Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q1 czy Wharfedale 9.1 - bliskie pole

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle, 7 Maj 2008, 19:32

Powiem Ci, że w porównaniu do AE EVO 1 to podobno wszystko ma lepszą przestrzeń ;-)

A tak poważnie - w cenie do 2kzł ciężko o coś z dobrą przestrzenią. Te trzy wymienione przeze mnie monitory są naprawdę niezłe pod tym względem. Po Totem Mite (ew. klonach) tego można się było spodziewać patrząc na budowę zwrotnicy - wiadomo że zwrotka I rzędu nie wprowadza zamętu w przestrzeni za bardzo. Scena jest szeroka. Z Usherem i Nextonem też jest nienajgorzej, chociaż Totemom nie dorównują. KEF Q1 wypada tu natomiast bardzo blado. KEFa Q1 TYLKO I WYłąCZNIE dlatego sprzedałem, że miał marną scenę i przestrzeń. Gdyby nie ten mankament chyba nigdy bym się go nie pozbył.

To nówki, Lt_Bri, sa wtej cenie (918 zet) w ofercie jednego ze sklepów internetowych, prawdopodobnie robią po prostu wyprzedaż niezbyt popularnego koloru okleiny "dark apple" bodajże. A kolorek w sumie całkiem niebrzydki, pasuje do różnych mebli. Jeśli ktoś chce, to wyśle link do sklepu na priva, żeby nie było, ze propagandę i reklamę na forum uprawiam ;-) A marudzę o tych kolumnach głownie dlatego, ze sam sie do ich zakupu przymierzam. Najpierw jednak wymienię wzmacniacz, a potem z nim gdzieś na odsłuch KEFów pojadę.

A, przypomniało mi sie - brałeś może pod uwagę Rubicony R-63S z górą na wstędze? Tu jest link do recenzji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeśli masz możliwość gdzieś ich posłuchać, to spróbuj, głośniczki tanie, a w Twoich warunkach mogą się sprawdzić. Tyle ze nie ma możliwości bi-ampingu, to może je w Twoim wypadku zdyskwalifikować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem koledzy, czy wiecie, ale wklejajac te linki naruszyliscie regulamin w § 5. p1 i § 6. !!! uwazajcie!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Kyle

Dla opisanego zastosowania najlepiej sprawdzi sie profesjonalny monitor bliskiego pola czyli sprzęt zaprojektowany włsmnie pod tym kątem (np. Dynaudio BM5P)

Adres sprzedawcy:

Ukryta Zawartość

Q1 czy 9.1 pozostawi daleko z tyłu.

Sprzęt studyjny jest stosunkowo tani, a z drugiej ręki na eBay ceny są bardzo zachęcające.

Pozdrawiam,

Jarek

Ukryta Zawartość

Witam,

Właśnie, jakie kolumny sprawdzą się lepiej "zwykłe" monitorki, czy bliskiego pola do zwykłego słuchania z bliskiej odległości?

Poniżej zamieszczam zarys miejsca w ktorym miałyby grać. Pomieszczenie ma niewiele ponad 6m2.

Poszukuję kolumn do słuchania radia i cd, również podczas pracy - nie mogą być więc bardzo absorbujące/męczące, ale mają ładnie grać... :]

Narazie grałyby z Dual PA-5030[o mnie-=>zestaw II ], ale planuję zmiane wzmacniacza.

Czy warto kupić Tannoye M1 za 500zł, w takie miejsce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Do słuchania z niewielkiej odległości aby mieć dobrą stereofonię potrzeba albo bardzo kompaktowych modeli (np. Wharfedale 9.1 - 30 cm wysokości) albo jeśli ma to być coś większego to potrzeba modelu z głośnikiem koncentrycznym (np. KEF Q1). Jeśli kupisz kolosy np. 42 cm wysokie o budowie tradycyjnej (gwizdek nad basem lub odwrotnie ) to przy bliskim polu przestrzeni nie będzie (miałem tak - tragedia ) . To musiało być spowodowane między innymi słabą punktowością. Modele koncentryczne naturalnie nie maja problemu z "punktowością" i z tąd można zapomnieć co nieco o gabarytach.

Znalazłem jeszcze opinię o Usher 520 że nie grają za dobrze przy cichym słuchaniu i że "sweetspot" jest dosyć niewielki i czuły na nawet skromne przemieszczenie się słuchacza.

Tak tylko zapytam - czy KEF Q1 grają w miarę dobrze przy cichym odsłuchu?

kyle

mam Q1 ktore graja u mnie na 17m2, zaden rarytas ale w cenie ok 900zł naprawde sa godne uwagi, jesli chodzi o granie przy niskich poziomach glosnosci to wiadomo ze duzo do powiedzenia ma tu wzmacniacz, Kefy maja z natury spokojne, ciepłe brzmienie i to jest ich głowna zaleta i naprawde graja pelnym pasmem przy niskich poziomach głosnosci a do tego mozna słuchac ich godzinami.

Po za ciekawym brzmieniem masz (wg mnie) fenomenalną stylistyke i solidne wykonanie, bezpieczny zakup....

-->Kyle, jeżeli chcesz tanoyki mercury stawiać na tym parapecie, to zdecydowanie nie modele M1, M2 etc., a najmniejsze mxr(mxr-m?), a jeszcze lepiej (cały czas zakładająć że muszą być to tannoye mercury) stare MERCURY-S (czasem do zdobycia na alledrogo).

Co do Q1 i cichego słuchania, to jest potrzebny wzmacniacz który weźmie je za mordę, creek 4330 mk2 świetnie daje sobie z tym radę, ale już np. taki GC brzmi jak kupa jeżeli nie słuchasz głośniej...

I taki drobiazg na koniec, ta współosiowość (w wypadku kefów Q1) nie poprawi Ci stereofonii - nawet w bliskim polu...

Oprócz tych kefów (które teraz robią za głośniczki komputerowe - zresztą bardzo podobnie rozstawione do tego co ty planujesz) mamy stare monitorki Acoustic Research AR18s, które nie dość że nie są koncentrykami, to na dodatek mają "wielki" 20cm niskośredniotonowiec i papierowy, stożkowy(a w zasadzie stożkowo kopułkowy) wysokotonowiec ;)

I co?

Jeżeli idzie o stereofonię (czy to w normalnym ustawieniu czy to w bliskim polu) to biją te nieszczęsne Q1 na głowę :P

-> Lt_Bri

Ja nie chcę Tannoy tylko ten Pan co wstawił obrazek ;)

A jeśli jesteśmy przy przestrzeni ... w takim razie ciekawe jak byś ocenił w porównaniu do KEF Q1 przestrzeń Wharfedale Diamond 9.1 ;)

Aha - jeśli jesteśmy też przy "trzymaniu za mordę" [szczególnie cichy odsłuch] - ;) - łatwiej to osiągnąć przy kolumnie o niskiej efektywności czy o wysokiej ? ... a może efektywność nie ma tu specjalnego znaczenia ?

Krew wczora zdawałem, a tera uzupełniam niedobory piwa w organizmie, to i się ttroszku mi myli :P

Q1 i diamentowych wafli 9.1 nie porównywałem.

Ale za to Q15.2 z diamencikami z poprzedniej serii (zdaje się że był to model 8.2) porównywałem, piętnasciedwójki miały zdecydowanie lepszą średnicę (czyli Q1 zapewne jeszcze lepszą ;) ), a stereofonia też trochu lepsza była (nawet więcej niż trochu).

Tak jak napisał kolega Iceman, łatwiej idzie z kolumną wysokoefektywną, ale można tu się wpakować w niezłe bagno (a szczególnie przy odsłuchy w bliskim polu).

We wzmacniaczach tranzystorowych (a zazwycczaj jeszcze bardziej w ich szczególnej odmianie jaką są wzmacniacze na układach scalonych) przy małej mocy mamy duże zniekształcenia (maleją wraz ze wzrostem mocy, aby potem przy bardzo dużej znów powolutku wzrastać), niektórzy wręcz mówią że parę pierwszych watów z "tranzystora" to "ściek".

W tym wypadku wysokoefektywna kolumna może się zemścić (no może że mamy wzmacniacz lampowy, gdzie zniekształcenia rosną wraz z mocą ;) ).

ps. przepraszam za dość kalekie/uproszczone tłumaczenie problemu, w razie potrzeby bardziej uczeni forumowicze naprostują co trzeba (ew. sam zmuszę się do opisania tego jak należy :P )

A tytaj PRZYKŁADOWE wykresiki jak wyglądają zniekształcenia w funkcji mocy dla:

a)lampy

Ukryta Zawartość

b) tranzystora

później wrzucę (muszę z pdf-a wydłubać - ale wykrez ma kształ takiej niesymetrycznej, rozciągniętej literki U )

Ukryta Zawartość

>Z tymi wykresami jestem doskonale obeznany ... przy mocy 1 W jest już [nawet nieco mniej] ~0,1% zniekształceń ...

>dalej oczywiście maleją a później drastycznie rosną.

- tak to wygląda na wzmacniaczu tranzystoworowym ( oparty na np. sanken'ach typu np. Yamaha 661 ;)

Ja raz w życiu słuchałem kefy i się o ich dzwięku nie wypowiem ale powiem ci na co zwróć uwagę. Kobieta moja przynosi mi gazete audio do poczytania z pracy, jak zobaczyłem co ten kef wyprawia to ja bym tych kolumn to nie chciał. Sam zobacz

Ukryta Zawartość

kondesatory najgorsze elektrolity po 50 groszy, rezystory drutowe ceramiczne, zwróć uwagę na pogiętą cewkę, jak tak się robi kolumny za 5000zł parwie to ja dziękuję. Nie wpominając o rozmieszczeniu cewek, że sa za blisko i źle ułożone. Ale kabelki srebrne dali na zwnątrz kolumy pewnie a co, a w srodku śmiech na sali. A i popatrz na wykres jak się to ma do ideału lini prostej, tu są fale dunaju, a ten smieszny tekst że kef dąży do wyrównaia charakterystkiki to położył mnie na łopatki. Zrobisz jak będziesz uważał nie słuszałem ich, ale juz po budowie wiem że bym ich nie kupił nie zależnie jaki model jeżeli sie chwalą, że wszystkie modele tak samo robią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jaki wpły na indukcyjność ma ułożenie cewek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Hmmm - z jednej strony faktycznie ten wyższy model ma znaczniej pofałdowaną charakterystykę niż np. Usher S-520 a z drugiej strony i tak włączę pewnie YPAO.

Co do elektrolitów - faktycznie nie powinno ich tam być, ale z drugiej strony nie wiadomo czy połowa kolumn w tym teście też nie ma takich elementów.

Dosyć kiepsko wykonane ... miałem o niebo lepsze KRK RP6 ;P Niestety nie ma cyfrowo sterowanych DAC (najlepiej z wej. SPDIF i HDMI) ... nie licząc jednego którego nie można kupić w Europie a poza tym i tak kosztował by pewnie z 2K . DAC z cyfrową reg. głośności jest konieczny aby mieć idealny balans od początku skali.

ps. test KEF Q1

Ukryta Zawartość

- jak widać na wykresie jest przyzwoicie równo

Ukryta Zawartość

Kyle wybacz ale z tego pomiaru nic nie wynika bo tak jest mocno wygładzony. Wszystkie niedoskonałośi są wygładzone do prostego.

Wykresu bym się nie czepiał - miałem Q1 i nie podbijały żadnych zakresów. Tak jak wspomniałem wyżej - jedyna wada jaką w nich widziałem to słaba przestrzeń i scena. Poza tym super.

Każdy słyszy inaczej jedni wady głośników słyszą inni nie ale wykresy są obrazem rzeczywistości jak przenoszą dane kolumny. Mnie odtrąca zwrotnica.

Ciekawe też mogą być klony Proac response 1sc monitory ze stronki ''diykits.com.hk'' są na dobrych głośnikach SEAS & Scan-Speak Price : $395 USD :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.