Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz mocy

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wiem co obracanie czy układanie ma do rzeczy. Ja zawsze DRC (czyli to co zapala Ci elementy na zielono) wyłączam bo mnie to wkurza. Jest to jednak tylko znak, że jakiś element jest za blisko innego. Natomiast te gumki jak je nazwałeś nie mają z nim żadnego związku, poza tym zawsze je zostawiam ponieważ dzieki nim wiem co z czym mam połączyć. Pozdrawiam.

>igod

"Wszędzie, gdzie jest seledynowo nie ma połączeń po zdjęciu ścieżek. To jest właśnie skutek, jak się nie korzysta z autoroutera."

Mógłbyś mi wytłumaczyć o co Ci w tych zdaniach chodzi bo chyba nie rozumie. Pozdrawiam.

Witam po dłuższej nieobecności - wiadomo :praca

z góry dziękuję za zaangażowanie w ten projekt

> Bodo

na schemacie widzę że zmieniłeś tranzystory Q1 - Q4 , ORAZ Q11 - Q14.

Generalnie nie mam przeciwwskazań aby użyć w żródłach prądowych BC550C , ale w stopniach napięciowych wolałbym użyć

THAT 300 przedewszystkim ze względu na ich doskonałe parametry szumowe i częstotliwościowe , oraz że są fabrycznie

parowane ,mają bardzo mały dryft parametrów w funkcji czasu , oraz jednakowe warunki termiczne.

Cenowo są droższe ale też nie jest to jeszcze" kosmos" , a odpada mnóstwo problemów z ww. parowaniem

i zapewnieniem jednakowych warunków termicznych.Co więcej na stronie producenta podają iż jest dostępna wesja

z ośmioma tranzystorami na pokładzie , więc wystarczyłoby wlutować taką gąsienicę

i 30% wzmacniacza napięciowego za nami.

Oczywiście do testów PCB można użyć BC550C doginając nóżki , gdyż wyłapanie ew. błędów będzie sporo tańsze ;-)).

Dlatego jeśli można prosiłbym o taką wersję płytki, aby można było wlutować THAT300 jako tranzystory Q1 - Q4.

Może na początek w podstawce ;).

Dlaczego wg. Ciebie lepsze na stopnie końcowe będą 2sc 5200 i 2sa1943 ??.

> Igod

Jeśli masz trochę chęci i czasu to wrzuć na forum swoją wersję płytki ,

a i z uwagami na temat samego schematu chętnie się zapoznam.

> DeTom

Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem Twoje dossier , ale jeśli masz możliwość i chęć zrobienia symulacji

tego wzmacniacza w Spice to byłbym bardzo wdzięczny .Pozwoliłoby to też wyłapać ew. błędy.

pozdrawiam

>>.Mirmur > BC 550 dlatego iz słabo się poruszam po necie ze swoją transmisą danych ,toschiby zamiast sankenów ze względu na obudowę .sanken są szersze a chciałem walczyć z szerokością stopnia prądowego, jeżeli przyślesz aplikację That 300 to je umieszczę, pewnie zmieni się topograia płytki . ale cuż damy radę :o)) Toschiby z tego co mnie wiadomo nie ustępóją Sankenom ,a słyszałem że są leprze. Choć tańsze. Po krytyce Igoda znalazłem brak połączenia na płytce lecz go opisałem. Więc po poprawkach powimmo być lepiej.

>bodo_z

"Jak nanoszę poprawki niekiedy zamieniam miejscami elemęty lub odwrotnie wstawiam np rezystor program widzi błąd kącówek i podświetla." - Jeśli używasz Protela 99 to może warto użyć funkcji design/update z pcb do schematica i odwrotnie.

> Bodo

poniżej jest adres do firmy która handluje tymi tranzystorami

PDF-a sprubuję Ci przesłać na maila

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

BOTOM

[obrazekLUKASZ-128029_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Topleyer

[obrazekLUKASZ-128036_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Muszę się przyznać do paru błędów w projekcie Cichego startu wzmaka i zabespieczenia głośników przed napięciem stałym . przepraszam tych co próbowali zrobić ten projekt i daję poprawioną wersję układu . Ciz Was co chcą obejżą i zaóważą zmiany .

pozdrawiam B.

[obrazekLUKASZ-135124_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135124_2.jpg] [obrazekLUKASZ-135124_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-998-100004627 1170257205_thumb.jpg

post-998-100004628 1170257203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze schemacik

[obrazekLUKASZ-135125_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Mirmur

Jak rysowałeś te charakterystyki Bodego. Dlaczego zaznaczyłeś przesunięcie fazy dla 1Mhz jako weryfikację stabilności. Przecież pole wzmocnienia jest znacznie większe, dla wzmocnienia ok. 1 przesunięcie fazy jest wieksze od 180 stopni i wzmak jest niestabilny.

pozdr

• 4 tygodnie później...

> jar

Wzmacniacz ten został skompensowany tzw. „dominującym biegunem „

Polega to z grubsza na tym ze dla stopnia o najniższej częstotliwości granicznej wprowadzamy dodatkowa pojemność sprzężenia zwrotnego łącząc nią wejście z wyjściem wykorzystując efekt millera .W tym przypadku jest to stopień z tranzystorami T7 , T8 .

Zmieniając wartość pojemności kompensującej przesuwamy punkt w którym zaczyna się opadanie charakterystyki amplitudowej.

Istotna jest wartość częstotliwości w punkcie przecięcia się charakterystyki amplitudowej wzmacniacza z prostą odpowiadającą wzmocnieniu z zamkniętą pętlą sprzężenia zwrotnego.

W tym przypadku jest to wartość około 32 dB .( nie musi być 1 V/V.).

Częstotliwość tym punkcie powinna być mniejsza lub równa częstotliwości drugiego bieguna ( T1 , T2 ) , która z racji rozwiązań układowych wynosi 1,37 MHz.

Pozwala to na bezpieczne rozciągnięcie pasma tego wzmacniacza aż do ok. 1 MHz.

Przesunięcie fazy w tym miejscu wynosi około 135 stopni i szybko rośnie , jednak jesteśmy poniżej prostej wyznaczającej wzmocnienie z zamkniętą pętlą i ew. drgania będą tłumione .

Oczywiście trzeba zachować ostrożność przy uruchamianiu , i użyc większych pojemności

które można stopniowo zmniejszać , patrząc w oscyloskop czy nie ma wzbudzeń.

PS. sorry że tak długo nie odpowiadałem ale teraz jestem zawalony robotą i niestety za prototyp wzmacniacza wezmę się dopiero w listopadzie z pomocą Bodo ,oraz kolegi który poskładał protoplastę „ kwanta”.

Pozdrawiam

>>mirmur

Nie do końca kumam. Czy Twój wykres uwzględnia korekcję drugiego bieguna czy nie? Na logikę, wzmacniacz jest stabilny, gdy nie jest w stanie wzmocnić sygnałów przesuniętych w fazie w stosunku do wejścią o więcej niż 180 stopni. Wtedy sprzężenie zwrotne staje sie dodatnie i wzmak się wzbudza. W przypadku, jaki narysowałeś, wzmacniacz wzmacnia takie sygnały. Jesteś pewien, że warunek przesunięcia fazy należy badać dla wzmocnienia w zamkniętej petli a nie dla przejścia przez 0dB?

pozdr

Drugi biegun uwidacznia się na charakterystyce zwiększeniem spadku z 6 do 12 dB/okt.

Chodzi o to aby punkt załamania ch-ki leżał poniżej poziomu wzmocnienia w zamkniętej pętli.

Warunek aby wzmocnienie w tym punkcie było mniejsze od 1V/V jest słuszne dla przypadku wtórnika emiterowego , którego wzmocnienie jest ograniczone właśnie do 1V/V.

W przypadku wzmacniaczy elektroakustycznych wzmocnienie napięciowe jest większe i

kryterium stabilności można osłabić do poziomu wzmocnienia po zamknięciu pętli.

Obliczenia przeprowadziłem na podstawie wzorów i metod podanych w książce „ Sztuka elektroniki – P.Horowitz , W.Hill „

Jeśli oni się mylą to ja też ;-))

pozdrawiam

dziwne,

Weźmy wzmacniacz o wzmocnieniu w zamknietej petli np 20 razy. Zakładamy teraz, że dla częstotliwości 1MHz wzmacniacz ten ma wzmocnienie 20X (powyżej tej częstotliwości charakterystyka już opada) oraz przesunięcie fazy 180 stopni dla tej częstotliwości. Podajemy na wejście nieodwracające sygnał 1 MHz. I teraz co się będzie działo jak taki sygnał, wzmocniony 20x (no zmniejszony przez dzielnik sprzężenia zwrotnego) i odwrócony w fazie będzie podany przez układ sprzężenia zwrotnego na wejście odracające wzmacniacza? Spowoduje to jeszcze wieksze wzmocnienie itd. Uzyskamy dodatnie sprzężenie zwrotne - układ będzie działał jak oscylator.

Nie mam żadnej książki przed sobą, może mamy gdzieś problemy z interpretacją.

pozdr

Jeżeli ostateczna charaketerystyka tego wzmacniacza to ten jaśniejszy zielony kolor , to nie podoba mi sie jego ch-ka fazowa i nie pod kątem stabilności ale pod kątem tego co bedziemy "odbierać" słuchając ulubionych płyt. W paśmie akustycznym faza zmienia sie od około 15 do 55 stopni. Idealny wzmacniacz akustyczny to taki , w którym przesunięcie fazowe po prostu się nie zmienia gdyż wówczas relacje fazowe w widmie są zachowane. Wszelkie przesunięcia fazy zależne od częstotliwości bedą skutkować zmianą brzmienia. W rzeczywistości faza zawsze się zmienia ale można ją zmarginalizować do kilku stopni w całym paśmie akustycznym.

Pozdr.

Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.