Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz mocy

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

>mirmur

Szukasz podwójnych tranzystorów; duży wybór u Zetexa - NPN/NPN, PNP/PNP i PNP/NPN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

u Japończyków skromniej dwie pary 2SC5168/2SA1927, 2SC5169/2SA1928, dalej nie szukałem

Ukryta Zawartość

Kiedyś w Elektorze, jako pary różnicowe, stosowano podwójne tranzystory 2N2914 i BFX36.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość kolas

(Konto usunięte)

w jednym z wcześniejszych postów zamieszczono zdjęcie SanKena. Moje wyglądają tak samo tylko, że - jeśli w trzeciej linii jest numer serii, to u mnie jest inne oznaczenie (w tej chwili nie mam ich przed sobą, z pamieci mniej więcej było tak: 4BP) i raczej na wszystkich jednakowe. Jeśli jest inaczej, to sie odezwę, by podać dokładne informacje. Co do projektu: Hi-End z Elektora.

Gość kolas

(Konto usunięte)

No to mam tranzystorki przed oczami: od góry czytając:

SanKen

2SC2922

4RB

albo:

SanKen

2SA1216

4RB

Wszystkie mają tę samą trzecią linię (dokładnie jest jeszcze przed czwórką kropeczka). Wszystkie w obudowach MT200 i nie wyglądają na używane. Pomiary miernikiem - pozytywnie.

OK. Dzięki. Ja się jeszcze pochwale, że posiadam takie jak na rysunku, 4 raczej spalone, 4 mogą być dobre, lecz parametrów nigdzie do nich niema, może były robione na zamówienie, chyba muszę zapytać się producenta - ciekawe, co odpiszą.

DAT1018 i DAT1521

[obrazekLUKASZ-72158_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cały tydzień bez netu, ale jestem ipowoli włoże tu co obiecywałem. Pliki schematu i płytki są tu:

www.prywatne-hobby.webpark.pl

Układ zabezpieczający

Nie, jest to mój pomysł, lecz idea jest zaczerpnięta z RE. Dostosowana do moich potrzeb i uwzględniająca dostępne elementy wybrana za prostotę i odseparowanie wyjść wzmaka od,

obwodów przekaźnika. Ponadto łatwa do zmodyfikowania, S1 to jedna ze zmian a zapewnia cisze po wyłączeniu wzmaka. Układ jest tak zaprojektowany by było można użyć dwóch oddzielnych zasilaczy i transformatorów. Napięcie +VCC i –VCC należy wziąć z przed bezpieczników końcówek mocy by po ich uszkodzeniu układ nadal działał. Często po uszkodzeniu jednego bezpiecznika przy zasilaniu symetrycznym na wyjściu wzmaka pojawia się pełne napięcie stałe. Z doświadczenia wiem, że drut w bezpiecznikach się z czasem utlenia, w końcu pęka lub przepala się i to przy całkowicie sprawnym urządzeniu. Napięcie +30VCC można wziąć z końcówki mocy, lecz lepiej z oddzielnego zasilacza z własnym malutkim trafkiem mniej kłopotu z brumem.

Pozdrawiam B.

Cały tydzień bez netu, ale jestem ipowoli włoże tu co obiecywałem. Pliki schematu i płytki są tu (w wyższej rozdzielczości niż na załączonym obrazku:

www.prywatne-hobby.webpark.pl

Układ zabezpieczający

Nie, jest to mój pomysł, lecz idea jest zaczerpnięta z RE. Dostosowana do moich potrzeb i uwzględniająca dostępne elementy wybrana za prostotę i odseparowanie wyjść wzmaka od,

obwodów przekaźnika. Ponadto łatwa do zmodyfikowania, S1 to jedna ze zmian a zapewnia cisze po wyłączeniu wzmaka. Układ jest tak zaprojektowany by było można użyć dwóch oddzielnych zasilaczy i transformatorów. Napięcie +VCC i –VCC należy wziąć z przed bezpieczników końcówek mocy by po ich uszkodzeniu układ nadal działał. Często po uszkodzeniu jednego bezpiecznika przy zasilaniu symetrycznym na wyjściu wzmaka pojawia się pełne napięcie stałe. Z doświadczenia wiem, że drut w bezpiecznikach się z czasem utlenia, w końcu pęka lub przepala się i to przy całkowicie sprawnym urządzeniu. Napięcie +30VCC można wziąć z końcówki mocy, lecz lepiej z oddzielnego zasilacza z własnym malutkim trafkiem mniej kłopotu z brumem.

Pozdrawiam B.

[obrazekLUKASZ-73644_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmak.

Ukryta Zawartość

Płytka druk. zaprojektowana jest tak by pasowały tranzystory, rezystory i diody. Kondensatory dobrane są intuicyjnie 100nF i 680nF z myślą o MKSE a pozostałe ceramiczne.Wszystkie mają dość długie nogi, więc z montażem nie powinno być kłopotu. Diody BA145, myślę, że są do kupienia, więc ich nie zmieniałem a jeżeli nie to ich odpowiednik też się zmieści. Na płytce nie umieściłem z premedytacją cewki wyjściowej. Z powodu, że najczęściej nawija się ją na rezystorze.W tym przypadku R39. Diody Zenera są w źródłach prądowych stabilizatorami napięcia a co za tym idzie prądu w układzie wejścia. I tak dobrane by się nie gotowały. Lepiej przesadzić z prądem max. diod w górę niż dać za małe. Tranzystory Q13.14.16.17 zaproponowałem dwa typy, BD 249C,250C—25A-100V-125W-3MHz. Ze względu na duży prąd C-E wzmak nie powinien ich nasycić prądowo i nie powinny wprowadzać za dużego ograniczenia pasma. 2SA1302,2SC3281—15A-200V-30MHz.

Trochę mniejszy prąd, lecz wysoka częstotliwość graniczna i lepsze oddawanie szczegółów.

Oczywiście wyższa cena. Q 7,8,15.9,1012 2SA1220,SC2690—1,2A-120V-20W-160MHz. Q11stabilizuje prąd spoczynkowy tranzystorów mocy w stosunku do temperatury radiatorów i tu niema szczególnych wymagań. Przyjrzyjcie się temu, co zrobiłem dokładnie, bo mimo, że sprawdzałem błędy to zawsze bez prototypu coś się może prześlizgnąć.

Pozdrawiam B.

[obrazekLUKASZ-74105_1.jpg]

post-998-100006584 1170254366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Veteran :o) Dzięki za przysługę. Wyszło Ok. . program spróbuje sobie ściągnąć. Schemat jest Milmura a ja tylko płytkę zaprojektowałem i zmieniłem troszkę tranzystorki na schemacie. >Milmur to teraz już nie kupój od kumpla lecz sam zbuduj :O))). Zerknijcie na schem. Milmura są podane tam prądy spoczynkowe kturych zapomniiłem przepisać. pozdrawiam wszystkich DIYowców B. Ps. I co ja najleprzego narobiłem ?, Jak zagra lepiej od ABOXa to pujdę z torbami. :O))).

->bodo_z

Nie ma sprawy. Jak znajde chwile to moze zrobie twojej plytce maly lifting ;-)))

Ja w tej chwili siedze nad przedwzmacniaczem mikrofonowym - sciezki masy w gwiazde = kupa roboty ;-)))

Pozdrawiam

Bodo i Veteran -WIELKIE DZIĘKI za zaangażowanie.

Przyglądnę się temu schematowi dokładniej to coś wpiszę.

Byłem ostatnio u kumpla i słuchaliśmy płyty fadeovera na tym wzmaku ,kolumny jpw, CD denon czyli budżetówka ale taaaaki basior to ja słyszałem kiedyś w sklepie z jakiegoś krella.Pewna zasługa w tym samego układu gdyż nie ma w torze sygnałowym żadnego kondensatora.

Zastanawiam się nad podniesieniem napięc zasilających i ogólnej wydajności prądowej-aż strach pomyśleć jaki może być wykop.

Dowiedziałem się jeszcze , że kolega użył do zasilania tranzystorów mocy napięcia stabilizowanego.

Co sądzicie o tym aby przerobić ten schemat na układ mostkowy tzn. tranzystorami q7 i q8 sterować dwie gałęzie mostka.

pozdrawiam

>Milmur Może grać ciekawie, lecz niwet 40stka grająca bardzo energetycznie może sciany przestawiać. W bloku gdy się upierdliwy sąsiad znajdzie to i tej mocy w pełni nie wykorzystasz. Sam nie,mieszkam w bloku lecz gdy otpalę ABOXa na ful by coś sprawdzić lub dla samei frajdy że gra i dzwięk jak kryształ czysty,to tesz zadługo się nieda, bo albo moje uszy, albo Ojca z piętra poniżej niewytrzmują ,a ściany mam solidne z cegły stropy lany żelbet, nie jak wblokowiskach gdzie dzwięk słyhcać od parteru po dach. :O))). pozdrawiam B.

>bartoszku (przez małe „b”)

Znowu się spotykamy, choć tym razem zachowujesz się nieco spokojniej. To nie jest chat. Nikt tu nie dyżuruje non-stop przy CPU czekając na Twój, bartoszkowy, wpis. Tu się zagląda czasami, gdy ma się wolną chwilkę. Teraz większość dorosłych obywateli tego kraju jest w pracy, więc musisz poczekać na odpowiedź. A swoją drogą, jak chcesz uzyskać wszystkie informacje na tak skomplikowany temat, nie mając nawet dostępu do netu? Posługujesz się jakimś dojściem typu matrix?

>bartoszek Jak ci tak mocno zależy na schemaciku to w każdym mieście jest biblioteka publiczna, a w niej góry miesięczników Re ,EP, itp. wystarczy w nich pokopać i się coś znajdze. I się nienależy flustrować ,bo tu na zawołanie nikt nie strzeli z palców i go nieumieści. Oprucz tego jeśli się tu dobrze rozejżysz to tesz coś znajdzesz.

>Milmur Napisz coś, budujesz wzmaka, cz dopieszczasz koncepcię. Człowieka ciekawość zrzera a ty cicho. Poniekąt chciało by się wiedzeć cz ktoś skożystał z naszego zaangażowania pozdrawiuam B. ps Te słowa są też do tych cihcych wielbicieli DRY co dłubią w domowym zaciszu a efektami swej pracy się niedzelą.

Witam

Kilka dni nie miałem netu, ale teraz zaglądam tu przynajmniej raz dziennie.

Śledzę też tematy dotyczące radiatorów ,zasilaczy,kondensatorów i wszystkiego co mogłoby się przydać.

Aktualnie siedzę codziennie nad książkami i pogłębiam wiedzę nt. układów wzmacniaczy.

Chciałbym wiedzieć np. dlaczego tu jest 22kom a tam 120 pF itd.a w ogóle taki układ potrafić nie tylko polutować, ale i przeliczyć, tylko daleka jeszcze droga do tego.

Pozatym nie byłbym sobą, gdybym coś nie zrobił inaczej.

W tej chwili dobieram części i dopasowywuję je do tego układu

Gdy będę miał wszysko dograne to wrzucę na forum razem z obliczeniami.

Nie mam się z kim konsultować na miejscu to może ktoś z forum sprawdzi projekt.

Prototypu raczej nie zdąże wykonać przed wiosną , a wtedy rusza sezon budowlany i czasu nie będzie .

Na domiar złego koledze padł oscylek ,a bez tego ani rusz. Może mi poradzicie jaki byłby wystarczający do tych zastosowań i gdzie można takie coś dostać po przystępnej cenie.

Pozdrawiam.

mirmur

Mogę polecić Ci zamiast rezystorka R11 taki prosty układzik, jak na rysunku. Rezystor R nalerzy dobrać zależnie od napiecia zasilajacego, przy 30V to:

30V - (13V[spadek na Zenerce] +0.6V[spadek na BA145] + 8V[spadek na BF245A])......... 8.4V

__________________________________________________________________ ______

= = 1680 Ohm

..................................... J [prąd płynący przez R. zależnie od egzemplarza BF245A] ....... 0.005A

spadek na BF245A to max 30V, lepiej tak ok. 20V

Źródełka prądowe będą troszke stabilniejsze. Mam nadzieje, że dużo się nie poprzesówa.

>>> Kto robił GIGANTA 2000 z Elektora ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mirmur

Zajrzyj, a znajdziesz przydatne oprogramowanie do pomiaru wzmaków w oparciu o kartę dźwiękową PC-ta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> bobo_z

lifting musi poczekac - mam teraz sesje i kilka projektow na karku :-( Co do plytki to byla ok, tylko prowadzenie sciezek mi sie nie podobalo (zawsze latwiej krytykowac czyjes :-))) Jak bede mial chwile to ci ja delikatnie przerobie i wyprostuje sciezki.

Za bardzo mnie to forum wciaga - wlasnie spalilem pizze ;-)(

Witam

Zastanawiam sie czy można połączyć wzmacniacz różnicowy z kaskodą.

Tzn. w kolektorach tranzystorów t1 it2 zamontować dodatkowe tranzystory w układzie kaskody.Miałoby to na celu wyeliminowanie efektu "millera",czyli zwiekszenia pojemności kolektor-baza i wiążący sie z tym spadek parametru Slew-rate w stopniu sterującym.

To samo można zastosować w drugim stopniu wzmocnienia.

Czy to byłoby dobrym rozwiązaniem ?.

Ps. jak mi się uda to wrzucę rysunek tylko mam go w corelu a tu trzeba jpg.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.