Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft E-810 do muzyki Trance?

szymek20

Rekomendowane odpowiedzi

To może ktoś by mi coś zaproponował z używanych klocków tylko że ja nie jestem do tego przekonany żeby kupować kilku-kilkunastoletnie elementy które nie mają gwarancji i już w momencie kupna mogą być uszkodzone i porysane.I nie wiem czy byłoby to lepsze rozwiązanie niż onkyo cs-325 czy pianocraft e-810.?

?

Jednak te onkyo w głośnikach nie ma porządnych zacisków tylko zwykłe plastikowe nie ma też aluminiowego pokrętła głośności a yamaha ma porządne zaciski z obu stron oraz aluminiowe panele przednie i 2 gałki i hyba to też podnosi jej cenę. Ostatecznie jednak będę wahać się pomiędzy tą yamahą a onkyo do którego ewentualnie dokupię subwoofer ale to zobaczę jeszcze.

?

Szymek wybierz sie do Saturna, Media, jakiegoś salonu Audio, albo do jakiegoś forumowicza który ma Piano i mieszka gdzieś niedaleko Ciebie. Weź 2/3 płyty z swoją ulubiona ale zróżnicowaną muzyką i posłuchaj. Ja dodam tylko od siebie tyle że wygrzewanie głośników w Piano trwa do miesiąca w zależności jak często i długo słuchasz. Jednak już po paru dniach grają sporo lepiej niż nowe z kartonu. Przez ten czas nie przesadzaj z głośnością, bo możesz uszkodzić niewygrzane elementy ruchome głośników. Oczywiście najlepiej posłuchaj na neutralnych ustawieniach, bo na takich ustawieniach muzyka brzmi najlepiej.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dokłądnie...bez odsłuchu ani rusz...my nie wiemy jaki rodzaj dźwięku ciebie zadowala...jaki bas uznajesz za wystarczający itp itd....dlatego polecaliśmy Ci bose jako taki bezpieczny systemik. Owszem monitorki JBL E30 zagrają super w techno do tego jakiś wzmacniacz harmana albo nada i CD moze byc jamaszki...ale to już nadszarpnie budżet. Onkyo CS315 raczej Ci odradzam za mało mocy do techno i bardzo duże ograniczenia na basie jeszcze płytszy niż w Piano.

Onkyo 325 jest lepszy od 315-tki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te głośniczki mają całkiem ładny bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale co by nie gadać - piano to Piano, najładniej wykonane, od lat bardzo dobre dźwiękowo.....

Ukryta Zawartość

Nie powiedziałbym, ze Onkyo ma płytszy bas od Piano...ale wiele też zależy od warunków odsłuchu - wniosek - trzeba samemu polatać i posłuchać :)Ale ani Piano, ani Onkyo nwet nie zbliżają się do Bose, w którym pokrętło głośności w subie ustawione jest na 1/4 skali :)

A dlaczego onkyo cs-325 jest lepszy od 315 przecież ten 315 ma aluminiowe pokrętło od głośnośći i zaciski głośnikowe zakręcane z obu stron tak jak w pianocrafcie a ten 325 tak nie ma pokrętło jest plastikowe i zaciski w głośnikach są "zwykłe"

?

Porównajcie sobie kiedyś bass z (uwaga! wygrzanych) JBL-i e30 z tym z piano... Nie żebym miał coś do Piano :) Ale do JBL-i e30 startu to on nie ma w muzyce trance :) Wygrzane e30 tki trzęsą 20-metrowym pokojem, generując zwarty, szybki i wyjątkowo mocny bass jak mało które podłogówki... Mina posiadaczy dużych stojących głośników bezcenna :) Naprawdę można się zdziwić...

nie samym basem człowiek żyje..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No wiadomo, ale trance jest zwykle zapisany w postaci kiepskich mp3, tam nie ma trójwymiarowej sceny, koniecznosci oddania realistycznej barwy itp. To ma grać głośno, energetycznie, z bardzo mocnym basem i twardą bezpośrednią górą... Trzeba raczej dobierać sprzęt do tego co się słucha, a nie odwrotnie :) Zle radzicie koledze z tym piano, tak mi się coś wydaje...

Masz racje, ale są też wydawane naprawdę dobrze zrobione płyty audio cd. Ja nie słucham trance ale muzykę elektroniczną owszem(więcej w o mnie), mam pokój 12m2 i na nic nie narzekam. Chociaż jeśli słucha głównie trance to też myślę że raczej skłaniał bym się ku zestawowi Bose + ew. DAC. Najlepiej niech posłucha i sam oceni.

No tak ale te JBL E-30 to wydatek minimum 800zł za parę a do tego nowy wzmacniacz lub amplituner i cd no to w 1500zł się nie zmieszczę a poza tym te jbl są trochę za duże wymiary (wys. x szer. x gł.): 381 x 225 x 318 mm. A taki wzmacniacz lub amplituner to też nie może być najsłabszy żeby se z nimi poradzić czyli to wszystko będzie większe i droższe od pianocrafta czy onkyo.

?

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

To tak na szybko z allegro ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim budżecie to zwykle najlepiej używki, bo jak będzie wtopa, to mało stracisz. A dobrego nowego sprzętu (wzmak + CD + monitory + kable) z pojedynczych klocków nie złożysz. To wtedy tylko mini wieża Ci pozostanie.

Ja podam podobny zestaw który podał zyzio tylko dwie zmiany(zakładam budżet 1700zł):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(powinien Ci go za 550, max.600zł sprzedać-za tą cenę którą podał nie warto)

Ukryta Zawartość

:) Zakładam że kolumny paradigm kupisz za około 300/400zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mnie też możesz wpaść, jeśli jesteś z Górnego Śląśka ;) Co prawda nie mam jeszcze standów bo dzielę pokój z siostrą, ale w przyszłości na pewno one będą, póki co kolumny spoczywają na półce. Pokój 12m2.

Szymek jeśli chcesz to mam do sprzedania praktycznie nowy amplituner stereo Harmana HK 3380 za 980 z przesyłką Ci mogę puscić...do tego jakieś jasno grające monitorki JBL E30 lub jakieś używane B&W albo paradigm i o bass będziesz mógł być spokojny w tych 12metrach będą niemal podmuchy basowe :D

Myśle że to może być też wyjście, kupi tego ampli do tego te używane paradigm. Na początku "pomęczy" się puszczając muze z kompa przez ampli a po miesiącu bądź dwóch dozbiera na ten cd Yamaszki i będzie mieć kompletny zestaw.

sorki że się wcinam , lecz w przypadku zyzia nie mogę się zgodzić tylko z jednym faktem że porównywał w odsłuchach systemy piano czy onkyo w mediach i fakt że można po takich "odsłuchach" wyrobić sobie zdanie na temat brzmienia. Nie tędy chyba droga. Hala nie jest dobrym miejscem do wyrabiania sobie opinii o dźwięku systemu xx czy yy.

Sorry, ale odsłuch w studiu hifi w MM daje już jakieś pojęcie o dźwięku...., powtarzam: pojęcie...bo tak naprawdę to należałoby sprzęt zabrać do domu i tam odsłuchać....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.