Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz mocy

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

W oryginale jest wersja A , moją propozycją jest wersja B

[obrazekLUKASZ-81366_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>mirmur

Firma THAT Corporation robi niskoszumne parowane tranzystory w obudowie DIL, ciut lepsze niż MAT

THAT300 4xNPN

THAT320 4xPNP

THAT340 2xNPN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to dobry pomysł w tym wątku, ale może nie najgorszy... Mam kilka schematów do oceny zapytam co kto sądzi na ich temat... oto pierwszy z nich:

[obrazekLUKASZ-84776_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze poznaję jest to szybki wzmacniacz z książki Feszczuka o SR=100 v/us w budowie którego kierowano się wskazówkami M. Otali. W tym celu zastosowano diody germanowe (mogą być też diody krzemowe Schottky'ego) do minimalizacji stanów przejściowych tranzystorów sterujących.

witam

wzmacniacz ma ok 100W/8ohm i 150/4ohm. znieksztalcenia sa na poziomie 0,006%, pasmo przenoszenia od kilku Hz do 1MHz. kiedys przymierzalem sie do tej konstrukcji, ale doszedlem do wniosku ze raczej w prostocie lezy sila. uklad jest dosc trudny do zrealizowania bo jest w nim znaczna ilosc tranzystorow ktore trzeba sparowac. poza tym tranzystory sa kosztowne (te lepsze). na wyjsciu zastosowano jakies BD chyba 250 i 249. sa to T o Ft=3MHz wiec odrazu polecilbym wymiane ich, poniewaz wzmak ma bardzo glebokie sprzezenie zwrotne (minimalizacja TIM). pozaostale tez nie sa najrewelacyjniejsze. nastepny problem jaki sie pojawia to dobranie termistora do stabilizacji pradu spoczynkowego. o ile dobrze pamietam nalezalo dolozyc jeszcze dzielnik razem z tym termistorem bo uklad za szybko sciagal prad do zera a nawet dochodzilo do przekompensowania. w emiterach T koncowych sa oporki 10W i dobrze byloby zalozyc tam cos bezindukcyjnego.

zasilanie to +/- 50V i +/- 55 stabilizowanego. uklad jest pracochlonny a i nie wiem czy bedzie dzialac odrazu.

Pzdr

2SC2690 i 90A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mirmur

Znalazłem u NEC-a region Ameryka parę komplementarną 2SA1546/2SC4001 250V, 0,1A link jak poprzednio, tylko wstaw numerki 3764 lub 3763.

Mają też pary 2SB768/2SD1033 150V i 2A w obudowie TO251 i 2SB546A/2SD401 w obudowie TO220.

Zajrzyj jeszcze na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie wybaczcie ale... mirmur dał schemat wzmacniacza (wygląda mi to troszkę na PRL), zmienił wszystkie części na lepsze i to już ma być hi-end? ;-)

O ile to w ogóle się odpali to zapewnie nie zagra jak hi-end.

Wiem, że post miał dotyczyć budowy od podstaw wzmacniacza.. ale tak nie jest.

Jeśli chcecie prawdziwy hi-end zbudujcie coś z LC, dźwięk dużo lepszy niż z Passów i nie ma problemów ze śmiesznymi mocami rzędu 20-40W i odprowadzaniem setek watów.

Jeśli zbyt trudne to chętnie służę pomocą, mam ciekawe schematy z opisami wzmacniaczy które grają jak sprzęt za ładnych kilka/naście tysięcy.

Witam IGODA WSPANIAŁEGO w tym skromnym wątku

Spotykając twoje poczynania na tym forum można dojść do wniosku że jesteś wybitnym expertem w dziedzinie miedzy in. wzmacniaczy ,odtwarzaczy,głośników,obudów zwrotnic,kabli,wtyczek,gniazd,sieciówek,kondycjonerów.interkonektów,zasilania,akustyki ,zjawisk EMC i UFO,chiromancji, tarota ,aerobiku, oponiarstwa, ceramiki użytkowej oraz masz dostęp do archiwum X.

I taki fachura postawił następującą tezę ;" schemat z PRL,jeśli w ogóle się odpali to nie zagra jak hi-end "

Ok czekamy na udowodnienie tej tezy łącznie z obliczeniami , wykazaniem słabych miejsc i sposobami poprawy.

Szacunkowo to zajmie z 10 stron maszynopisu.

Wtedy uwierzę że mam do czynienia z fachowcem, a nie z małolatem który naczytał się audio pisemek i elektrotechniki dla ZSZ oraz któremu się nudzi i lubi pobrużdzić.

Czekam też na ten HI-END na LC.

Proszę nas tutaj poczęstować schematem , chętnie się zapoznamy.

Pzdr.

No coz.Czytam i ....

LC audio nierobi jakis nadzwyczajnych urzadzen.

Np.Mam duzo klientow ktorzy popedzili preampy LC,i zamowili umnie klocki[i nietylko umnie]

Czasem nowsze czy lepsze jest wrogiem dobrego.

A stosowanie nowoczesnych elementow jest sztuka.

Komputre z internetem mam od niedawna,i zecz jasna ogladnalem z ciekawosci b.duzo roznych schematow i......ja sam czy moi polscy koledzy po temacie niemamy sie czego wstydzic.

Nasze uklady sa naogol lepsze a z wykonaniem to juz inna historia.

mirmur dzięki za słowa uznania.

Podam Ci przepis na Twój wzmacniacz:

bierzesz dowolny schemat, wymieniasz wszystkie tranzystory wejściowe na niskoszumne (najlepiej to łącz po 8 równolegle, przecież będzie lepiej nie?), wyjściowe na najlepsze sankeny (tu najlepiej po 5 szt żeby grało z 1R), kondensatory polipropylenowe, rezystory mills i wzmacniacz jest audiofilski. Tak?

Nie.

Nic Ci nie będę udowadniał, sam zobaczysz jak to odpalisz, o ile w ogóle go odpalisz bo coś Ci to długo idzie. Prawie 2 miesiące dyskusji i na razie masz odpowiedniki lepszych tranzystorów. Chciałem Ci tylko przypomnieć, że włożenie lepszego tranzystora to nie wszystko.

Jesli już jesteś takim zapalonym entuzjastą zaprojektuj wszystko sam od podstaw. Nie uda Ci się sądząc po tym co piszesz (bez obrazy, ale ostatnio pytałeś jaki miernik kupić...).

Dlatego proponuję skorzystać z gotowego, lepszego wzmacniacza który będzie tańszy i lepszy, a budowa i tak będzie ogromną satysfakcją.

Jeśli chodzi o LC to wszystko jest kwestią gustu i wykonania.

A schematy znajdź sobie sam. Dam Ci mała podpowiedź: www.google.com

Próbujesz skopiować styl Sikory, ale coś Ci to nie wychodzi.

> Igod

-skończ już z tą lepperiadą,

-nie zajmuję się składaniem wzmacniaczy na czas,pozatym jest to hobby na które brakuje tegoż czasu.

-kto pyta nie błądzi,dlatego chciałem poznać zdanie kolegów z forum na temat sprzętu pomiarowego ,

i nie było to dla mnie żadną ujmą na honorze.

-wzmacniacz wg.tego schematu działa ,co prawda na innych częściach ale na moje ucho jest może nie hi-endowo

(a co to w ogóle znaczy),ale bardzo dobrze jeśli chodzi o dżwięk.Pozatym to jest propozycja aby zrobić coś innego niż Aleph.Nie twierdzę też że bedzie lepiej ale może inaczej.

Że schemat stary-no cóż to nie ubrania ,aby co sezon były nowe kolekcje.Pozatym uważam że dawniejsze konstrukcje musiały być staranniej projektowane ze względu na gorsze podzespoły,zresztą niedawno była dyskusja na stereo o tym że lepiej się spisują starsze wzmacniacze i odtwarzacze od obecnie wychodzących.

Nie mam nic przeciwko gdy już będe miał gotowy egzemplarz, aby na jakimś spotkaniu forumowiczów zrobić odsłuchy porównawcze.

Chętnie czegoś posłucham z .....Igod Laboratories..

Pozdrawiam.

>mirmur

Podejrzewam, że grzebanie we wzmakach wymaga sporo cierpliwości. Chyba ją masz, bo ja bym najnormalniej w swiecie schlastał tego mądrusiowatego, a ty sensownie i z lekkim humorem mu odpowiadasz. Gratulacje, bo dzięki takiej postawie, częściej prezentowanej na forum, nie byłoby pyskówek.

O poziom tego forum nikt za Nas nie zadba.

Chodzi mi jednak o to ,aby po skrytykowaniu jakiegoś pomysłu uzasadnić dlaczego,żeby dyskusja na forum DIY nie przypominała przekomarzania np. dwóch pań z mięsnego.

Nie wszyscy to zrozumią i odzywa się to polskie piekiełko.

Prace nad schematem trwają...

>mirmur

W DIY ceniona jest przede wszystkim własna praca i wymiana doswiadczeń a nie jak niektórym się wydaje ciągłe 'ujadanie'. To drugie charakteryzuje na ogół ludzi co to cyt. "maja IQ poniżej pasa" zresztą i wszystko inne też.(Fade to mi się podobało). Nie przejmuj się, i pracuj dalej.

pozdr

Jarek

mirmur, skoro czasu na dłubanie masz mało, to logiczne było dla mnie, żebyś zrobił coś gotowego, pewnego i ładnie grającego, no ale Twój wybór. Z czasem człowiek bardziej efektywnie wykorzystuje czas.

Ja właśnie odpaliłem, ustawiłem prąd spoczynkowy, sprawdziłem zabezpieczenia końcówki jak na zdjęciu.

Pierwsze co do mnie dotarło po odpaleniu na docelowych głośnikach to bardzo precyzyjna i jasna góra.

Jeśli będziesz na spotkaniu forumowiczów Akkusa (podobno w maju, na dzień dzisiejszy będę na 50%) chętnie wezmę jakiegoś swojego DIY'a aby posłuchać i powymieniać się doświadczeniami.

[obrazekLUKASZ-87415_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> igod

W maju ,a wogóle w lecie mam największy za......l i nie mam czasu na hobby,ale gdyby miało to być w Krakowie ,ew na śląsku to może.

Prototyp zacznę prawdopodobnie składać następnej zimy jak dobrze pójdże,narazie prace koncepcyjne i rozglądanie się za materiałami.(tranzystory,trafo,obudowa wide-jurny serowar,itp).

Na zdjęciu to jest podróba tego LC ?

witam

Potrzebuję żródło napięciowe : Uwe 30V , Uwy 10V , Iwy 2-10 mA.Może coś się znajdzie lepszego niż zwykły zener.

Zasilać będę nim stopień wejściowy wzmaka i chodzi o jak naniższe szumy , dużą stałość napięcia w funkcji temperatury, oraz rozsądną cenę.

Dobrze byłoby gdyby tą część można dostać w kraju.

Co polecacie ?.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.