Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna głośnik GDWK 11/100?

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Sądząc po symbolu jest to Tonsil jednak nie znalazłem go na stronie www. Czy ktoś stosował ten głośnik u siebie? Interesują mnie wrażenia odsłuchowe i ewentualne systemy w jakich pracował i do jakich można go zastosować. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Gość Piotrek608niezalog

(Konto usunięte)

GDWK 11/100 Głosnik dynamiczny wysokotonowy kopułkowy o srednicy kosza 11cm i mocy maksymalnej znamionowej 100W lub do zastosowania w zestwie głosnikowym o mocy maksymalnej 100W i impedancjii8Ohm.

To chyba z tego co sie orientuje jeden z nowszych wypustów Tonsila z membraną kopułkową z bawełny i dużym układem magnetycznym..bardzo solidnym jak na Tonsila.Szkoda ze w niedziele nie mam ochoty isc na giełde elektroniczna ale w poniedziałek dam ci namiar na goscia co powinien Ci jakos pomóc a moze nawet ma dostęp do kart katalogowych. Taki lokalny Guru od głosników tej mało znanej a jakze renomowanej wytwórni Głosników:):):):)

Dziękuje za informacje. Domyślam się,że mało ludzi używa głośników Tonsila bo sam z nich już dawno zrezygnowałem ale o tym konkretnym modelu conieco dobrego usłyszałem lecz na tyle mało,że chcąc się dokształcić dodałem taki temat na forum. Niestety nie jestem zamożnym audiomaniakiem dlatego muszę się zadowolić tym co mam,a z tańszych sopranów ( do 100zł za szt.) Tonsil jest ponoć najlepszy. (tyle właściwie usłyszałem).

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Na allegro można go kupić od gościa hurtownika za 40 zł/szt. Jak na tą cenę to jest b. dobry. Nieco tylko powyżej 100 zł można kupić znacznie lepsze głośniki np. Audax w Elfa. Rezonans 1100 Hz, pasmo do 22 kHz. Częstotliwość podziału na moc 100 w - 5 kHz. Może dobrze pracować z cięciem np. od 3,5 KHz i oczywiście nieco niższą mocą niż 100 w. Mnie się podobał póki nie posłuchałem lepszych i jednak znacznie droższych, no ale taka natrura ludzka, że do dobrego łatwo się przyzwyczaić

Najlepsze dostępne wysokie Tonsilu to Tytany. Myslę że te z bawełny powinny być niezłe, ostatnio ktoś opisywał świetne zagraniczne recenzje kolumn na tych (prawdopodobnie) głośnikach. A cena faktycznie rewelacyjna.

• 11 miesięcy później...

Tylko krótkie pytanko czy ten głośnik o którym była mowa w tym watku i ten to to samo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mrmbrany z innego materialu, to chyba nie bedzie to samo. Aha i ten Maxton?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dreamer_1

był wątek na jego temat: gdwk 11/100 czy arv104, McGyver bardzo chwali te głośniki (w tym przedziale cenowym). Tam byo sporo o tym głośniku. Ponoć szeleści i nie ma takiej "sceny" jak arv

Najwazniejsze parametry:

Rezystancja: 8ohm

Skutecznosc: 89dB

Pasmo przenoszenia: 4-20kHz (wielu konstruktorow stosuje te glosniki w konstrukcjach dwudroznych z podzialem 2,7 kHz co swiadczy o mozliwosciach tego glosnika)

Moc maksymalna: 160W

Moc nominalna: 100W

Kopulka: z tkaniny

Ferrofluid: TAK

Cena w innych sklepach: okolo 95 zl

Cena: 67 zl

tyle znalazłem

Witam!! O tym GDWK zakładałem wątek długo przed wpisami MacGyvera:) ARV dla mnie nie jest lepszy od GDWK.Może uważam tak bo słuchałem ARV w kolumnach składanych przez kolegę,a nie samemu chociaż system starałem się zachować taki sam.

ale mi tylko chodzilo o to czy ten glosnik z allegro i ten o ktorym byla mowa w tym watku to to samo. Cena 11/100 w audiosklepie to 70zł a tutaj niecale 40zł. No w tym z allegro jest niby membrana z jedwabiu a w tym watku ktos pisze ze jest z bawelny.

Cypis - ten jakiś tam Maxton to cos chińskiego. Przypomina Alpharda. Takie mylące oznaczenia modeli stosuje tez STX.

Paramtery Tonsila GDWK 11/100 powinny być na stronie Internetowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest ich jednak za mało do zrobienia prawidłowej symulacji zwrotnicy. Inne godne uwagi tekstylne to GDWK 10/80/19

McGyver wybitnie nie chwali tego głośnika (chwali Teslę TVM ARN104 ;) - dodam że się myli :)

Cena rzeczywiście 95zł. ale ktos na forum podawał link do sklepu z częściami i m.in. kondensatorami Jantzena gdzie mają te głośniki taniej.

Na Allegro bywaja po 45zł - Uwaga jest taka - nie wiadomo czy oryginały i nie wiadomo czy nie z jakichś odrzutów produkcyjnych.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem wiem o tym, ze McGyver chwali ARV 104, ktore ja wlasnie mam w swoich Maestro 130S czy LT, o ktorych tez juz sporo naopowidales :-) chce sie po prostu troche pobawic z innymi glosnikami. W www.audiosklep.com.pl maja 11/100 po 70zł.

Cypis - ale to twoich kolumn to on nie wejdzie w podfrezowanie (średnica 110mm a nie 104mm)

GDWK 10/80/19 jest na bardzo podobnym panelu jak GDWK 10/80T (tytanowy którego miałeś). Wymiarami będą pasować. Cena to 54zł. Ale wątpię czy warto się w takie zamiany bawić.

pozdr.

oj to to wiem doskonale, ale kto powiedzial ze musi wchodzic. Moze byc kolniez na zewnatrz a do frezu wlozyc porzadka uszczelke w jakiejs grubej pianki. Wiem, ze to czysta amatorszczyna, jeszcze o tym pomysle.

_Cypis_ a dlaczego chcesz zmienić swojego czecha , psując w dodatku wygląd kolumn niezbyt dopasowanymi głośnikami ?Jeśli jednak musisz , to niestety ale będziesz musiał szukać parametrów głośnika gdzieś indziej niż na stronach Tonsila.Niestety nie wiedzieć czemu , tam strasznie nie lubią się chwalić swoimi produktami:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.