Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki napęd wykorzystać z DAC?

mdabro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zrobienia DAC-a. Ale, żeby go dobrze wykorzystać potrzebuję napędu. Chcąc sobie uprościć maksymalnie sprawę z obudową i sterowaniem chciałbym kupić na allegro odtwarzacz, z którego wykorzystam właśnie te elementy plus napęd.

I tu pojawia się pytanie, jaki napęd jest pewny, cichy, no ogólnie dobry ;-)W co warto zainwestować? Czy np. CDM9 jest wart zainteresowania? Czy CDM12 jest od niego lepszy? A może coś całkiem innego? Najbardziej interesowały by mnie napędy z wysuwaną szufladą (brak miejsca od góry).

A może polecilibyście jakieś konkretne odtwarzacze?

Cena? Nie chciałbym narazić się na śmieszność, ale czy około 500zł za sam odtwarzacz (używany oczywiście) wystarczy?

Pozdrawiam, Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/43233-jaki-nap%C4%99d-wykorzysta%C4%87-z-dac/

WITAJ.

Jezeli chcesz mieć dobry transport to musisz szukac Philps CDM-1, CMD-1Mk2. Takie transpory wystepują w Marantz 94, Philips 880, Philips 960 i jeszcze w paru innych. Warto poszukać w archiwum audio stereo bo dużo się o nich opisywały różne osoby ale raczej bardzo pozytywnie. Jedymy problem z nimi to taki, że nie są to rzeczy nowe i napewno ta kwota którą podałeś jest takim minimum.

Z Philpsowskich ja polecam cd oparte na CDM12, bo jego odpowiednik VAM jest nadal produkowany w Chinach (koszt ok 45-55 zł), tak więc w przypadku awarii można wymienić na nowy. Inna sprawa, że różne są opinie na temat kompatybilności chińskich VAMów bo o nich tu mowa, niby wszystko jest ok. ale niektórzy mieli z nimi pewne problemy.

Sam laser ma zasadniczo drugorzędne znaczenie. Lasery CDM do nr CDM9 były sterowane polem elektromagnetycznym a więc bardzo precyzyjne. Jasne że CDM0 i 1 były najsolidniejsze ale dzisiaj cedeki z tymi laserami mają po 20 lat !!! :)) Więc sam rozumiesz... no chyba że kupisz NOS (New Old Stock), co raczej nie jest możliwe. A o wymianie na nowy zapomnij (nawet jakbyś gdzieś znalazł taki nowy-stary laser to jego cena raczej przekroczyłaby 400 zł. Poza tym faktycznie trwałość CDM12 (lasera) jest znacznie krótrza od starych dobrych CDMów.

Osobiście używam Marantza CD53 jako transportu (z tym że zamontowałem porządny masterclock) i zwiększyłem wartości pojemności w zasilaniu, oraz musiałem wymienić laser na VAM. Z tego co się orientuję trwałość laserów VAM nie przekracza 4 lat.

ps. a najlepiej od razu kupić nowy transport :))

Należy się jeszcze wyjaśnienie, że pisząc iż sam laser ma zasadniczo drugorzędne znaczenie, miałem na myśli to, że liczy się przede wszystkim jakość zegara, jakość wykonania zasilania, a także np. jakość wyjścia koaksjalnego. Natomiast na jakość zastosowanej korekcji błędów nie masz wpływu, np. w mojej opinii CDM12 ustępuje np. napędom Pioneera SPM czyli z tzw. odwróconym talerzykiem. Ale Pioneera nie polecam ze względu na to, że już tych mechanizmów się nie produkuje (mam taki CDek z niższej półki i gra już 10 lat bezawaryjnie). Natomiast same Pioneery są dość wdzięczne do tuningu i przeróbki na transport (no niestety najczęściej nie miały wyjść koaksjalnych).

artPaw, 23 Maj 2008, 13:03

>cześć

>Pioneer

>DV-600_DV-696_DV-585_DV-300

>To nie żart. Całkiem poważnie mówię. Sam go używam w roli transportu. Mocno się zdziwiłem. pzdr

>artur

To może być dobre rozwiązanie, a i filmik można osbie oglądnąć :-)

Wygląda i obsługuje się jak zabawka, mówi się trudno. Ale jako transport to rewelacja. No i 170zł za nowy.

Zamierzam wymienić kwarc 27.000 na OMIG i może kilka kond wokół niego. To chyba wszystko co warto zrobić.

CDM 1 z wyjściem koaksjal ma philips 304 MKII. Może taki grajek to też dobry wybór.

artPaw, 24 Maj 2008, 13:06

>Wygląda i obsługuje się jak zabawka, mówi się trudno. Ale jako transport to rewelacja.

Na czym polega rewelacyjność tego transportu?

> No i 170zł za nowy.

Nie da się ukryć, że ta cena plus dwa lata gwarancji mocno mnie przekonują do tego pomysłu. Rozumiem, że wszystkie Pioneery o których pisałeś maja taki sam napęd?

Jakiego DAC-a używasz?

polega na tym ze wysyła do daca bardzo dobrej jakości sygnał.

oprócz tego czyta nawet płyte chodnikową.

mój dac to tzw. "lampucera"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bardzo cichy

zupełna cisza gdy się kręci. Mała wada: 6 sek wczytuje płytę. Ale potem momentalnie zmienia scieżki.

Natknąłem sie na temat który zapodał Elberoth:

Ukryta Zawartość

Poczytałem uważnie i postanowiłem spróbowac. Kupno droższych modeli nie ma sensu.Pionek 300 jest optymalny.

Na koaksjalu i tak zawsze jest 16 bitowy sygnał nawet z płyt SACD i DVD audio.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.