Skocz do zawartości
IGNORED

[znowu ja] - filtr obrazu do projektora

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

niektórzy producenci dodają do projektorów filtry obrazu nakładane na obiektyw... zastanawiam się czy jest sens inwestować w takie cacko? myślałm o zakupie filtra jaki normalnie używa się w aparatach... szkopuł w tym, jeżeli mam to sens to jakiego tyou miałby być to filtr?

ps. osobną kwestią pozostaje dopasowanie filtra do obiektywu. Czy tu obowiązują jakieś standardy?

https://www.audiostereo.pl/topic/4255-znowu-ja-filtr-obrazu-do-projektora/
Gość Yami

(Konto usunięte)

Projektory Panasonica (np. PT-AE300E) mają obiektyw taki jak aparaty fotograficzne. Podobno założenie filtra fotograficznego „neutralnego” daje piorunujący efekt – zwiększa się „ilość czerni w czerni”. Niwelowana jest zatem podstawowa wada projektorów LCD – poziom czerni.

Tyle legendy. Producent nie dołącza żadnego filtru ani nawet informacji, że taki patent można stosować. Nigdzie niestety w Internecie nie znalazłem informacji na ten temat. Może ktoś coś wie?

Meloman ---> świetne pytanie. Ciekawe, czy znajdzie się na nie odpowiedź...

"niektórzy producenci dodają do projektorów filtry obrazu nakładane na obiektyw... "

jedynym takim producentem ktorego znam to Sony (dolancza do swoich lepszych projektorow filtr optymalizujacy odzwierciedlenie kolorow - w tym wypadku filtr ten o ile mi wiadomo nie jest w 100% kolorystycznie neutralny

Tym niemniej wielu hobbystow KD posiadajacych projektory podpatrzylo ten pomysl (ja rowniez) i poexperymentowalo z filtrami szarymi czyli tzw. ND2, ND3, ND4...) pochlaniajacymi np 50% swiatla. Poprzez to zeczywiscie polepsza sie wartosc absolutnej czerni. Dzieki temu min. boczne paski w 4:3 i gorne/dolne paski przy 2:25 albo 2:2.35 sa mniej widoczne. Oczywiscie zastosowanie takich filtrow wymaga absolutnego zaciemnienia pomieszczenia.

"...zastanawiam się czy jest sens inwestować w takie cacko?..."

To zadna inwestycja - ja zaplacilem za dobry filtr EUR 4,-

"...myślałm o zakupie filtra jaki normalnie używa się w aparatach... szkopuł w tym, jeżeli mam to sens to jakiego tyou miałby być to filtr?..."

Do fotografi, neutralny, szary o pochlanianiu miedzy 25-50% np. firmy Hama, Rowi

tak to wyglada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...ps. osobną kwestią pozostaje dopasowanie filtra do obiektywu. Czy tu obowiązują jakieś standardy?..."

Nie ale to zaden problem. ja przykleilem swoj elastyczna tasma klejaca przed wlasciwym obiektywem

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tez o tym "cudzie" przeczytalem i postanowiłem sprawdzić na własnej skórze.

Wypożyczyłem więc za kaucją (prawie 300zł) zawodowy filtr neutralnie szary (podwójny), taki jak nalezy z gwintem 67mm do swojej "300" i podniecony pognałem ze sklepu foto pod Rivierą do domu.

Po założeniu filtra mit prysł, bo poza ogólnym pociemnieniem obrazu włącznie ze zmniejszeniem kontrastu nic dobrego z tego nie wynikło. Próbowałem z nastawami lampy, parametrów obrazu, nic.

Odniosłem czym prędziej filtr i odzyskałem kasę, za co sprzedawcy szczerze dziękuję. Zresztą on sam - jako fachowiec - był mocno zdziwiony kiedy wytłumaczyłem mu po co mi ten filtr. Powiedział mi że filtr taki służy do wydłużania czasu ekspozycji przy robieniu zdjęć i nie słyszał od nikogo w branży (przynajmiej fotograficznej) żeby taki filtr polepszał konstrast.

Dla mnie to bajka rodem z magazynku dvd-video co się zwie ;-)

Pzdr

moi drodzy, jak juz czytac to do konca i uwaznie. Mysle ze nikt nie pisal ze kontrast obrazu sie polepszy. Co sie polepszy to absolutma czern -> pasy boczne przy obrazie 4:3 tudziez pasy powyzej i ponizej obrazu w przypadku filmow szerokoekranowych beda dwa razy ciemniejsze, mniej przeszkadzajace i podniosa przez to SUBIEKTYWNIE wrazenie kontrastu miedzy obrazem uzytkowym a martwymi paskami. Kazdy panel ma (nie jestem pewny polskiej nazwy fachowej) swiatlo szczatkowe czyli nawet gdy brak sygnalu oswietla ekran kilkoma luxami (ekran jest szary a nie czarny). jesli zastosujesz szary filtr redukujesz ten efekt o polowe polepszajac tzw. absolutna czern. Poniewaz uzytkowy obraz takze jest ciemniejszy nalezy go skorygowac nastawieniami projektora (czarne paski czyli martwe pola zostaja nie tkniete).

Sam kontrast obrazu uzytkowego zostaje nie zmieniony.

xajas

www.jaschiks.com

Harvi >

Z pewnościa zaciemnienie pomieszczenia jest bardzo wazne.

Ja zauważyłem że jeszcze lepsze efekty daje pomieszczenie w którym ściany są jak najciemniejsze. Redukuje to do maksimum odbicia wtórne. Kolega ma specjalnie przystosowane pomieszczenie na swoje kinko domowe, ściany są w kolorze ciemny bordo, sufit jest czarny. Facet też uzywa "AE300" panasłonika i efekt jest jeszcze lepszy. Ja niestety korzystając z pookoju mieszkalnego, nie mogę pokusić się o taką ekstrawagancję, a szkoda. Może kiedyś... ;-)

Pzdr

==>eskwadrat

Kolor sciany wystarczy, ze nie bedzie '''strasznie'' bialy, ja mam leki blekit na scianie i boazerie na suficie( strych) A w zacienienieu pomieszcenia jest najwazniejsze aby swiatlo nie padalo na ekran.

Harvi...

jeżeli mogę się spytać - jaki filtr daje Sony

czy jest to filtr szary? bo gdzieś znowu słyszałem, że to jest filtr, który redukuje światło zielone...

a może to jest jedno i to samo?

możesz rzucić na forum fotkę tego filtra?

Harvi>>

Uwierz mi, najlepsze wyniki daje pomieszczenie ze ścianami w kolorze jak najmocniej pochłaniającym światło odbite od ekranu, im ciemniejsze tym lepsze. To chyba jasne, że im ciemniejsze ściany tym więcej światła odbitego od ekranu zostanie pochłonięte przez ciemniejszą ścianę i tym mniej tzw. "wtórnie odbitego" światła trafi z powrotem na ekran. Te ostatnie szczególnie zmniejsza skuteczność projektorów, znacznie zmniejsza kontrast oraz oczywiście poziom czerni.

Nalezy także pamiętac, iż znaczący wpływ na zminimalizowanie efektu "odbić wtórnych" ma współczynnik odbicia (a raczej pochłaniania) ekranu projekcyjnego, tzw. "gain". W przypadku kina domowego i pomieszczeń które można całkowicie zaciemnić wszyscy producenci zalecają ekrany z gain bliskim "1". Ekran taki nie odbija światła a je rozprasza dzieki czemu nie tylko maleje ilośc odbić wtórnych ale także zwiększa się kąt oglądania obrazu, co dla ekranów z gain=1 wynosi prawie 180 stopni. Bardzo często oferowane są w handlu ekrany tzw. multimedialne, których głównym przeznaczeniem są prezentacje multimedialne w często niezupełnie zaciemnionych pomieszczeniach. W tym przypadku ekrany takie charakteryzują się wyższym współczynnikiem gain, nawet powyżej 2. Co prawa zawęża to nieco kąt najlepszego widzenia obrazu ale zwiększa ilość światła odbitego od takiego ekranu i trafiającego do widza, co oczywiście przy prezentacjach, a nie kinie domowym ma zasadnicze znaczenie.

W przypadku ścian pokrytych farbą matową ,współczynnik gain jest co prawda bliski jedności i doskonale ogląda się na nim filmy, jednak jeśli nie ma się szczęścia i powierzchnia ściany zbyt mocno pochłania światło z projektora (g1,5) widz często nie jest świadomy tak naprawdę czy to co widzi nie jest obarczone defektami samego ekranu w tym przypadku ściany, czy jest to problem projektora.

Mój znajomy adaptując pomieszczenie w piwnicy secjalnie na potrzeby sali projekcyjnej przeprowadził kilka prób z wykorzystaniem różnych farb dostępnych na rynku, były to zwykłe farby emulsyjne, kredowe oraz ostatnio bardzo popularne jednowarstwowe duluxy. Przeznaczona na ekran ściana została pomalowana każdą z farb w pewnej części (pionowe oraz poziome pasy) a następnie naocznie można było przekonać się rzutując całkowicie biały ekran, jak duża różnica w kontraście i janości występuje pomiędzy zastosowanymi farbami. Podczas prób posłużono się płytami testowymi:

- The Ultimate DVD Platinium, Unapix Ent.

- AVIA Guide to Home Theater

- Płyta testowa z niemieckiego mag. VIDEO (5/2003)

Ostatecznie zdecydowano się na białego matowego duluxa, gdyż okazał się najbardizej neutralny.

Polecam interesujący link n.t. temat:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.