Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

poszła do poprawek lakierniczych :)

Wroce na chwile do moich spostrzezen na temat brzmienia wzmacniaczy ,ktore wymienilem.Zaczne jednak od tego,ze w tym czasie posiadalem kilka par glosnikow (Dali:18MkII,505,Zensor5,Zensor1).Tak wiem Dali obsesja.I po kolei -880 grala z tymi najmniejszymi poniewaz gralo to bardzo subtelnie,szczegolnie jazz gdzie saksy i trabki wyciagniete sa na pierwszy plan i ew lekkie faktycznie wycofanie srodka kompletnie nie przeszkadzalo.Zestaw ktory nazywalem -killer-to 1080 plus 18-tki Dali-wzmacniacz nie do zajechania,cale pasmo wywalone na maksa-rockowe plyty brzmialy na przegieciu ale wgniataly mnie w sciane ca 5 m vis a vis.1500AE dzialal z 505 i sprawdzal sie w delikatnym pop rocku(Fleetwood Mac,Genesis,Dire Straits itp)-jedyne co mnie osobiscie draznilo w nim to permamentne delikatne podbicie wszystkiego-tak jak by mial loudness-irytujace.Tego efektu nie mial z pewnoscia 1500R-rtzeczywiscie mega podobny w budowie,ale japonce cos przedobrzyli w nastepcy.Ten z kolei zasilal Zensor5.Dodam jeszcze ,ze za zrodlo robily:DCD 635,1450,1500ae,NAD521 bee).Reasumujac - jak wiadomo od czasow pierwszych krzyzowcow -kazdy glosnik generalnie gra innym pasmem i tu dobor pasma wzmacniacza wydaje sie byc kluczowym elementem.serwus

Dodam jeszcze ,ze w miedzyczasie Denony graly rowniez na:B&W DM310 i Patos Lyric 401.

Oczywiscie bardzo rozne kable co tez nie jest bez znaczenia.

Glownie:Van Den Hul,Qed,Tara Labs i Audioquest.

Raczej 1080R gra jak na loudnessie. Fakt ze seria 1500xx ma nieco podbitą góre, ale nie dudni basem i trzyma go ryzach. 1080R mimo wielkiej mocy leje nie miłosiernie. Brak mu też szczegółów na srednicy i w ogole. Nawet nieco przymulony Marantz PM-78 jest bardziej szczegółowy i rozdzielczy.

Porownywanie wzmacniaczy na różnych kolumnach to nie zbyt dobry pomysł. Nigy tak nie ocenimy poprawnie jak brzmi.

?👈

Raczej 1080R gra jak na loudnessie. Fakt ze seria 1500xx ma nieco podbitą góre, ale nie dudni basem i trzyma go ryzach. 1080R mimo wielkiej mocy leje nie miłosiernie. Brak mu też szczegółów na srednicy i w ogole. Nawet nieco przymulony Marantz PM-78 jest bardziej szczegółowy i rozdzielczy.

Porownywanie wzmacniaczy na różnych kolumnach to nie zbyt dobry pomysł. Nigy tak nie ocenimy poprawnie jak brzmi.

Jakie kolwiek porownania sa tak naprawde lekkim biciem piany.Po za tym wszystkie elementy ktore wymienilem - graly ze soba na przemian.To sa li tylko moje spostrzezenia jak cos.

Życiowa okazja. Gdzie taką trafić?

Na zagranicznym portalu z ogłoszeniami. Brałem w ciemno wiedząc tylko że po włączeniu do pradu działa ale nie wiedziałem czy gra :)

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Po za tym potwierdzasz w pewnym sensie moja opinie- ten 1080 to kiler z taka wlasnie wada.A 1500 AE ma podbite niestety wszystko.

Dla mnie jest równiejszy od całej serii xx80R. 1080R ma cofnięty środek i dużo basu. Żadna nowość.

Czyli o co Ci de facto chodzi ? Z tego co podejrzalem masz dobry 2000r.A reszta modeli- co kto lubi.

Chciałbym wrócić nieśmiało do tematu-bumeranga dotyczącego modeli 860 i 880 bądź ich mocniejszych braci. Podsumowując czy 880 zagra bardziej wysokotonowo, w kierunku wysokich tonów w porównaniu do 860?

W wielu miejscach piszą, iż seria xx80 jest sporo gorsza od xx60, z drugiej strony ten ostatni jest "przereklamowany" - takie stwierdzenie padło w tym wątku.

Trochę zgłupiałem. Moje kolumny nie grają agresywną górą, nie są męczące. Z kolei bas nie dudni dlatego się na nie zdecydowałem ALE odsłuch prowadzony był na 720AE.

Niestety żadnego inne wzmacniacza nie miałem okazji testować.Pomoże ktoś? Na serię 1500 mnie jeszcze nie stać...

Chciałbym wrócić nieśmiało do tematu-bumeranga dotyczącego modeli 860 i 880 bądź ich mocniejszych braci. Podsumowując czy 880 zagra bardziej wysokotonowo, w kierunku wysokich tonów w porównaniu do 860?

W wielu miejscach piszą, iż seria xx80 jest sporo gorsza od xx60, z drugiej strony ten ostatni jest "przereklamowany" - takie stwierdzenie padło w tym wątku.

Trochę zgłupiałem. Moje kolumny nie grają agresywną górą, nie są męczące. Z kolei bas nie dudni dlatego się na nie zdecydowałem ALE odsłuch prowadzony był na 720AE.

Niestety żadnego inne wzmacniacza nie miałem okazji testować.Pomoże ktoś? Na serię 1500 mnie jeszcze nie stać... Nie znam 860 ale jak dla mnie to 880 przenosi lladna i przejrzysta gore.Na podstawie polaczenia z wieloma modelami Dali a w szczegolnosci z norweska konstrukcja Patos Lyric 401 z gwizdkiem Morela.

Cos zle umiescilem moj wpis.

925r to tak do 400 można dać za dobry stan, bo to ma już 20 lat.

Natomiast 1055r ma 10-15 lat, to już nowsza ładniejsza linia, kosztował 3100 zł jako nowy wg katalogu, to niewiele mniej od 1500r (ok 3500 zł)

Ile warto dziś dać za niego? Za porządny egzemplarz myślę że 700 zł spokojnie, gra on pięknie i wygląda, szampanski i czarny dostępny.

Miałem PMA-925R, nie polecam. To moje osobiste, subiektywne zdanie, żeby nie było :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

ja go nie posiadałem, raczej zgaduje że powinien być dobry...

Natomiast z autopsji polecam 1055r i jego starszą i tańszą wersję 735r.

Edytowane przez costa brava

ja go nie posiadałem, raczej znajduję że powinien być dobry...

Natomiast z autopsji polecam 1055r i jego starszą i tańszą wersję 735r.

akurat tych dwóch nie miałem, dlatego milczę na ich temat jak grób :-)

DENON PMA-335 jest niezły i niedrogi.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dzięki za podpowiedzi; będę się rozglądał.

Rozumiem, że ostatnio zacytowane modele z "5" na końcu są lepsze niż te z "-60" lub "-80"?...

A co powiecie nt. modelu 980R?? Warto się w to pakować? Jak wypada w porównaniu z 860?

Edytowane przez marcinekmm

ale wg mnie ładniejszy, ma już pilota jak seria x80r a linia wzornicza z modeli x60, takie skrzyżowanie 860 z 1080r albo 1060 z 880r:) model z 92r a więc uważaj :)

Edytowane przez costa brava

ale wg mnie ładniejszy, ma już pilota jak seria x80r a linia wzornicza z modeli x60, takie skrzyżowanie 860 z 1080r albo 1060 z 880r:) model z 92r a więc uważaj :)

Na co mam uważać? Bo nie łapię.. :-)

Edytowane przez marcinekmm

Dziękuję. A co z piecykiem typu PMA-915R;godny uwagi?

Przepraszam, ale chcesz pytać o każdy model wzmacniacza Denona? Robi się już z tego jakaś wyliczanka. Kup jeden wzmacniacz, drugi, trzeci - porównaj, posłuchaj , zostaw ten, który Ci odpowiada. Nie ma innej drogi.

Pewnie masz rację ale niestety gdybym mógł pójść do sklepu i sobie wybrać z półki tak bym zrobił.

Z tej wyliczanki pytałem raptem o 3 modele więc to chyba nie powinno być uciążliwe? Wydaje się że pytam tych którzy jakieś doświadczenie posiadają. Tym bardziej ze czytam skrajnie różne opinie stąd brak decyzji.

Proszę o informację czy odtwarzacz DCD-1520ae umożliwia odtwarzanie plików flac bezpośrednio z dysku sieciowego NAS?

Obecnie przesyłam dane cyfrowe do amplitunera kina domowego AVR-X4000 a następnie poprzez RCA do PMA-1520ae.

Czytając instrukcję DCD-1520ae widzę, że istnieje możliwość bezpośredniego streamowania plików flac i dsd z komputera, gdzie DAC odtwarzacza przejmuje funkcje karty dźwiękowej komputera.

Czy tego typu pliki mogę również odtwarzać bezpośrednio z NAS (Synology DS115) poprzez gniazdo USB-B, i wysyłać sygnał do wzmacniacza, pomijając przy tym amplituner KD?

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.