Skocz do zawartości
IGNORED

azur 640 awaria

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

Tu są fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja w sumie w przyszłości chciałem dokupić zewnętrzny przetwornik. tylko co mi po zlampizowaznym azurze, jak ma kiepski transport? to już chyba lepiej zmodyfikować co innego. bo nawet jak podziała rok, dwa, to za trzy albo cztery się zepsuje znowu. a ja tak często sprzętu nie wymieniam.

hmmm.... obawiam się, że chyba nie znasz realiów jeśli chodzi o jakość transportów. cambrige na tle konkurencji źle nie wypada:) oczywiście jeśli chodzi o jakość napędu;) konkurencja nie jest lepsza. Poszukiwałem dla siebie transportu pod DAC i wśród nowszych CD to nienajlepiej jest...

Azur ma laser Sony. Może w oryginale dali tanią, chińską kopię? Wstaw oryginał (droższy o chyba 30zł, czyli tyle co flacha) i po kłopocie.

Na DACu Wolfsona są też Arcamy Diva 73, 82 i 93. Są zrobione solidniej.

Na allegro jest w tej chwili Diva 72b za 800zł, ale ten ma BurrBrowna PCM1716 który jest sporo gorszy od Wolfsona, tak więc uważać!

• 3 tygodnie później...

odtwarzacz do mnie wrócił - wymienili układ odczytujący ka/21225.

i teraz pytanie - czy szansa na to że zepsuje się znowu, już po okresie gwarancyjnym (ile to może kosztować?) jest na tyle duża, że rozważać wymianę na tańszego starego denona/sony/marantza + dac zewnętrzny (beresford?).

czy lepiej szybko się go pozbyć?

Na razie graj na nim. Będziesz się martwił jak się zepsuje.

BTW, jeżeli już zewnętrzny DAC, to nie Beresford na PCM1716 (patrz poprzednie wpisy) tylko "Lampucera" na Cirrusie CS4397. Albo "Zerodac" na AD1852

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

jak myslicie ilu ludzi ma sprzet CA? jedna awaria nepedu nie oznacza ze naped jest zly. zla byla ta sztuka. jasne niech sobie sony kupi... tyle ze tam znajdzie ten sam naped. wiekszosc budzetowki chodzi na napedach sony lub philipsa. w wielu przypadkach juz nieprodukowanych a wiec ze "starych dobrych czasów" wiec co sie czepiacie?;)

Ja mam podobny problem. Zaczęło się od tego, że w trakcie odtwarzania cedek jakby gubił ścieżkę, następowała chwila przerwy w odtwarzaniu, jakiś szumek z mechanizmu i powrót do odtwarzania. Z czasem objawy sie nasilały, dłużej tez trwało wczytywanie TOCu. Obecnie zdaża się, że nie wczytuje już w ogóle płyty. Po zdjęciu pokrywy widać, jakby mechanika nie miała "siły", żeby zakręcić płytą. Tzn. płyta waha się po kilka mm w obie strony i po kilkunastu sekundach rusza albo i nie. A nawet jak wczyta TOC, to po naciśnięciu play nie kręci się lub rusza ze znacznym opóźnieniem.

Nie znam sie na tym, ale nie wygląda to na awarię lasera, ale raczej silniczka obracającego płytę. Ktoś ma jakieś sugestie co do natury tej awarii? Czy mam szansę naprawić to samodzielnie?

W wątku co prawda cisza, ale pociągnę dalej.

Zorientowałem się, że lasery można nabyć także w komplecie z mechaniką. Prosze mnie poprawić, ale ja rozumiem, że wchodzi e to także napęd płyty? Czyli jeżeli u mnie właśnie to poleciało, to wymiana lasera z mechaniką pomoże? Jest logika w moim rozumowaniu?

W konsekwencji mam drugie pytanie. Czy w CA 640C V2 siędzi KSS 213C czy coś innego?

Bardzo liczę na pomoc, bo słuchanie muzyki z DVD recordera to nic fajnego :-)

jestem posiadaczem od niedawna wzmacniacza tej firmy i planuje zakup do kompletu CD 640 V2 ale po tym co tutaj przeczytalem o tych wszystkich awariach zaczynam sie wachac. Czy zakup tego Cd bedzie sie wiazał z pewna pozniejsza jego awaria?? Czy sprawa dotyczy raczej wybranych egzeplarzy i nie ma co zawracakm sobie tym głowy?

Jeżeli toto ma problemy z czytaniem, to najczęściej jest to wina tego, że wsadzaja tam chińskie kopie laserów Sony (19zł). Wsadzić zamiast tego japońskiego oryginała (48-60zł) i po kłopocie.

Do "lampizacji) lepsze niż 640v.2 będą 540v.2 lub 640v.1.

Ok, czy ktoś może potwierdzić, że ten laser to KSS 213C? Rozkręciłem obudowę i niestety nie ma na nim nalepki z oznaczeniem.

Przy okazji mam pytanie, jak odłączyć taśmę biegnącą do płytki lasera? Nie mam pomysłu a wolę nie stosować rozwiązań siłowych. Wygląda, jakby końcówka tej taśmy była wsunięta na wcisk w podłużne plasticzane gniazdo przylutowane do płytki lasera. Tego gniazda chyba się nie odlutowuje od płytki?

Proszę o pomoc i wskazówki, nie chcę pogorszyć i tak kiepskiego stanu mojego cdeka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.