Skocz do zawartości
IGNORED

Pass DIY - płytki drukowane

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje projekt Plytki do Alepha 4 w Protelu.

W necie nie moglem znalesc, sa tylko w plikach graficznych...

Może ktos juz robił i ma takowy.

Po kilku (kilkunastu) probach zrobienia plytki domowa metoda postanowilem zamowic w zakladzie.....

https://www.audiostereo.pl/topic/4361-pass-diy-p%C5%82ytki-drukowane/

Jakby co, to zainteresowany jestem parą płytek do Alepha. Niestety nie wiem, czy Aleph 4 zmontowany jest na jednej, czy na dwóch plytkach.

Ja składam monobloki Aleph 2, więc potrzebuję 2 płytki dla 2 kanałów.

Czy ktoś z forumowiczów składał może A2 lub A4? Ciekaw jestem wrażeń brzmieniowych i konstrukcyjnych.

Krzysiek

Gość czajkowski

(Konto usunięte)

Wykonałem projekt płytki do alepha5, ale można na niej złożyć 3, 30 i 4. Proszę o recenzję i ewentualne wskazanie błędów. Jeżeli płytka będzie OK,

mam zamiar zlecić wykonanie w profesjonalnym zakładzie. Chętni na współudział mile widziani.

Przepraszam, tu jest plik

[obrazekLUKASZ-63427_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wstępnie skalkulowałem cenę wykonania kompletu płytek na 10zł + część z 80 zł do podziału na ilość chętnych ( przy czterech osobach wychodzi 80/4+10= 30zł za komplet). Konkrety moge podać po nowym roku i do tego czasu czekam na zgłoszenia.

Kontakt na [email protected]

PS

Życzę wszystkim wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i Hi-End'owego Nowego Roku.

Witam:

Konkretnie do jakiego modelu jest ta płytka (Aleph 4?). Jest narysowana w Protelu?

Czy ktos ma moze płytkę w Protelu do - Aleph 5 lub 3? Wg moich informacji cena za komplet przy 4 sztukach wychodzi nieco więcej - 10zł. za dm^2 - czyli ok. 1 płytka, 20zł. za kliszę i z tych 4 płytek zakłada się że dwie pierwsze mogą zostać źle wydrukowane. To daje ok. 60zł. za dwie pierwsze płytki - z tego 40zł. to koszty stałe. Zlecenie przeniesienia rysunku do Protela to przynajmniej 100zł. Za tę cenę płytki są pocynowane i nawiercone. Cena nie zmienia się do 25dm^2.

A jakie są koszty złozenia i uruchomienia całego wzmacniacza?

Z jakimi preampami może pracować (tylko Passa czy np. Rotela lub Ri-Audio)?

pozdrawiam

>AVW

Projekt płytki jest do alepha5, ale można na niej złożyć 3, 30 i pierwsza wersje 4 na 6 mosfetach. Jest przygotowana w Protelu. Koszty stale rozdzielimy na wszystkich chetnych i powinno wyjsc taniej, ale konkrety podam we wtorek lub srode, po kontakcie z wytworca. Do osób które wyslaly do mnie maila wysle odpowiedzi.

Koszty zaleza od jakosci czesci i obudowy.Mysle ze 1000 zl to orientacyjny koszt.

Mój Aleph pracuje teraz z klonem Alepha L, a wczesniej z pasywka.

Jat to 2 razy szersz? To radiator musi mieć 25*50cm ???

Zwykle na długość żeber mozna zamawiać ale szerokosci sztaby są ograniczone najszersze widziałem na 19cm...

Ma ktos namiary na firmę sprzedająca szersze?

tak. 25x50 o wysokosci zebra 5 bedzie na jeden kanal 5-tki w sam raz.

mozesz laczyc radiatory np. plaskownikiem miedzianym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu można zaopatrzyć się w wielkie radiatorki, może posiadają jeszcze inne w ofercie, tylko te ceny mogą być straszne, zależy co się kupuje :)

Ukryta Zawartość

Panowie. Prosze zgloszenia wysylac na poczte.

Rozsuniecie tranzystorów pogorszy ich warunki cieplne. Dobierajac je, zwracamy przeciez uwage na temperature. Prosze zwrocic uwage jak sa rozmieszczone u Passa. Poza tym doszlyby wieksze spadki napiec na sciezkach zasilajacych.

aby zapewnic podobne warunki pracy mozna je umocowac do grubego plaskownika miedzianego ktory zlaczy 2 lub 3 radiatory. wtedy bedzie rowno rozprowadzal cieplo.

rowniez bardzo wazne jest zeby rezystory 1R i 221R byly jak najblizej fetow.

to tyle co wiem na ten temat z autopsji i opowiadan starszych kolegow :)

Wydaje mi się że taniej nie bedzie (chyba ze po znajomosci i bez VATu) Cena wydruku (płytki jednostronne cynowane, bez nadruków) kosztują ok. 9,5-9,8zł brutto za dcm^2 przy zamówieniu do 25dcm^2 i 20zł za folie do naswietlan i moze jeszcze bezie 10-20zł. więcej za te płytki które wyjda w prewydruku a moga być wadliwe...

Ta płytka jest dwustronna i widze że chyba z nadrukami, wiec jeśli jeszcze bedzie pozynowana to sadzę ze trudno będzie znaleźć coś tańszego...

Firma która znalazlem miała podobne ceny roznic moga byc 2-3 zł na komplecie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.