dźwięku. A teraz rozbudowa o stereo i niedosyt? Porównuję z kinem i ciągle nie widzę znaczącego przeskoku w jakości. Może mój słuch i upodobania w żaden sposób nie mogą kierować się w stronę Hi-Fi?

Pozdrawiam Mario. Dzięki za sugestie.

mario.. no kurde wdupiłeś ze wzmakiem. porzycz od kogoś porządny wzmak abyś kosztów nie ponosił - gdyby się okazało, ze to błędna teoria. Kupiłeś najtańszy wzmak - cherlaka... cudów nie ma. Do tego akurat pewnie ampli yamachy gra w miarę przywoice jak na KD i wyszło jak wyszło z porównania. Ja miałem odwrotnie - jak kupiłem Wzmaka (kawał dobrego pieca - Denon PMA 860) to był to nokaut ampli KD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.