Skocz do zawartości
IGNORED

Nakierujcie - przedział 4000-5000zł

Apollo311

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jak już w temacie nakreśliłem mam do wydania 4000-5000zł na wzmacniacz, dvd (chyba że skutecznie mi to odradzicie) oraz kolumny podłogowe. Dopuszczam kupno z drugiej ręki, tylko jeśli nie trzeba będzie to wolałbym nowe elementy systemu.

Pomieszczenie odsłuchu to 17-20m2. Sprawa ma się tak, że kolumny raczej będę musiał postawić po stronie dłuższej ściany.

Bardzo lubię słuchać mocniejszej muzyki np. Armia, Houk itp. klimaty. Również bardzo lubię słuchać coś lżejszego czyli solowe płyty T. Budzyńskigo, Malejonka, 2Tm2,3, U2, Roger Waters, Dave Matthew Band, Jan Garbarek itd. Ostatnio podobają mi się też, pieśni chóralne oraz muzyka klasyczna (to są początki i dopiero szukam).

Głównie mi zależy na poprawności sceny tworzonej przez system, precyzyjnej lokalizacji źródeł dźwięków, przestrzenności dźwięku. Nie lubię jak basu jest za dużo i jest rozlazły. Bas powinien być punktowy i pojawiać się tylko wtedy kiedy trzeba. W mocnych brzmieniach powinno być słychać że chłopaki z kapeli dają czadu i oczywiście dźwięki nie powinny się zlewać. W gitarach przesterowanych powinno być słychać mięcho (jeśli takie było zamierzenie twórców muzyki).

Nakierujcie mnie proszę jakie klocki i głośniki nadadzą się do takiej muzyki, na co warto zwrócić uwagę. Chodzi mi o konkretne propozycje abym mógł połazić po salonach i przesłuchać te zestawy.

Jeśli chodzi o głośniki to myślałem o AA Hyperion III ale to wtedy nie wiem czy da radę zmieścić się w moim zakresie cenowym. Jeśli dało by radę to bym się bardzo ucieszył bo posty o tych kolumnach zachęcają i to bardzo (może wiecie gdzie można przesłuchać te kolumny w Trójmieście). Jeśli chodzi o klocki to nie mam pojęcia. Proszę, więc o konkretne propozycje zestawów.

Apollo311, 6 Maj 2008, 20:58

>Jeśli chodzi o głośniki to myślałem o AA Hyperion III

Kolega indyk9 ma je zestawione ze Stelmachem i Rotelem RA-985 bodajże, i jak najbardziej w mocnych brzmieniach słychać czad, bas jest właśnie konkretny, szybki. Do mocnej rockowej muzyki świetny zestaw, a i "Dark Side" Floydów świetnie na tym brzmiało. No i zmieścił się w 5kzł właśnie.

A słuchałeś już czegoś? Coś Ci się podobało? Coś nie podobało?

Tych Hyperionów słuchałeś, czy tylko czytałeś na forum? Jeżeli nie słuchałeś, to posłuchaj.

Kupowanie czegokolwiek wyłącznie na podstawie cudzych porad albo recenzji jest błędem. Przede wszystkim słuchać, słuchać, słuchać!

A w ogóle, jeżeli ma to być Twój pierwszy poważniejszy zestaw, to kup sobie jakieś używane klocki, do tego używane kolumny za 1000zł, i posłuchaj kilka miesięcy. Z doświadczenia i obserwacji wiem, że pierwszy zestaw rzadko długo gości u użytkownika. Już po kilku miesiącach ma się ochotę na zmiany. Jeżeli kupisz nowe klocki, to na odsprzedaży dużo stracisz, natomiast jeżeli kupisz używki, to w najgorszym razie stracisz niewiele, a możesz też nie stracić nic.

Na początek odwiedź w celach odsłuchowych kilku kolegów z forum którzy tym hobby zajmuja się już jakiś czas, i mają dobrze skonfigurowane (niekoniecznie drogie) zestawy.

>mjuzik, 6 Maj 2008, 21:22

dzięki za namiary, poczytam o tym sprzęcie i pewnie zagadam insyk-a9

McGyver, 6 Maj 2008, 21:29

>A słuchałeś już czegoś? Coś Ci się podobało? Coś nie podobało?

>Tych Hyperionów słuchałeś, czy tylko czytałeś na forum? Jeżeli nie słuchałeś, to posłuchaj.

>Kupowanie czegokolwiek wyłącznie na podstawie cudzych porad albo recenzji jest błędem. Przede

>wszystkim słuchać, słuchać, słuchać!

Nie słuchałem i nie kupie ich i żadnego innego sprzętu jeśli go nie przesłucham. Mam tego świadomość dlatego też zaznaczyłem, ze chodzi mi o propozycje od których mogę zacząć szukanie tego co mi się spodoba.

>A w ogóle, jeżeli ma to być Twój pierwszy poważniejszy zestaw, to kup sobie jakieś używane klocki,

>do tego używane kolumny za 1000zł, i posłuchaj kilka miesięcy. Z doświadczenia i obserwacji wiem, że

>pierwszy zestaw rzadko długo gości u użytkownika. Już po kilku miesiącach ma się ochotę na zmiany.

>Jeżeli kupisz nowe klocki, to na odsprzedaży dużo stracisz, natomiast jeżeli kupisz używki, to w

>najgorszym razie stracisz niewiele, a możesz też nie stracić nic.

>

Wiesz kupiłem jakiś czas temu PianoCraft-a i właśnie zachciało mi się zmian. na szczęście nie stracę na tym zbyt wiele ponieważ PC na pewno będzie grało w sypialni jak już będę miał własny dom.

Ogólnie to chcę właśnie teraz kupić sprzęt żeby go nie wymieniać w najbliższym czasie. Czy nie można tego zrobić od razu ?? Przeanalizować jak najwięcej możliwości i powinno się udać przynajmniej w jakimś zakresie zadowolenia.

>Na początek odwiedź w celach odsłuchowych kilku kolegów z forum którzy tym hobby zajmuja się już

>jakiś czas, i mają dobrze skonfigurowane (niekoniecznie drogie) zestawy.

Tutaj za bardzo nie wiem do kogo uderzyć, może jakieś propozycje :).

Apollo311, 6 Maj 2008, 21:38

>Wiesz kupiłem jakiś czas temu PianoCraft-a i właśnie zachciało mi się zmian. na szczęście nie stracę

>na tym zbyt wiele ponieważ PC na pewno będzie grało w sypialni jak już będę miał własny dom.

>Ogólnie to chcę właśnie teraz kupić sprzęt żeby go nie wymieniać w najbliższym czasie. Czy nie można

>tego zrobić od razu ?? Przeanalizować jak najwięcej możliwości i powinno się udać przynajmniej w

>jakimś zakresie zadowolenia.

Tere fere :-)))

Każdy tak gada, a po kilku miesiącach i tak zaczyna kombinować co by tu zmienić :-)))

>>Na początek odwiedź w celach odsłuchowych kilku kolegów z forum którzy tym hobby zajmuja się już

>>jakiś czas, i mają dobrze skonfigurowane (niekoniecznie drogie) zestawy.

>

>Tutaj za bardzo nie wiem do kogo uderzyć, może jakieś propozycje :).

Możesz wpaść np. do mnie. Zestaw mam taki jaki mam, ale gwarantuję Ci przynajmniej poczęstunek pierwszorzędną kawą.

McGyver, 6 Maj 2008, 21:44

>Apollo311, 6 Maj 2008, 21:38

>

>>Wiesz kupiłem jakiś czas temu PianoCraft-a i właśnie zachciało mi się zmian. na szczęście nie

>stracę

>>na tym zbyt wiele ponieważ PC na pewno będzie grało w sypialni jak już będę miał własny dom.

>>Ogólnie to chcę właśnie teraz kupić sprzęt żeby go nie wymieniać w najbliższym czasie. Czy nie

>można

>>tego zrobić od razu ?? Przeanalizować jak najwięcej możliwości i powinno się udać przynajmniej w

>>jakimś zakresie zadowolenia.

>

>Tere fere :-)))

>Każdy tak gada, a po kilku miesiącach i tak zaczyna kombinować co by tu zmienić :-)))

No to może zaproponuj jakiś używany zestaw taki na którym mógłbym posłuchać przez jakiś czas i potem bym mógł to zmienić bez straty (ewentualnie minimalną).

>

>>>Na początek odwiedź w celach odsłuchowych kilku kolegów z forum którzy tym hobby zajmuja się już

>>>jakiś czas, i mają dobrze skonfigurowane (niekoniecznie drogie) zestawy.

>>

>>Tutaj za bardzo nie wiem do kogo uderzyć, może jakieś propozycje :).

>

>Możesz wpaść np. do mnie. Zestaw mam taki jaki mam, ale gwarantuję Ci przynajmniej poczęstunek

>pierwszorzędną kawą.

Dzięki za zaproszenie na pewno wezmę to pod uwagę :).

Wiesz McGyver gdybym miał kolumny kupione to bym mógł jakoś szukać pozostałych klocków. Klocki łatwiej pożyczyć ze sklepu odwrotnie już nie bardzo. Dlatego też wspomniałem o AA Hyperion III bo z samych opinii mi się spodobały. Już teraz wiem, że muszę znaleźć sobie możliwość odsłuchu tych kolumn i wtedy będę szukał całej reszty. W takim bądź razie macie może na myśli jakie kolumny wziąć pod uwagę o takiej muzy ??

Do pomieszczenia takiej wielkości jak Twoje z uzywanych kolumn to bym sie rozejrzał za:

-Acoustic Energy Aegis Evo III (dość popularne, jak za te pieniądze grają świetnie)

lub

-JPW Millenium 910 (kapitalne podłogówki, ale ciężko je znaleźć).

Do tego za kilkaset zł. przyzwoitą tranzystorową integrę, np.

-Denon PMA925R

-Denon PMA1315R

-Marantz PM68, PM78, PM7000, PM8000

-Onkyo Integra A8850

-Harman-Kardon HK680 lub HK690 (ale w żadnym wypadku nie HK670 lub 675!!!)

-Pioneer A701R, A702R, A705R

jakieś CD Rotela...

Na całość wraz z kablami wydasz może z 2500-2700zł, a jak się z tym osłuchasz, i będziesz już z niezbita pewnością wiedział co i w jakim kierunku chcesz zmienić to sprzedasz bez straty, a w najgorszym razie z minimalna stratą, i kupisz coś innego.

McGyver, 6 Maj 2008, 22:10

>Do pomieszczenia takiej wielkości jak Twoje z uzywanych kolumn to bym sie rozejrzał za:

>

>-Acoustic Energy Aegis Evo III (dość popularne, jak za te pieniądze grają świetnie)

>

>lub

>

>-JPW Millenium 910 (kapitalne podłogówki, ale ciężko je znaleźć).

>

>Do tego za kilkaset zł. przyzwoitą tranzystorową integrę, np.

>

>-Denon PMA925R

>-Denon PMA1315R

>-Marantz PM68, PM78, PM7000, PM8000

>-Onkyo Integra A8850

>-Harman-Kardon HK680 lub HK690 (ale w żadnym wypadku nie HK670 lub 675!!!)

>-Pioneer A701R, A702R, A705R

>

>jakieś CD Rotela...

>

>Na całość wraz z kablami wydasz może z 2500-2700zł, a jak się z tym osłuchasz, i będziesz już z

>niezbita pewnością wiedział co i w jakim kierunku chcesz zmienić to sprzedasz bez straty, a w

>najgorszym razie z minimalna stratą, i kupisz coś innego.

Może i masz rację ale czy nie jest tak, że później tego sprzętu nie dam rady sprzedać ?? Skąd ta pewność że da się to sprzedać ?? Jestem bliższy zdania że nowszy sprzęt łatwiej sprzedać i od pierwszego właściciela.

Czy nie lepiej zrobić tak że kolumny nowe i klocki używane lub odwrotnie kolumny używane a nowe klocki. Zawsze to nowy sprzęt (który jak na razie w mojej opinii łatwiej sprzedać)

Dzięki za propozycje.

Wszystko da się sprzedać, tylko kwestia tego-za ile?

Jeżeli kupisz klocek w sklepie, za powiedzmy 3200zł (np. Denon PMA1500AE, pierwszy z brzegu przykład) to po powiedzmy trzech miesiącach nie sprzedasz go za dużo więcej niż 1500zł.

Jeżeli natomiast zakupisz używanego Marantza PM68 za ok. 800-900zł, to nie sądzę żebyś nie znalazł klienta za te same pieniądze jak Ci przyjdzie ochota na zmiany. A nawet jak go sprzedasz o 25% taniej, to ile stracisz? Tyle co kosztuje średni interkonekt, czyż nie?

McGyver, 6 Maj 2008, 22:38

>Wszystko da się sprzedać, tylko kwestia tego-za ile?

>Jeżeli kupisz klocek w sklepie, za powiedzmy 3200zł (np. Denon PMA1500AE, pierwszy z brzegu

>przykład) to po powiedzmy trzech miesiącach nie sprzedasz go za dużo więcej niż 1500zł.

>Jeżeli natomiast zakupisz używanego Marantza PM68 za ok. 800-900zł, to nie sądzę żebyś nie znalazł

>klienta za te same pieniądze jak Ci przyjdzie ochota na zmiany. A nawet jak go sprzedasz o 25%

>taniej, to ile stracisz? Tyle co kosztuje średni interkonekt, czyż nie?

Masz rację ale tylko wtedy jeśli się znajdzie taka osoba.

Apollo311, 6 Maj 2008, 22:46

>Masz rację ale tylko wtedy jeśli się znajdzie taka osoba.

Jeśli nie kupisz jakiegoś szmelcu, tylko ceniony sprzęt dobrej firmy, to na pewno się znajdzie.

Popularny sprzęt z drugiej ręki ma dość ustabilizowane ceny rynkowe. Zmieniają się one dość wolno.

Natomiast jakbyś chciał sprzedać nowy sprzęt tuż po zapłaceniu za niego w salonie, to z całą pewnością stracisz na nim przynajmniej 25%. A jeżeli będziesz sprzedawał po kilku miesiącach użytkowania, to stracisz jeszcze wicej.

Przypuśćmy zatem że ktoś kupił 1-miesięcznego Denona PMA1500AE. Czyli praktycznie niczym nie różniącego się od nowego z salonu. Zapłacił 2000zł (dość realistyczna kwota). Po czterech miesiącach uznał że to jednak nie to, sprzedaje go i woła za niego 1800zł. Sądzę że sprzeda bez kłopotu, aczkolwiek za dużo więcej już by nie sprzedał. A gdyby kupił w salonie za normalną cenę cennikową, to straciłby niemal połowę.

mjuzik, 6 Maj 2008, 22:58

>Apollo311, 6 Maj 2008, 22:46

>

>>Masz rację ale tylko wtedy jeśli się znajdzie taka osoba.

>

>Jeśli nie kupisz jakiegoś szmelcu, tylko ceniony sprzęt dobrej firmy, to na pewno się znajdzie.

Otóż to. Mjuzik trafił w sedno. A moje typy to nie żaden szmelc, tylko urządzenia cieszące się ugruntowaną i zasłużoną renomą w swojej kategorii cenowej.

McGyver, 6 Maj 2008, 23:05

>mjuzik, 6 Maj 2008, 22:58

>

>>Apollo311, 6 Maj 2008, 22:46

>>

>>>Masz rację ale tylko wtedy jeśli się znajdzie taka osoba.

>>

>>Jeśli nie kupisz jakiegoś szmelcu, tylko ceniony sprzęt dobrej firmy, to na pewno się znajdzie.

>

>Otóż to. Mjuzik trafił w sedno. A moje typy to nie żaden szmelc, tylko urządzenia cieszące się

>ugruntowaną i zasłużoną renomą w swojej kategorii cenowej.

Jednak macie chyba rację. Nie mniej zapytam , czy na prawdę nie da się kupić w tej kwocie sprzętu który może podobać się przez np. 3 lata lub więcej ??

da się:) tylko pytanie brzmi czy wiesz już jaki sprzęt ci się podoba ? (i tutaj tkwi problem o którym wyżej piszą- po prostu póki co nie wiesz jaki dźwięk ci najbardziej będzie odpowiadał, czego będziesz szukał - a to pewne jak 2+2)

Słucham tylko muzyki.

Apollo311,

McGyver dobrze Ci radzi, co to znaczy kupowanie nowego sprzętu przekonałem się na własnej skórze (portfelu),

z drugiej strony człowiekowi z branży mającemu rozeznanie i kontakty łatwo mówić, pewnie jak ja kupię kiedyś 1 używkę w życiu to będzie wtopa.

inna sprawa że o okazje nie tak łatwo, jak patrzę na ogłoszenia na forum to ludzie wystawiają te roczne sprzęty za 80%-90% ceny nowych (ostatnio nawet pewien cd znanej marki za 95%!) - inna sprawa czy mają szanse sprzedać.

hazardzista5, 7 Maj 2008, 09:00

>z drugiej strony człowiekowi z branży mającemu rozeznanie i kontakty łatwo mówić, pewnie jak ja

>kupię kiedyś 1 używkę w życiu to będzie wtopa.

No i tutaj została poruszona ważna kwestia. Ja nie jestem obeznany w sprzęcie, więc mogę sobie zrobić finansowe kuku i nie być zadowolony ze sprzętu. W związku z tym McGyver to co podałeś:

>-Denon PMA925R

>-Denon PMA1315R

>-Marantz PM68, PM78, PM7000, PM8000

>-Onkyo Integra A8850

>-Harman-Kardon HK680 lub HK690 (ale w żadnym wypadku nie HK670 lub 675!!!)

>-Pioneer A701R, A702R, A705R

ważna jest kolejność (czyli od góry najlepiej ??) oraz czy te wzmacniacze dobrze zagrają także z innymi kolumnami (czy podałeś je pod względem kolumn które zaproponowałeś) ??

Urządzenia które przykładowo podałem nie są sprzętem vintage, nie są jakoś specjalnie stare, i bez trudu można je trafić w stanie bardzo dobrym, a nawet idealnym.

Kolejność w pewnym stopniu jest ważna, ale i tak prezentują dość równy poziom.

Brzmieniowo są dość uniwersalne, i zagrają dobrze z bardzo wieloma kolumnami (choć oczywiście nie z każdymi jakie kiedykolwiek wyprodukowano).

Mam możliwość kupienia RA 987BX nie wiem za ile (jeszcze nie otrzymałem wiadomości z ceną wzmaka), CA A640 za 900zł, Denon PMA 925R za 800zł.

Co byście wybrali w zasadzie nie wiedząc z jakimi kolumnami miało by to grać (rozpatruję Acoustic Energy Aegis Evo III oraz produkty Audio Academy no i później oczywiście wszystkie inne :) ??

McGyver, 7 Maj 2008, 13:30

>Słuchałem wszystkich trzech. Jeżeli stan jest podobny, to brałbym Denona PMA925R.

hmm, Denona PMA925R - ok 6lat lub więcej,

MARANTZ PM7000 - nowy tylko bez gwarancji.

Pozostałe to nie wiem.

Co byś wybrał w takiej sytuacji ??

Apollo311, 7 Maj 2008, 13:43

>McGyver, 7 Maj 2008, 13:30

>

>>Słuchałem wszystkich trzech. Jeżeli stan jest podobny, to brałbym Denona PMA925R.

>

>hmm, Denona PMA925R - ok 6lat lub więcej,

Denona PMA925 produkowano do ok. 2001 roku. Dla elektroniki nawet kilkanaście lat to nie jest dużo, ważne żeby nie był kiepsko naprawiany ani poobijany. Normalna eksploatacja takim urządzeniom nie szkodzi, wręcz przeciwnie.

>MARANTZ PM7000 - nowy tylko bez gwarancji.

Niemożliwe. PM7000 od chyba 5 lat nie jest produkowany. Nie może być nowy.

Zresztą nieważne. Bardziej niż wiek liczy się stan.

>Pozostałe to nie wiem.

>Co byś wybrał w takiej sytuacji ??

Jak już wspomniałem, liczy się bardziej stan techniczny niż wiek, ewentualne drobne zadrapania obudowy mają znaczenie wyłącznie estetyczne, aczkolwiek duża ilość zadrapań świadczy o niedbalstwie poprzednich użytkowników.

Nie wiem czy mogę się tak komercyjnie wtrącić, ale akurat sprzedaję swój zestaw za 5,5k. Przede wszystkim możliwość posłuchania u mnie a inni mogą się wypowiedzieć czy warte tej ceny. Jeno mnie nie zlinczujcie :P

Piotr_1, 7 Maj 2008, 14:26

>Nie wiem czy mogę się tak komercyjnie wtrącić, ale akurat sprzedaję swój zestaw za 5,5k. Przede

>wszystkim możliwość posłuchania u mnie a inni mogą się wypowiedzieć czy warte tej ceny. Jeno mnie

>nie zlinczujcie :P

Proszę napiszcie coś na temat tego sprzętu.

Tak jak pisali poprzednicy najlepiej jest słuchać u ludzi, znaleźć na to czas. Z resztą trudno się w czymś zakochać w ciemno. Opiniami w internecie czasem można się zawieść... szczególnie co do nowego sprzętu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.