Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka Wielkość Ekranu do Projektora

sirholly

Rekomendowane odpowiedzi

zalezy z jakiej odleglosci ogladasz. I co ma byc wyswietlane. Do filmow 16:9 do prezentacji 4:3

Wymiary dokladne ekranów masz w sklepach z ekranami. Są rózne wymiary nie ma stałej dlugosci.

Wielkosc ekranu powinna byc chyba taka, żeby dany model projektora z zadanej odległości mógł obraz o odpowiedniej wielkości (podstawie, przekątnej) wyświetlic. A to zalezy chyba od ogniskowej obiektywu i zakresu zoomu, którym obiektyw danego projektora dysponuje. Inaczej mówiąc - od współczynnika rzutu. Poniżej skrót do kalkulatora, który dla danego modelu pozwoli się upewnic, że instalacja przyniesie skutek w postaci dopasowania wielkości obrazu z projektora do wielkości ekranu wiszącego w określonej odległości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba że pytanie dotyczy sugerowanej odległości oczu od ekranu - ale to już raczej kwestia indywidualnych preferencji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie przyjmij, ze minimalna odleglosc ekranu od ogladajacego to dwukrotna wartosc jego przekatnej. Czyli jak masz ekran 60 cali to nalezy zalozyc minimalna odleglosc 120 cali. Zatem - zobacz jaka jest odleglosc z jakiej bedziesz ogladac i pod to dobierz ekran. Dla wiekszych rozdzielczosci mozesz skrocic dystans, ale tez relatywnie niewiele - do x1.7, 1.8 przekatnej.

Niekoniecznie ddwukrotna. Ja mam przekątną 260 cm a siedzę w odległości ok 430 cm (głowa). Nie pogniewałbym się na deczko większy (np. 290 cm). Raczej przyjmuje się od 1,5 do 2 x przkątna ekranu. Wiele zależy od pomieszczenia. Jeśli jasność projektora niewysoka a zato pomieszczenie o jasnych ścianach, lepij zmniejszyć wielkość ekranu (i ew. kupić szary). Ważna jest też odległość samego projektora od ekranu. Z jednej strony ogranicza to zakres zoomu. Z drugiej trzeba pamiętać, że jasność obrazu spada wraz ze wzrostem wielkości ekranu i odległości projka od niego.

Jeśli większość z tego co oglądasz to kkino: oczywiście kup 16:9 najlepiej z kaszetami (czarne paski). Przy dość dużym ekranie, nawet 4:3 a zwłaszcza 2,35:1 ogląda się dobrze. Natomiast na ekranach 4:3 filmy nagrane na 2,35:1 (a takich większość) to poracha.

>Aha. zapomniałem o jednym. Lepiej, żeby odległość i przekątna nie wymuszały pracy projektora przy

>krańcach zakresu ogniskowych zoomu. Wtedy silniejsze aberracje.

Jestes pewny abberacji ? Wg. mnie raczej dystorsji, ktore sa charakterystyczne dla dolnych wartosci ogniskowych przy zoomach. Teoretycznie przy soczewkach achromatycznych nie powinno byc abberacji praktycznie wcale przy kinie domowym.

Masz rację, dystorsji przede wszystkim. Jednak jej jako takiej nie zauwważyłem. Natomiast jeśli maksymalnie rozszerzę zoom, widać np. na napisie epson drobne kolorowe krawędzie. Może to być efekt konkretnego egzemplaża. Jednak tak naprawdę mi nie przeszkadza w normalnym oglądaniu. Fakt, że nie oglądam w trybie mamsymalnego tele.

• 7 miesięcy później...

Prosze o poradę w sprawie ekranu i projektora. Jestem na etapie wybierania sprzętu (dom w trakcie prac wykończeniowych). Rzecz w tym, że projektor mogę zamontować albo w odłegłości ok 1,5 m od ekranu albo 6 - 6,5 m, preferowana ta większa odległość. Chciałbym ekran o szerokości ok 2,4 m, ale nie wiem czy większość projektorów będzie w stanie wyświetlić taki obraz z dużej odległości. Myślałem o EPSON EMP-TW700 , Panasonic PT-AX200 , OPTOMA HD75 , ewentualnie Full HD SANYO PLV-Z700 lub EPSON EMP-TW980. Jaki ekran elektryczny do ok 2,5 kzł byłby najlepszy? Sprzęt będzie w salonie, więc ekran raczej biały

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.