Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory aktywne GENLEC

jarek123456

Rekomendowane odpowiedzi

Monitory aktywne Genelec to ceniona firma produkujaca sprzet studyjny. Słuchałem kilkakrotnie tych monitorów-wniosek dla mnie był jeden: słucha muzyki to sie na tym nie da! Jeden wielki łomot, brak sceny, brak planów (mogę sie mylic - to mój pogląd). Ale może to jest metoda na Hi-end - dwa monitory po 5 k plus źródełko z preampem (powiedzmy drugie 10k), kable i .... No właśnie co sądzicie o takim hi-endzie ? Da się oszukac jakośc za przysłowiowe 5 złotych? Może wzmaki po 30 k, źródła po 20k są zbędnym balastem.

https://www.audiostereo.pl/topic/44038-monitory-aktywne-genlec/

Prędzej czy później meloman z doświadczeniem zakończy temat kabelkologii i wszelakiego Voo Doo gdy zakupi dobrej klasy monitory studyjne. W sumie aktywne kolumny.

Genelec robi różnej klasy monitory, małe, średnie i duże.

Rozbieżność cenowa jest duża.

Jest to jeden z wielu dobrych wyborów.

Niestety , lub stety, wiele audiofilskich zródeł czy pre łatwo się wykłada w próbach napędzenia aktywnych paczek [ ale wysokiej klasy ].

Taniochę w postaci kolumn za tzw.1000Zł można sobie darować.

jarek123456, 16 Cze 2008, 19:50

>Monitory aktywne Genelec to ceniona firma produkujaca sprzet studyjny. Słuchałem kilkakrotnie tych

>monitorów-wniosek dla mnie był jeden: słucha muzyki to sie na tym nie da! Jeden wielki łomot, brak

>sceny, brak planów (mogę sie mylic - to mój pogląd). Ale może to jest metoda na Hi-end - dwa

>monitory po 5 k plus źródełko z preampem (powiedzmy drugie 10k), kable i .... No właśnie co sądzicie

U mnie się da słuchać muzyki. Jest scena, są plany. Łomotu nie ma.

Ale... nie kombinował bym jak koń pod górę z węglem. Jak się nie podoba, szukał bym czegoś co się podoba. Oszukiwać nie ma sensu, zwłaszcza siebie. A te "5 zł" odżałował bym aby mieć radochę z tego co się spodoba.

a ja słyszałem całe kino domowe na genelecach 1032A (7 sztuk) plus dwa ogromne subwoofery pokój ok. 40m i powiem, że zupełnie mnie to nie zachwyciło. Dźwięk był twardy ale grał dość czysto i głośno. Biorąc pod uwagę cenę jest to kasa w błoto IMO. Z tego co pamiętam to cena na szt. tego głośnika to było $1200 ale nie jestem pewien. Innych geneleców nie słyszałem.

O monitorach aktywnych był wątek...

jarek123456, 16 Cze 2008, 19:50

>Ale może to jest metoda na Hi-end - dwa

>monitory po 5 k plus źródełko z preampem (powiedzmy drugie 10k), kable i .... No właśnie co sądzicie

W tzw. "adremie" popdpowiem, że źródełko OK ale tu widzę DAC1 Benchmark albo jakiś inny, lepszy. U mnie DAC1 sprawdził się wybornie. Potem, jako preamp - SPL VOLUME 2 model 2602.

Załatwione.

Jeśli jest to tak proste i oczywiste to dlaczego ta forma odtwarzania muzyki jest tak mało popularna ? Nie wierzę, że 99,99% osób słuchających muzyki to debile albo ludzie przygłusi (pozostali słuchaja kolumn pasywnych). Najtańszy Genelec to raptem 1 k.

jarek123456, 16 Cze 2008, 20:14

>Jeśli jest to tak proste i oczywiste to dlaczego ta forma odtwarzania muzyki jest tak mało

>popularna ?

Może właśnie dlatego, że to takie proste...

a ja bym nie chciał takiej innej bajki na genelec 1032a (a jest to zdaje się wyższy model od 8040a)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

americano, 16 Cze 2008, 20:33

>a ja bym nie chciał takiej innej bajki na genelec 1032a (a jest to zdaje się wyższy model od

>8040a)

1032A jest wyższy, droższy i o jakieś 6 lat starszy. Ma lepiej rozciągnięte pasmo w dół, mocniejsze wzmaki (ale starej generacji)i jest nieco trudniejszy w amatorskiej/domowej aplikacji.

Jeśli jednak o kinko chodzi, to trzeba się pobawić w modele 8240 DSP lub 8250 DSP.

Ale my tu nie o kinie ino o stereo.

z dołem nie było problemu bo były dwa suby po $2000 każdy ;)

Procesor lexicona, proszę nie sugerować bzdur, że kd nie da się ocenić kolumn (muzyka w tle na referencyjnych filmach). Na psywnych Thielach MCS1 słyszałem poziom kilka klas wyższy i to kd.

Nie przekreślam monitorów ale jakoś genelec mnie zniesmaczył, może prędzej ATC...

americano, 16 Cze 2008, 21:15

>albo któreś 3 lub 4-ro drożne geneleci, tylko podejrzewam, że cena jest zaporowa

Zgadłeś, ceny "nie dla ludzi", a i do produkcji (np film, udźwiękowienie itp.) raczej niż do domku.

americano, 16 Cze 2008, 21:12

Smaka, to ja nikomu robić nie chcę. Piszę o tym co wielokrotnie słyszałem (na różnych monitorach Genelec) w studio a teraz mam okazję w domu. Większość realizacji jakie miałem przyjemność słuchać to było stereo i o tym właśnie ten wątek traktuje. Istnieje jeszcze coś takiego jak umiejętność aplikacji i nie dotyczy to tylko Geneleców. Uważam, że spiepszyć można wszystko. Natomiast teoretyzować o tym, czego nie słuchałem, ja nie mam w zwyczaju.

no tak, nie wiem, ale nie zdarzyło mi się słyszeć systemu z klockiem/ami Nagra, który by brzmiał bardzo dobrze i nie chodzi tylko o ten kompromitujący dźwięk na dużych "rewolucyjnych" ESA-ch... Ale ponieważ nie testowałem samych "Kudelszczaków" więc nie będę tu robić za wyrocznię ja Ty z kd, które przecież można słuchać również w trybie stereo

No i o to biega.

KD w stereo nie istnieje. Przynajmniej jak dla mnie. Oczywiście subiektywna ocena.

Słuchałem topowych zestawień m.inn.B&W,KEF,Definitive Technology,i kilka inncyh.

Z tego wszystkiego chyba najprzyjemniej zagrało.... na systemie Visaton.

Innymi słowy stare dobre stereo przeżyje wynalazki, może bedzie niszowym sportem ale jak ktoś posłucha dobrego stereo to już się oszukać nie da.

powiem tak, słyszałem kd na thielach MCS1 (dookoła), sub topowy sunfire, processor i pre theta, wzmocnienie theta, kable cardas i z takim kd zapomniałbym o budowaniu drugiego zestawu do stereo. Na filmach muzyka zadziwiała. To kd na geneleca-ch to był poziom wręcz żenujący w porównaniu, jeśli chodzi o muzykę (scena, realizm, oderwanie od kolumn).

Genelec w KD nie słuchałem.

Więc trudno mi się mimo wszystko ustosunkować.

Tylko że ..... aktywne paczki trzeba wysterować z uczciwego pre. Wtedy można polemizować.

Zadaniem monitorów jest oddawanie dźwięku w miarę jak najbardziej neutralnego.

Im są one większe tym bardziej nas do tego efektu zbliżają.

Genelec jak i wiele innych paczek aktywnych [ o profilu PRO ] znam dobrze, i dlatego wiem że ma to nie wiele wspólnego z amatorskimi uniesieniami audio Voo Doo.

Gdy do dobrej kolumny aktywnej podłączysz większość uznawanych za dobre pre ,to się okaże że mulą, maja problem z separacją, basem, mikro i makro dynamiką.

Tak że wcale mnie nie zdziwi aplikacja aktywnych Genelec pod KD, może boleć.

Co do Thiel'i , to bardzo specyficzne i chimeryczne głośniki.

Mnie one bynajmniej nie podniecają.

"Zadaniem monitorów jest oddawanie dźwięku w miarę jak najbardziej neutralnego.

>Im są one większe tym bardziej nas do tego efektu zbliżają.

>Genelec jak i wiele innych paczek aktywnych [ o profilu PRO ] znam dobrze, i dlatego wiem że ma to

>nie wiele wspólnego z amatorskimi uniesieniami audio Voo Doo".

sorry, ale to taka sofistyczna paplanina, zresztą ja nie porównywałem genelec do "amatorskich uniesień audio voodoo".

Co do "paczek aktywnych pro" to nie mam zamiaru polemizować i wrzucać wszystkie do jednego wora.

Z dobrych aktywnych kolumn to słyszałem świetne kd na kolumnach meridian dsp6000, elektronika meridian. A czy to były kolumny studyjne? Nie wiem, grały w każdym razie lepiej od monitorów typowo studyjnych jakie słyszałem. Stereo wyborne.

Może nie ma o co kruszyć kopii:

Ocenianie kolumn głośnikowych w układzie kina domowego i w układzie stereo to dwa zagadnienia mocno różne. Faktem jest, że dobre głośniki aktywne wywalą wszystkie niedostatki "znakomitych" pre amatorskich. Ja kino traktuję jako coś do oglądania obrazków uzupełnionych o dźwięk a stereo do słuchania muzyki. Może dlatego nie przyszło mi do głowy ocenianie wartości kolumn gdy grają w układzie 5.1.

Mnie rynek "professional" nie przekonuje (tak z założenia, że jest lepszy od voodoo), podobnie opowieści o neutralności, braku efekciarstwa itp. To ma grać realistycznie i koniec.

Kiedyś porównywałem a/b profesjonalne cd marantza do cd hi-end i sorry, ale marantz to była tragedia.

Wg mnie najlepiej brzmią kolumny ustawione w 1/2-1/3 pokoju a w studio się tak raczej nie robi. W warunkach domowych pomocne są regulacje charakterystyki, jeśli takowe w monitorach studyjnych są...

Skoro o regulacjach mowa ... Genelec DSP to ciekawe modele, mają zaawansowany system pomiarowy / korekcję akustyki pomieszczenia.

No właściwie jeśli chodzi o "zaawansowaność" to tyle można wyczytać z materiałów Genelec ... ale może ktoś z Was natknął się na informację ile dokładnie punktów korekcyjnych mają te Genelec. I czy EQ jest parametryczny czy graficzny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.