Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 3+ Denon PMA-560

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam w końcu zmienić mój obecny zestaw i kupić Paradigm Monitor 3 i do tego wzmacniacz Denon PMA-560. Czy myślicie, że to będzie dobry wybór?? Będzie to grało w 11m2. Słycham pop, rock i muzyki filmowej. Jeżeli macie inne, lepsze propozycje to bardzo proszę o napisanie.

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/44135-paradigm-monitor-3-denon-pma-560/

Aha, no to czy Denon PMA-860, dobrze się spisze z tymi Paradigmami?? CZy w tej muzyce i w tym pomieszczeniu to jest dobry wybór? A może macie lepsze pomysły co do tego zestawu audio??

Pozdrawiam

ja nie wiem czy to aby w uszy kłuło nie będzie. Wzmak można kupić, i przetestować a paradigmami... jeśli się nie sprawdzi, to problemu z odsprzedażą raczej nie będzie.

Nie chciałbym żeby kłuło w uszy. Bardzo ważne są dla mnie wysokie tony, ale nie lubie kiedy kłują w uszy. Chciałbym żeby było słychać jak najwięcej szczegółów. Czy to jest wogołe możliwe w tak małym pokoju?? Może macie inne propozycje co do kolumn lub wzmacniacza, chyba że uważacie że to dobry zestaw??

Jeśli mają być szczegóły to bym zmienił wzmacniacz na Rotel RA-840 BX2 - miałem takowy i był bardzo analityczny, ale niestety miałem wrażenie że przy współpracyz moimi kolumnami (Tannoy M1) górne rejestry kłuły w uszy :( - Paradigmów nie znam więc nie wiem jak by z nimi zagrał.

<><

PAradigmów jeszcze nie kupiłem. Ale na Allegro są PAradigm Monitor 3(czyli chyba v.1). Czy uważacie że ta wersja dobrze sprawdzi się z tym Denonem. Czy lepiej poczekać na inną wersję tych Paradigm?

Witam.

U mnie grają Paradigmy 3 v.2 z Denonem 925. Początkowo wydawało mi się, że basy trochę dudnią (ze starymi Tonsilami ZG40 bas Denona był irytująco hmm... nosowy) ale po wytłumieniu pokoju (dywan, zasłony, kanapa etc) jest ok.

Być może byłem przewrażliwiony, bo przed podłączeniem kolumn w domu, słuchałem ich prawie 3h u poprzedniego właściciela z Musical Fidelity E11, a to zupeeełnie inne granie :-)

Na dzisiaj dla mnie jest ok.

Z drugiej strony, z czasów kiedy sam szukałem wzmacniacza, pamiętam czyjąś uwagę, że seria 60-80 Denona grała inaczej niż 25-35.

Pewnie tylko namąciłem. Sorry :-/

horror vacui widzę, że też miałeś Unita ZG40. Właśnie mam te kolumny(te z bierną membraną). Czy uważasz, że warto zmienić je na PAradigm Monitor 3. Czy będzie to duży przeskok jakośćiowy. CZy mógłbyś napisać coś więcej o Paradigm Monitor w porównaniu do ZG40. Bardzo proszę o odpowiedzi. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

>horror vacui widzę, że też miałeś Unita ZG40. Właśnie mam te kolumny(te z bierną membraną). Czy

>uważasz, że warto zmienić je na PAradigm Monitor 3. Czy będzie to duży przeskok jakośćiowy. CZy

>mógłbyś napisać coś więcej o Paradigm Monitor w porównaniu do ZG40

Niestety mam wersję trójdrożną zamkniętą, bez biernej.

Tych z bierną często słuchałem 20 lat temu z PA-2801 Unitry u kolegi.

Ja swoje ZG40 miałem podłączone do WS303 i zdecydowanie mniej basu niż ów kolega :-(

Po przesiadce z WSa na Denona jakiś rok temu, basy zrobiły się bardziej "dźwięczne" ale kiedy czytałem o tzw. scenie opisywanej przez kolegów to czułem szczerą zazdrość bo u mnie plan muzyczny był rozmyty i płaski.

Na Paradigmach mi się wszystko wyczyściło. Trochę tak, jakbym wreszcie ustawił ostrość tylko nie wizualnie, a akustycznie :-)

Mnie się podoba ale nie każdemu takie ehem... analityczne podejście musi pasować.

O Paradigmach 3 czytałem entuzjastyczne recenzje jeszcze chyba z 10 lat temu przy okazji v.1.

Dopiero w zeszłym roku miałem ich jednak okazję posłuchać u znajomego z amplitunerem i cd Yamahy i byłem deczko rozczarowany ale kiedy znalazłem ofertę sprzedaży na Allegro z Warszawy, pojechałem posłuchać i... zakochałem się :-)

Wprawdzie tak jak pisałem z Denonem 925 grają inaczej niż z MF E11 ale do muzyki której słucham (metal, punkrock, industrial - no alternatywne klimaty lat 80/90) kop Denona pasuje mi bardziej.

Niestety na odsłuch zaprosić nie mogę bo kolejna przeprowadzka i graty już w kartonach.

Póki co jestem skazany na starego iPoda nano i Koss sportapro ale jak ma w podpisie kolega na całkiem innym forum:

"Nie należy się martwić. Należy się cieszyć"

Pozdrawiam

hv

A jak myślicie czy jest duża różnica między kolumnami Paradigm Monitor 3 v.1. a Paradigm Monitor 3 v.4.?? Czy jest to zauważalna różnica. Czym one się róznią?

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

v4 mają bas reflex z tyłu i wymagają pewnie z pół metra odstępu od tylnej ściany

mają też ciut lepsze wysokie tony od tych pierwszych wersji, na pewno też lepsza zwrotnica

jak masz możliwość to bierz v4 (lub v3)

Denon wali mocno do przodu, jest ofensywny - ale też agresywny. Dla niego dobre kolumny to takie lekko przymulone. NIe słuchałem paradigmów - ale z opisów wynika, ze średnio się to zgra. To tylko teoretyzowanie - ale może ktoś coś podpowie kto przećwiczył to na własnej skórze - jak bym miał już kupić te paradigmy to raczej z jakimś pionkiem - np 676 (seria reference). A np do denonka to moze jakieś kefy, elcaci, dynaaudio... Połączenie agresywnych kolumn o niewyszukanej górze z szybkim ofensywnym denonem zamęczy Cię po pierwszej godzinie odsłuchu. Dlatego przemyśl tą decyzję. Jest kilka odsłuchanych i polecanych tu tandemów - nie ma sensu wyważac otwartych drzwi.

tylko nie proponujcie Pioneerów, to dno a nie wzmacniacze

z wyglądu wzbudzają respekt, zwłaszcza te potężne konstrukcje dual-mono ale grają tak że szkoda gadać, tao już lepiej 100x kupić jakiegokolwiek Denona...

ja miałem PMA 260 (najsłabszy z serii x60) z moimi byłymi Monitorami 7v4, grało to bardzo dobrze - dźwięk był dynamiczny ale i lekko ocieplony bym powiedział, wysokie tony były w porządku, do łagodności co prawda im daleko ale nie można powiedzieć że cokolwiek kłuło w uszy

w takiej niskiej cenie kolumn nie można mieć wszystkiego - ale z tymi kolumnami masz wszystko na przywoitym poziomie z ponadprzeciętnym basem i dynamiką

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.