Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Kombinacji z zasilaniem jest mnóstwo. Może na początek dać te 12V z aku za mostkiem prostowniczym (wylutować 7812 i 7912 które są niepotrzebne) i sprawdzić jaka jest róznica....

Później możesz pokusić się na inne rozwiązania z zasilaniem....np rozdzielenie zasilania części analogowej i cyfrowej PCM1798

Dzięki za zainteresowanie, myślę o takich rozwiązaniach:

1: aku - stab - rozdzielnie zasilania na dwa na CS8416 i PCM1798

2: aku - rozdzielenie - stab - zasilanie CS8416

- stab - zasilanie PCM1798

Pytania: ;)

Czy oba rozwiązania są możliwe do realizacji, który lepszy?

Czy są wymagane jakieś dodatkowe zabiegi przy dzieleniu sygnałem za stabem(1) i przed stabami(2) - wiem z dokumentacji stabilizatorów,że potrzebne są odpowiednie kondensatory przed i za stabem, ale czy dzielenie sygnału coś tu zmieni?

Czy pisząc sekcja analogowa masz na myśli CS8416?

Dzięki za zainteresowanie, myślę o takich rozwiązaniach:

1: aku - stab - rozdzielnie zasilania na dwa na CS8416 i PCM1798

2: aku - rozdzielenie - stab - zasilanie CS8416

- stab - zasilanie PCM1798

Pytania: ;)

Czy oba rozwiązania są możliwe do realizacji, który lepszy?

Czy są wymagane jakieś dodatkowe zabiegi przy dzieleniu sygnałem za stabem(1) i przed stabami(2) - wiem z dokumentacji stabilizatorów,że potrzebne są odpowiednie kondensatory przed i za stabem, ale czy dzielenie sygnału coś tu zmieni?

Czy pisząc sekcja analogowa masz na myśli CS8416?

Nie widzę sensu zasilania akumulatorem przez stabilizatory, chyba że to ma być urz. przenośne. Stabilizator usuwa wszelkie zalety jakie ma źródło bateryjne - wydajność prądową i niskie szumy.

CS8416 powinien być zasilany trzema zasilaczami - oddzielnie: 3.3V dla części analogowej, 3.3 dla cyfrowej i 3.3V-5V nazywane logic power w DTR (patrz - moje mody). PCM1798 ma 4 oddzielne wejścia zasilania! Tu bym się wykazał :-) Oczywiście redukcja szumów zasilania ma sens tylko jeśli do DAC'a dociera sygnał z małym jitter'em, czyli po drodze między odbiornikiem, a DAC'em jest jakieś stabilne odtwarzanie zegara.

Ogólnie: im więcej rozdzielnych zasilaczy, tym lepiej.

Edytowane przez Maciej Czerwiński

Rozumiem, w jakim iść kierunku w przyszłości, ale pytanie na dziś, jak podłączyć aku bez staba? W pełni naładowany aku ma 6,3V, więc trochę za dużo aby podłączyć bezpośrednio, a może nie? Dziś podłączyłem przez jednego staba - MIC2940A, poprawiła się znacznie rozdzielczość, więcej detali, wysokie aż kują w uszy, ale troszkę bas chyba ucierpiał.

Nie ma wyjścia - z baterii 6.3V tylko stabilizator. Proponuję np LT1763 zamiast tego MIC2940. 20 razy mniejsze szumy. Przynajmniej zachowana będzie jedna dobra cecha baterii.

Witam.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Lampucery? Czy do 200zł uda mi się znaleźć coś sensownego? Co sądzicie o tej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Nie naniosłem na moim uaktualnieniu schematu ważnej poprawki. Otóż upsampler skonfigurowany jest (rezystorem 8,06k z pinu 18 (SAOF) do masy) na 32 bity danych wyjściowych a CS4397 przyjmuje tylko 24 bity, wobec czego następuje obcięcie 4 najmłodszych i 4 najstarszych bitów każdego sampla. Słyszalny efekt tego nie jest nawet tak dramatyczny, jak mogło by się wydawać. Jest ogólnie ciszej, bez basu i dużo zniekształconych wysokich. W każdym razie jest to duża niedoróbka chińczyków, jedna z wielu w L. maxi. Wystarczy zmienić rezystor na 4,02k i już jest OK dane wychodzą 24 bitowe. W załączeniu korekta schematu.

Dodatkowo zaobserwowałem, że CS4397 w trybie double speed przyjmuje 44,1; 48; 96 kHz, a w trybie quad speed od 44,1 do 192 kHz. Wobec tego czemu służy konfiguracja układu do trzech prędkości single, double i quad? Czy wtedy zmieniają się ustawienia filtrów wyjściowych?

Witam.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Lampucery? Czy do 200zł uda mi się znaleźć coś sensownego? Co sądzicie o tej:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Fajna, taka mini-maxi, ciekawe czy SMD i przewlekane są tam gdzie powinny być. Scalaki bez podstawek - jak w mini - dobrze. Płytka wygląda jak z tej samej manufaktury, co pozostałe lampucery. Ciekawe ile zrobili błędów. Na pewno należy zmodyfikować zasilacze :-) widzę tylko 5 stabilizatorów, a powinno być 8. I nie LM317 :-)

(co to za układ koło tego kwarcu - jakiś zegar? do czego?)

post-31970-049176000 1296899597_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audiophonics.fr/audiophonics-dac1798-dac-24bit-192khz-cs8416-pcm1798-p-4993.html

wygląda bardzo interesująco i jeżeli ktoś by chciał sprowadzić coś takiego do kraju w większej ilości to byłbym zainteresowany :)

Edytowane przez slaver

Moja uwaga jest taka, że nie radzę tych układów na PCM1798. Co prawda rodzina PCM179x to oczywiście dobre, warte uwagi przetworniki, ale nie PCM1798.

On ma problem z właściwym przetwarzaniem częstotliwości z zakresu 32-48kHz. Czyli chyba w 99% najcześciej wykorzystywanym formacie z CD.

Parametry odbiegają od deklarowanych, lecz najgorsze są różne nieustalowne harmoniczne w sygnale. Texas sam sie do tego przyznał. Niektóre też z tych kości ot tak, z dnia na dzień po porstu padają. Jakaś wada fabryczna.

Ponoć dopiero od sierpnia 2010 mają produkować te kości, które w dużym stopniu mają zniwelowaną tą wadę.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Robertus

Możesz podać namiar na źródło tych ciekawostek

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Nie wiem czy można to traktować, ot tak jako ciekawostkę. Sprawa dosyć poważna.

Przecież to było oficialnie umieszczone na stronie Texasa. Był odnośnik gdzie opisano ten problem.

Tak wogólne, to naprowadził mnie znajomy z USA. Pracuje jako dystrybutor pewnej firmy (ten co mo pomógł sprwadzić orginlane cześci do pewnego projektu analogówki :-) i przy próbie zamówienia PCM1798 w ilości ponad 10tys. Dostał najpierw jakąś informacje Not Recommended for New Designs i był opisany ten problem.

Przy zakupie w ilościach detalicznych i próbie kontaku w tej sprawie (bo nie ukrywam, że też osobiście dwa razy napisałem na ich stronie) do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi.

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Może to jakaś plotka.

Gram na tej kości i nie słyszę,żeby coś było nie tak.

Porównywałem z CS4397-lampucera po grzebaniu (który mi się niedawno właśnie z nienacka uwalił) i WM8742 by pkrecz.PCM 1798 gra trochę gorzej,ale to z winy analogu na opampach-przymierzam się do konwersji i lamp lub fetów (może D1 )w wersjii zbalansowanej.wolfson by pkrecz ma analog na opampach (też do wymiany),ale lepsze zasilanie wg wspomnianego kolegi.

I proszę nie pisz,że (już raz mi tak napisałeś),że nie mam na czym porównywać z winy dalszego toru,bo myślę że na klonach P1.7,Aleph5 (zbalansowane) i RR2 da radę już posłuchać z wnioskami o różnicach..

Ale też będę mógł wiecej porównac,gdy dorobię do PCma i WMa lepszą i zbalansowaną analogówkę.

Ja jednak słuchałem tylko jednej kości,moze więcej na ten temat wie McGywer,który parę daców na tej kości przerobił.

Edytowane przez daru0105

Prosze cię... Coś w tym musi być.

Jak możesz uszłyszeć zmiany w barwie dźwięku lub w ostrzym brzmieniu (bo tym głównie objawiają sie zniekształcenia) nie mając obok siebie drugiego takiego pewnego scalaka.

Bo jestem przekonany, że o takie zmiany chodzi. Nie przesadzajmy. Kość sama w sobie nie sprawia poważnych problemów i gra, wielu ją przecież ma :-)

Z resztą sam powiedziałeś mi, że nie wiesz jak gra naprawdę ten scalak. Słuchasz tego na nieodpowiedniej analogówce na op ampach. A jak sama aplikacja tego scalaka.

Tu chyba chodzi właśnie o znaczne pogorszenie parametrów wzgledem przedstawionych w nocie katalogowej, o zmianach brzmienia układu.

A nie thd na poziomie kilku % gdzie słychać że coś charczy.

Ponoć to nie są cykliczne, ogromne zniekształcenia.

Znajomy nie ma powodu, by wymyślać takie historie. Zwłascza, że pracuje w poważnej firmie, gdzie biorą od dawna scalaki od Texasa.

Pokazał mi zestawione zamówienia na takiego PCM1794 opiewająca po 10tys. sztuk.

Rzeczywiście przeanalizowałem link i tak jest. Jeśli zastosowali tam faktyzcnie PCM1796, to zmienia postać rzeczy.

Układ naprawdę warty zainteresowania, podobny osiagami i brzmieniem do PCM1794. Potencjał jest.

Ciekawe jak ten projekt zagra, czy nie spiepszyli jak zawsze aplikacji.

Co do nieprawidlowości w kości pcm1798, to jest czy do niedawna było coś z nią nie tak, bo w przeciwnym wypadku Texas nie mialby zwrotów i podałby informacji o tym na swojej stronie. Tyle w tym temacie.

W opisie jest PCM1796, a w tytule PCM1798

Ten francuski dac teraz jest niestety na kości pcm1796. Tak mi napisali.

To chyba będzie jednak zaleta :-)

Poz

" When The Music's over, turn out the lights"

Witam was ponownie. Kazdy kto podlaczyl nowsza lampucere mini na sucho bez oampow wie ze dzwiek jest taki suchy, maly bas. Ja mam lampucere z stopniem analogowym na lampach 6n6p, gra naprawde wspaniale, taki problem iz rowniez bas jest za slaby, przynajmniej o 40-50%, mowa o pasmie tak od 70 hz ponizej. Podlaczona jest z tranzystorem. Jedna osoba sie wypowiadala ze zmienila konda w samym dacu i nagle bas sie pojawil, sadze ze w tym siedzi problem. Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Nabyłem konwerter USB-S/PDIF Musiland 01 USD jako dodatek do lampucery umożliwiający odtwarzanie z laptopa. Działa, nawet 24/192, ale tylko w trybie ASIO. Przy sterownikach WDM mam "zacięcia". To niestety ogranicza zastosowania do Foobar'a. Nie mogę zmusić VLC do korzystania z ASIO i dźwięku z filmów przez ten konwerter nie posłucham :-( Jeszcze powalczę. Jak zwykle partia zdjęć przez lupę. Oczywiście fabrycznie płytka jest w ładnej obudowie.

Ukryta Zawartość

post-31970-025113900 1297249390_thumb.jpg

post-31970-014397000 1297249394_thumb.jpg

post-31970-042536700 1297249400_thumb.jpg

post-31970-052630800 1297249409_thumb.jpg

post-31970-060265800 1297249414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc, mam pewien problem. Mam lampucere mini na lampach 6n6p uklad srpp. Gra bardzo dobrze , jedyny problem to bas. Jest nizszy niz powinien byc, tak o 10-15hz, najczesciej jest go za malo, ale bywa tez tak ze jest za glosny. Wczesniej mialem uzyty dac wbudowany w amplituner i nie bylo zadnego problemu. Nie wiem za co sie zabrac. Mam tam pozmieniane kondy i bede probowalem cos na zywca podpinac aby obserwowac reakcje. Ale nie sadze ze problem lezy w kondach. Moze lampa 6n6p tak poprostu ma ze pasmo ponizej 70 hz jest troche dziwne?

Dalem sygnal przez konda prosto na lampy, bas idealny jak wczesniej. Pasmo prost oz lampucery mini jest przesuniete o okoo 10hz, bardzo slyszalne jest to przy basie, 50hz brzmi jak 40hz itd. Czy mial ktos juz podobne problemy. Pozdrawiam.

Szkoda ze nie ma edytuj. Wkazdbym badz razie, mam generator czestoltiwosci na pc, pc podlaczony do lampucery. Ustawilem 21hz, faza jest na 0st, basu nie ma, daje faze na 80-200st pojawia sie piekny bas. Tak jakby plytka lampucery odwracala faze. Co mam robic?

Podłączyłem lampucerę na PCM1798 prosto z opampów konwersji do pre P 1.7 (dalej Aleph5) torem zbalansowanym.Gra tak dużo lepiej niż po desymetryzacjii na tym dacu i też w wersji niesymetrycznej na CS4397 (po tunningu wg fikusa i na lampach analog)

Nie ma powrotu do wersji niesymetrycznej.

Podłączyłem także tak do pre DACa na WM 8742 prosto z 4 wyjść przez kondensatory ale dźwięk był z dużymi zniekształceniami,przesterami.

Podłaczałem kiedyś prosto z CS4397 i było bez problemów.

Czyżby pre był dla Wolfsona za dużym obciążeniem?

hi ... zaraz przestudiuję ;) ale dobrze iż wyprowadziłeś z błędu.

wychodzi iż obciążalność max. 2mA , dobrze wyczytałem ?

Edytowane przez piotr_37

A właśnie że obciążenie. Polecam obejrzeć datasheety.

No to sprawa sie wyjaśniła.

Dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi