Skocz do zawartości
IGNORED

Guardian - wrażenia odsłuchowe

Cortazar

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

No właśnie, masz może jakąś opinię na temat ewentualnej celowości stosowania cewek rdzeniowych w zwrotnicach? Oprócz ProAca stosują je też zajadle Cabasse i trochę JMLab, i za nic nie chcą z tego zrezygnować. Krążą też jakieś słuchy nt. sensowności podobnego postępowania w pewnych przypadkach, aale nie wiem nic pewnego.

do ---> Nonio

Cóz - powiem w skrocie raz jeszcze - nie popełnia błedów kto nic nie robi ... dzięki za krytyczne uwagi ! bardzo sie przydają o ile są rzeczowe i celowe - w Twoim przypadku obie reczy są na poziomie. Odzywam się na forum bo chce troche z ludzmi porozmawiac - i z tymi ktorzy maja DUUUUUUŻO większa wiedze ode mnie i z tymi ktorzy maja mniejsza. Co do reklamy zaś - wszystko w swoim czasie ... mam jakąś wizje wydobycia się z głębin -i będę sie jej trzymał. Troche nad tym myslałem mimo wszystko ... w każdym razie dzięki za wszelkie sugestie - chcąc nie chcąc - wyciągam z nich wnioski ... Byłbym jednak szczerze rad - gdybys skreslił do mnie kilka słów na emaila - mam nadzieje że rozumiesz. Jesli nie - przyjmuje tak jak jest. Szacunku i pokory mam aż zanaddto ... ale to nie znaczy że pozwolę sobie skakać po głowie - tak tego nie pojmuje. Czy robie sobie rekalme ? trudno powiedziec - czesciowo tak , czesciowo nie - ludzi ktorzy kupili , zdecydowali sie zamowic kolumny - z forum - jest okolo sumujac całą "produkcję" - okolo 10% tylko. Ale niezaprzeczalnie masz rację ! to w końcu plus okolo 10%. A być moze bedzie więcej... Mimo wszystko moje plany siegaja znacznie dalej niż tylko "reklamy" na forum czy gieładach czy aukcjach ... Ale zaznaczam - wszystko ma swój bieg ... jak zapewne wiesz z historii rewolucje sprawdzaja się nisłychanie rzadko w praktyce i na krotka metę ... Na tym chciałbym zakonczyc watek progresji planów i tego co się dzieje na forum - w wypadku akurat forum - dla mnie najwazniejsze jest żeby ludzie posłuchali - wyrazili opinie ... z całą resztą mam nadzieje sobie poradzę...

Dzieki za kolejny trafny wpis i cenne uwagi.

Łącze pozdorowienia !

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

do --> Obserwator.

Myślę że nie zniechęciłem ludzi takim wpisem - a to z tej prozaicznej przyczyny - że (tak uważam ) ludzie umieją interpretowac słowa - to bardzo cenna umiejętność. Zasadą jest - chyba njwazniejsza - żeby dzwiek reprezentował odpowiedni poziom - i do tego poziomu odsyła moje stwierdzenie - inteligentny człowiek - nie odbierze tego jako potwarz czy próbę odbiegnięcia od tematu - natomiast odbierze to jako zarysowanie problemu ... jest wiele konstrukcji ktore mają super markowe produkty w srodku - a po prostu nie graja - mam nadzieje ze rozumiesz dysonans ... Przeczytaj dokladnie moj wpis, wiekszosc moich wpisów - a pewnie zrozumiesz... Producenci = biorąc pod uwage tak znana i ceniona firme jak Living Voice - swoje zwrotnice zalewaja zamykaja szczelnie w obudowach z mdf - i mowia tylko ze w srodku sa podzespoly takie i takie - a czy to jest prawda ? to wiedza tylko CI ktorzy te skrzynki rozwalili - a takich chyba nie ma - bo po co rozwalac konstrukcje za powiedzmy 100 pare tysiecy złotych w przypadku AirScout ... Tak jest w wielu przypadkach .... Otwórz oczy szerzej - a swiat ukaże ci całą game szarości pomiedzy czernia a bielą...

Nie zarzucaj mi więc takich rzeczy ... kto chce - ustaliliśmy wspolnie kilka zasad - jedna z nich jest ucinanie dywgacji na tematy techiczne ... i tak jak Linn montuje w swym gramofonie bodajże Lp12 fabrycznie interkonekty bez mozliwosci zamiany - tak my zalewamy układ elektryczny - i to nie dla nazw tych podzespołów - bo te mozes dostac w specyfikacji - z klauzula ze jesli w srodku jest co innego - to zwracamy całą sume a kolumny dostajesz w prezencie ... ale dla bardzo waznej rzeczy jaką jest rozwiazanie tego układu - chyba nikt tego tak nie robi na swiecie - co nie jest rzecza zreszta trudną bo ten sam uklad mozna zmontowac na set róznych sposobów. Mysl się chroni w sposób duzo waznijeszy niz nazwy ... o tym zapominasz... a dzwięk to nie nazwy - ale sposób ich zaaplikowania. gdybym kupił rosyjski kabel na giełdzie za 1,5 metr - opatulił , zateflonował i dał 2 cm waż ochronny a na nim napisał Velum, Audioquest czy inne - podłączył - to pewnie byłbys zachwycony dzwiekiem jaki z niego płynie - i jak napisał jeden z redaktorów w jednym tescie jakiegoś urzadzenia - ... "I NIE OZNACZA TO ŻE DAŁBYŚ SIĘ NABRAĆ" ... mam nadzieje ze tym razem zrozumiałeś o czym pisze i co miałem na mysli ... i kolejny wpis - jesli takowy bedzie - będzie juz w innycm charakterze. Naszą filozofia jest sprzedaż ( skoro o niej mowimy) - nie techniki, nie bajerów nie nazwy = ale DZWIĘKU ...i jeszcze raz DZWIEKU - takiego przy ktorym zapominasz o tym co stoi w pokoju, co powoduje że to gra , takiego przy ktorym chce się słuchac muzyki ...i w końcu takiego ktory powoduje że najzwyczajniej chce się słuchac i zapomina o Bozym świecie. Tym chcemy zarazić ludzi , ale bez wzgledu na wielkośc tej wspomnianej sprzedaży - ludzi tylko i bez wyjątku tych - ktorzy DZWIĘKU szukają ... a nie ... kwadratowych jaj ... (sprowadzając ripostę na ludzki język)

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

... włąsciwie częśc ostatniego wpisu - była nie tylko do obserwatora ... ale do wszystkich Technicznych.

Gość podejrzliwy

(Konto usunięte)

->Martin

Jednego nie rozumiem... Skoro ludzie z Forum stanąwią rzeczywiście tylko 10% tych, ktorzy kupili Wasze kolumny, to by znaczyło, że wyprodukowano ich co najmniej ze 20 par... W jaki sposób udało się je wszystkie sprzedać, skoro w zbliżonych cenach są dziesiątki konstrukcji renomowanych firm (możliwe, że gorszych brzmieniowo, ale niekoniecznie), dostępnych również na raty, a naprawdę wartościowe zestawy z drugiej ręki w ogłoszeniach "tkwią" przez wiele miesięcy... Co więcej, małoseryjne konstrukcje są b. trudne do ewentualnego odsprzedania, jeśli już to za ułamek ceny. Biorąc pod uwagę sytuację na naszym rynku, i to, że większość polskich audiofili dwa razy zastanowi się, zanim wyda z trudem uzbieraną kwotę, wydaje mi się to wręcz niemożliwe. Chcąc zachować wiarygodność, darowałbym sobie wypowiedzi o ilościach kolumn sprzedanych poza forum, bez żadnej reklamy prasowej.

do --> podejrzliwy:

Ni ebeirzesz pod uwagę kilku rzeczy:

1. To ile juz czasu w to sie bawia pewne osoby - chodzi o skład nasz

2. W sensie sprzedane - rozumiem także zamówione - bo nikt nie wpłaca zaliczki - zeby sie pozniej wycofać ...

(do --> nonio : patrz wyżej ...

3. KONTAKTY - i w kraju i za granica - to niesamowity i moj kapitał i potencjał

4. Kupowałem , sprzedawałem sporo sprzetu jak zmianiałem - a kazdy co chciał cos kupić - musial posluchac tych kolumn - i tak czesc z nich sprzedałem lub zostało zamowione.

5.Wystawiam od dłuszego czasu Vienny Acoustik Mozart - i jak ludzie przyjezdzaja na odsluch i posluchaja naszych konstrukcji - to Vienny dalej leżą u mnie ... a to nie ludzie z forum - tylko i z ogloszen i z allego i zanjomi rózni ...

6. Mam jednak kilku przyjaciół ktorzy też maja kontakty - i podsylaja zainteresowanych ... ale to podobny spsoób o ktorym wspominalem wczesniej.

Jak to wszystko dodasz, policzysz - to wyjdzie minimum nascie sztuk :) + jakies obrywy z zagranicy ...

Nie przeceniaj ze tylko prasa zapewnia sukces ... nawet jak ktos nie kupi nie zamowi - to powie innym a ci innym ... i tak na razie to idzie - a pozniej przyjdzie pora na inną formę -

I po co znowu jakies spiski ? .... doszukiwanie sie ... jejku - przyjedz posluchaj a potem wyrazaj opinie - wielu juz bylo sceptycznych naprawde sceptycznych ...

Zreszta OK ... jak niektorzy zaznaczali - od dzisiaj - postaram sie wypowiadac tylko wtedy - kiedy uznam za stosowne lub konieczne :)

A nie po to zeby sobie porozmawiac ...

A pozostałe sprawy niech sie tocza swoim biegiem :)

... jak na ( bo każdy to ma na ustach ) - NO NAME ... 129 wpisów - to lepiej niz sie spodziewałem :) - a konkurencja nie śpi ... jak to mawiają wszyscy. Niniejszym wszystkich serecznie pozdrawiam - i tych co byli i tych przyjada i tych co nawet sie nie wybieraja, spiskowców i rzetelenych, majacych wiedze i tych co zjedli wszystkie rozumy ...

moje sa 23 wpisy :) ...no teraz to juz 24 :)

Gość podejrzliwy

(Konto usunięte)

->Martin

ad 1,4) Nie kwestionuję - bo niby na jakiej podstawie- Waszego doświadczenia, ale faktem jest, że pierwszy wpis o Pretorianach pojawił się w listopadzie 2003. Skoro powstały "po latach prób", to rozumiem, że ostateczny produkt dostępny jest mniej więcej od tego czasu. Przyznaje, ze myliłem się w kwestii Guardianów - byłem przekonany, że kosztują ok 6500zł, ale widzę, że 3500 (p. wpis z listopada). To czyni z nich o wiele bardziej konkurencyjny produkt. Cena Pretorianów wydaje się wysoka, ale i tak niższa od topowych modeli choćby ESY.

Trudno się dziwić, że w tym wątku pojawia się tyle wątpliwości. W końcu ile to już razy mieliśmy okazję poczytać wypowiedzi polskich konstruktorów, o najlepszych na rynku czy też powalających zagraniczną konkurencję kablach, kondycjonerach, wzmacniaczach, modułowych odtwarzaczach CD itp, itd. Po tym wszystkim człowiek staje się coraz bardziej PODEJRZLIWY, szczególnie jeśli wielu z tych producentów w swoich konstrukcjach stosuje "Srebro" od MIGa...

Pozdrawiam.

--> Podejrzliwy:

Dzieki za rzeczowy wpis -

nie stosujemy srebra od migów :)

wszystko widac prawie jak na dloni - poza zalaną zwrotnica - specyfikacja nazw podzespołów dostepna na życzenie przy odbiorze kolumn. W sonus faber - tez sobie niemozesz wymienić kondensatorów - kupujesz wiec jakąs wizję dzwieku - i tym co sie ona podoba - kupuja - tym co nie - nie kupuja i zycie toczy sie dalej... i to samo jest z nami - nie zmienisz kondensatorów na inne - bo "produkujemy pewną wizję dzwięku" - komu sie podoba - kupi - komu nie - wybierze cos innego - jest w koncu tego sporo na rynku. Mysle ze opinie osob ktore juz słuchały i zamiescily swoje wpisy na ten temat tutaj - cokolwiek juz mowia - zwłaszcza ze nie sa skrajnie rózne - a to jak dla mnie bylby juz wystarczajacy powod do tego zeby choc tego posluchac - jesli oczywiscie bylbym czy to na kupnie czy chciał rozszerzyć swoje horyzonty.

A ja tylko chce - zwłaszcza tych co sa podejrzliwi - żeby przyjechali, zobaczyli i posluchali - nikogo nie zmuszam do zakupu, ani specjalnie nie zachecam - "dziecko" broni sie samo (czy tez dzieci ) - a ludzie ktorzy maja wyrobiony słuch - sami oceniają. I w ostatecznosci - decyduja ...

=> Leszek, wiesz co tak sobie czytam jeszcze raz te Twoje wrażenia i nie za bardzo rozumiem był "odlot" , ale "nie choruję"? Możesz to trochę rozszerzyć, bo już nie wiem jakie miałeś wrażenia;)?

Jakbyś był tak miły, bo ja jestem ogromnie ciekaw....

pozdrówko

-> Martin:

Eeee, ja już walnę szczerze, choć do końca rzadko to robię ; ) bo nie lubię się za bardzo odkrywać, (nie ma po co ; )

Od razu widać, że jesteście ludźmi na poziomie i wszystko sobie dokładnie przemyśleliście. Bronicie się i walczycie. To dobrze, uważam.

Odmienną strategię zainteresowywania potencjalnych Klientów już obraliście, tak by (chyba jednak już nie ; )na początku nie wywalać kupy kasy na reklamę, by audiofilski świat się o Waszych konstrukcjach i filozofii dowiedział, nadać troszkę rozgłosu i przy okazji złapać kilku piśmiennych, autentycznych zboczuchów dźwiękowych, by smaczek się nieco rozszedł.

"Nie boję się" i nic nie mam przeciwko dopracowanym niemożliwie konstrukcjom DIY, bo potrafię odróżnić klasę od przeciętności, a może i więcej niż klasę od czegoś jeszcze znacznie bardziej lepszego.

Nabrałem dla Was szacunku, jakby to powiedzieć "zaocznie" i to moja sprawa.

Odsłuch pokaże, co warte Wasze konstrukcje i... Wy sami. Sami podnieśliście sobie poprzeczkę wysoko, to i dobrze, bo i ja mam ją wysoko ustawioną, gdy idzie o oczekiwania. Drżyjcie ;)) Z palcem w ciemności potrafię docenić mistrzowski dźwięk w kilka, kilkanaście sekund lub 5 minut i to wystarczy. Odsłuchy półgodzinne i wielogodzinne to dla mnie czasami żart. Szczerze.

Aha, ja jestem tym popaprańcem, że dla mnie - może być słoma (Wy macie wiedzieć jaka), a spuścić z tonu czy honoru i tak nie spuścicie : ))) )

Jakoś nabrałem do Was szacunku i zaufania, a od mego ostatneigo wpisu, wiekszości, aż szkoda mi czasu czytać. (...)

Ludzie nie potrafią odróżnić czarnego od białego, albo ja taki jestem bystry i genialny, hehehehehe ; )))

A kapitalnie miłym człowiekiem i fajnym, co zauważyłem 13.IX. jest Leszek.

Potwierdziło się to później jeszcze po wpisach na forum, korespondencji na priva i osobistym spotkaniu całkiem niedawno.

Myśle, że z Waszą wiedza i doświadczeniem łatwo pokonaliście jego ulubione (...), ; )))))

Moje Tabletki nie są idealne, ale jeśli je pokonacie WYRAŹNIE na tym poziomie cenowym to jesteście być może genialni w swojej wiedzy i umiejetnościach, bo robotę widzę na fotkach: mistrzostwo świata i okolic, chyba bliskie absolutnemu (zawsze można cos poprawić.) Skąd o tym wiem ? Od nikogo, widzę. Powiedzmy, że mam gratis 10 lat przygotowania, hihi. (O tym - jak się spotkamy i namacalnie, osobiście jeszcze się utwierdzę w tym, co i już i tak widzę teraz.)

Będę napierał na okazje przyjazdu w okolice Krakowa. Przygotujcie się i drżyjcie - będę szczery w ocenach do bólu.

Mozarty są dla mnie TYLKO punktem odniesienia, ale ABSOLUTNIE nie wzorcem idealnego dźwięku, bo tego nie ma, choć można się do niego zbliżyć na b.bliską - w tym cenowo- odległość.

Tak trzymać, jestem ideowo z Wami i tylko jeszcze przyjadę Wam dokopać recenzją ; )

Aha, wypada wskazać mój prywatny, istniejący realnie, ale poza moim zasiegiem finansowym, punkt odniesienia. To jest to, co potrafi zrobić z kolumnami Akkus. Akkus, a nie jakieś znakomite Thiele, LV czy inne Legacy.

Pozdr.

-> kazik: tak, mam. Zdaje się jeszcze nie wykasowałem (musiałbym trochę poszukać). (Prywatnych, nie moich zdjęć, nie upubliczniam bez zgody zainteresowanego.) Jeden z forumowiczów przysłał mi je dość dawno temu. (Nie korespondujemy ze sobą na priva.) No, incydentalnie ; ) Kształty obudów pokazały, że nie zrobi tego byle stolarz, tylko fachura najwyższej klasy.

(Zreszta prostą konstrukcję też można schrzanić.)

Pozdr.

Kurna, znalazłem te fotki. Obudowy małych kolumny przy moich wyglądają jak dzieło super biegłego w swym rzemiośle profesjonalisty, a moje to jak dobrego amatora. Nadzieja na co najmniej 1 klasę lepszy dźwięk niż z moich skrzynek jak najbardziej jest. Wątpliwości jakoś nie mam ; ) Ciekawe jakie/czyje przetworniki stosują.

Za to duże kolumny z linią transmisujną mają dyskusyjne wzornictwo.

Zalecałbym słuchać w ciemnym pokoju, hehe, albo ja jestem taki wrażliwy ; ))

mówiąc nie są najpiekniejsze miałem na myśli te z linią transmisyjną:)

bo reszta pierwsz klasa drugi przedział, natomiast wszystkie są naprawdę profesjonalnie zrobione, stolarka jest naprawdę na wysokim poziomie!

to kto zrobił te fotki niech wrzuci - byłoby przynajmniej widać o czym ta dyskusja. Ja do Krakowa nie pojadę, charaktrer dźwięku też raczej nie mój, to chociaż obejrzę.

To dobrą zasade masz Andrea :-) ...

do --> Kazik

Kazik ... :-) a wiesz chociaż jaki one mają charakter dzwieku ? że piszesz...

Witam - wstawiam malutka poglądowa fotke na "Pretoriana" - co by choć zerknąć na sama gore kolumny - inne w pozniejszym terminie - to po prostu cykniete jako ostatnia klatka na filmie - wiec cos tam w każdym razie widać ... choc ociupinke :)

Pozdrawiam !

[obrazekLUKASZ-71299_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha - jak ktos chce - to ona jest w dużym rozmiarze - moge przesłac - zeby zobaczyć np. pasowanie głosników do obudowy. Emial - podany jest wyzej w wątku lub w "o mnie"

Juzwa maryn - coś nie tak ? ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.