Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha cdx 580 590 480 490

mad

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dreamer 1

(Konto usunięte)

W którymś z moich postów jeden forumowicz odradził mi kupna Yamachy na korzyść Technicsa SL-PS 770D! Koszt około 400 zł. Potem można Technicsa stuningować i według jeszcze innego postu uzyskać dźwięk jak z Rotela 1072. Jednak nie miałem okazji tego sprawdzić na własne uszy!

ee no staary - toć to high end za 400zł po tuningu... ide sprzedać mojego Harmana, a Zyziowi radzę to samo, po co mu ten nowy Rotel 1072, przecież może mieć Technicsa za 400 zotych, który zagra mu tak samo... przekonaleś mnie...

stuninguje Harmana który kosztował 1000pln, wsadze mu kilka flaków powiedzmy za drugie tysiąc... czy zagra jak 10x droższe urządzenie? nie sądze - w niektórych przypadkach być może, ale to wyłącznie źle świadczyłby o producencie takiego badziewia za 10 000pln, a Rotel do aż takich zadymiarzy nie należy....

rozumiem - Technics forever! houk!

i nie twierdze, że ten Technics musi zagrać źle... ale nie porywałbym się z motyką na słonce, bo nie dosięgne nawet gdyby była ze złota... a jeśli tuning miałby polegać na wyłącznym zostawieniu obudowy z napisem Technics to rzeczywiscie ma szanse zagrać jak Rotel ;)

Gość Dreamer 1

(Konto usunięte)

Co do zmian wprowadzonych przez zegar i 4 czy 6 wymienionych wzmacniaczy operacyjnych za ułamek ceny nowego segmentu podaje link http://www.webmedia.pl/maciejza/tuning/onkyo_7711.htm

Pozatym jest jeszcze jedna opinia na temat Yamahy i Technicsa (przedostatni wpis) http://audio.lukar.net/Onkyo_INTEGRA_Blagam_o_P_I_L_N_A_pomoc_4409.html#bottom

Gość Dreamer 1

(Konto usunięte)

Masz niestety rację:( Chciałem sprzedać jakiś czas temu CD na Allegro.Oczywiście tuningowany,jednak nie było zbyt wielu chętnych. Dopiero znajomy jak usłyszał efekty zmian to prawie natychmiast go odemnie zakupił. Niestety każda firma oszczędza dlatego wymiana zwykłego wzmacniacza operacyjnego na powiedzmy OPA 2604 za 30 zł sztuka może naprawdę znacząco wpłynąć na jakość odtwarzanego dźwięku i sam jestem tego świadkiem.

Zdaje sobie sprawe ze mozna wiele poprawic.Jesli masz juz jakies doswiadczenie to dlaczego nie.Tym bardziej ze jest to niedrogi CD i w przypadku jakiegosc nieszczesliwego wypadku przy pracy

strata nie jest wielka.

Osoby z forum staraja sie Tobie tylko wytlumaczyc ze nie uzyskasz cudow z niczego.Mozna sie niemile rozczarowac ze wydalismy spora sumke na czesci do tuningu a efekt nie powala nas na kolana.Czasami lepiej przekalkulowac - koszt CD,koszt elementow moze byc rowna albo i wieksza od ceny dobrego fabrycznego odtwarzacza.

Gość Dreamer 1

(Konto usunięte)

Rozumiem.Ja tylko sygerowałem się wypowiedziami z forum i własnym doświadczeniem powoli już zdobywanym podczas modyfikowania (czasem częściowego) sprzętu. Nie powinienem może powielać zdania typu "Technics po przeróbce gra na poziomie Rotela" ale nikt tamtego postu nie negował więc pomyślałem sobie,że "coś w tym jest".

Ja Ciebie nie chce do niczego namawiac.Nigdy nie slyszalem 770D po przerobce ani nawet przed.Kiedys mialem okazje ale 740 tylko ze gosc na wyjsciu dal po jednej lampie.

W kazdym razie zycze powodzenia.Czekamy na opis brzmienia Twojego nowego CD.

Dreamer! Obudź się!

Nie odradzałem Ci kupna Yamahy, bo to zbyt ogólnie powiedziane! Ja tylko powiedziałem, że wolę Technicsa SL-PS770A lub D od Yamahy CDX-480, a to już różnica. Czyż nie?

A wiesz dlaczego tak napisałem?

Bo miałem kiedyś Yamahe CDX-880 (!!!) i zamieniłem ją na Technicsa SL-PS770D, który gra lepiej. Więc skoro Technics zagrał lepiej od flagowej na owe czasy Yamahy, to rozmowa na temat 480 tki nie ma sensu. Ale twoje pieniądze, twój wybór.

Mad - z tych modeli, które podałeś najlepszy wydaje się 590. Jest nowszy od 580 tki.

Sovajazz - słuchałeś tego Technicsa? Coś mi się wydaje, że nie i chyba wiem dlaczego :-), bo pisze na nim Technics. Żałuj. Gdybyś posłuchał SL-PS7 to pewnie nie miałbyś dziś szumiącego Harmana.

=>Voyt

być może, choć Harmaniec ma piekny dźwięk i zamierzam go bardzo delikatnie stuningować (a także usunąc ów szum)... zapewne zostanie też u mnie forever bo sprzedac sprzęt po tuningu graniczy z cudem (niestety zgadzam się z kolegami)... w przyszłości i tak czeka mnie kupno nieco mniej budżetowego źródła, więc Technics, Harman i inne tego typu wynalazki nie będą już mi zbytnio się narzucać w systemie ;)

A wracając do tematu to PS 7 został gruntownie przerobiony przez garmina

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymienione zastaly w torze analogowym :

- rezystory na HOLCO

- kondensatory na Silver mica i KimberCap

- kondensatory na wyjsciu na Black Gate serii NX

- elektrolity na ELNE Silmic

- wzmacniacze operacyjne na OPA2134 (SMD) i OPA627

zostal dolozony nowy zasilacz do toru analogowego. W torze cyfrowym wymnienione kondensatory na SAnyo os-con i zamontowany zegar -bardzo gruntowny tuning, może i zagra jak Rotel kto wie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No niestety, tak to już jest z tym tuningiem, ma wady i zalety.

Ale kto tuninguje, żeby od razu sprzedać?

A tak na marginesie to kiedyś miałem okazję pogadać wirtualnie z właścicielem Technicsa SL-PS770A, który w tuning włożył 1200zł :-) i efekty były oczekiwane. Technics po tuningu grał wg opinii właściciela lepiej od Sonego 30ES. Niestety nie miałem okazji osobiście tego sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.