Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki czy kolumny oto jest pytanie!

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

na aukcjach duzo rzeczy pisza, a ucho mowi swoje.

325i jak pisze Majkel sa znakomite ale moim zdaniem troche niewygodne i mniej uniwersalne od Senkow czy Bayerdynamikow.

HD580 faktycznie moga sie nawet bardziej podobac od HD600 choc wygladaja brzydziej.

CAL graja dobrze za te swoje 150zl nawet znakomicie ale jesli chcesz marki, moim zdaniem troche lepszej jakosci i komfortu to bierz DT990Pro, mam je od jakiegos czasu i bardzo chwale, jesli chcessz nieco ciemniejszego brzmienia to HD580 badz HD595, sprawdzone dobre modele.

Ja uwazam ze najlepiej miec zarowno kolumny, jak i sluchawki - osobiscie wolę słuchać przez kolumny ale są sytuacje, kiedy trzeba użyć słuchawek, np. w moim przypadku gdy żona i dziecko śpią a ja mam ochotę czegoś posłuchac przed snem :) dodatkowy powod - mozna np. się znudzic dzwiekiem z kolumn i sluchac na sluchawkach, a gdy te sie znudzą słuchać na kolumnach i odwrotnie :)

<><

No to jak juz gadamy o słuchawkach, to czy mógłby mi ktoś doradzić w tym temacie?

Ze słuchawkami nie miałem wiele do czynienia a chciałbym sobie sprawić wieczorowe słuchawki do łojenia. Czasami człowiek ma ochotę po ciężkim dniu pracy pokatować się Iron Maiden, Rammstein czy jakimś The Cult. Potrzebuje słuchawek do takiej muzyki. Bas mięsisty, granie ciepłe i rozłożyste, detale nie są tu priorytetem, ale żeby blachy nie były znów jakieś plastikowe. Mogą być używane do jakiś 300zł. Podobno takie mogą być właśnie Beyerdynamic.

słuchawki do łojenia ... a do michelangelo - pomyśl zatem jak dzwięk stopy może przenieść 18 calowy głośnik ?? a takie siedza w basach na koncertach na których Ty srasz ogniem i myślisz "jaki dół". Poza tym dół w słuchawkach to nie to samo co dół z głośnika, bo głowiek nie tylko słyszy uchem, ale też odbiera drgania powietrza ciałem, i tutaj słuchawki wysiadają.

wovo, 26 Cze 2008, 15:18

>słuchawki do łojenia ... a do michelangelo - pomyśl zatem jak dzwięk stopy może przenieść 18 calowy

>głośnik ??

Szczerze mówiąc mało mnie obchodzi dźwięk koncertów nagłaśnianych. Po jednym takim (Biohazard, Dog Eat Dog, itp.) miałem pisk w uszach przez 3 dni. Interesuje mnie oryginalny, nienagłośniony dźwięk instrumentów, oczywiście z pominięciem gitar elektrycznych, które bez piecyka nie wydają z siebie prawie żadnego dźwięku, ale to co czasem mam przyjemność słyszeć z głośników na koncercie ma niewiele wspólnego z tym, co bym słyszał bez pośrednictwa tychże głośników. Muszę tu jeszcze dodać fakt, iż zdarza się chyba nierzadko, iż za konsoletą siada osoba niedosłysząca, sam widziałem jak kolo w słuchawkach popodciągał pierwsze dwa suwaki equalizera do maksimum, a głośność przechodziła wszelkie granice potrzeb i rozsądku. Czy ta kakofonia bije mnie tylko po uszach, czy po całym ciele, to jest bez znaczenia. Zgadzam się, że żywą muzykę na żywo odbieramy de facto całym ciałem, ale że już sam głośnik nie jest instrumentem, tego się nie przeskoczy. Wybieramy tylko sposób i zakres substytucji żywej muzyki, w pewnych obszarach lepsze będą głośniki, w innych słuchawki.

Dla mnie wybór słuchawki vs kolumny jest tak samo przemyślany, jak wybór rower vs maluch. Za podobną kasę można kupić i na tym podobieństwa w zasadzie się kończą.

Granie słuchawkowe, to przecież ZUPEŁNIE inne granie, niż z kolumn. Zupełnie inne wrażenia, inne cechy charakterystyczne, inny zestaw wad i zalet obu rozwiązań. I nawet inny zestaw nagrań, który w przypadku obu rozwiązań brzmi dobrze i źle.

Nie chcę tutaj faworyzować żadnego z rozwiązań, mimo iż sam mam zdecydowanego faworyta. Chcę tylko zwrócić uwagę, że ten wybór pociąga za sobą konsekwencje znacznie głębsze, niż się może wydawać.

Audio Academy - zamkniete czy otwarte maja byc?

kilka propozycji -

Creative Aurvana Live - 150zl, bardzo dobre przypominajace nieco HD600, cieple, duzo basu, jesli cos to bardziej wyeksponowany dol niz gora, dosyc detaliczne, zamkniete. Tyle ze do ostrej muzy moga byc zbyt "miekkie".Za ta cene rewelacja.

Grado sr60 - cena ok 270zl - dynamiczne jasne lekko ocieplone brzmienie, mniej basu wiecej wysokich

jedne i drugie dosyc komfortowe ale grzeja.

a moze rozszerzyc nieco budzet?

uzywane ok 400-500zl- wtedy

Sennheiser HD595 czy HD580 - lekko ocieplone, duzo detali, wieksza scena, uniwersalne, przyjemnie sie slucha.

Bayerdynamic DT990Pro - wiecej miesa, wiecej basu, ale tez jasniejsze, wyrazniejsza gora, chyba ciut bardziej detaliczne, szersza scena, nadaja sie do rocka itp.

duza wygoda.

wydaje mi sie ze na te ostatnie powinienes polowac.

Jesli moge cos od siebie to mi brzmienie Twoich AA kolumn przypominaja nieco Grado.

Zamknięte oczywiście.

No własnie myślę o tych DT 990Pro, to chyba dla mnie było by dobre rozwiązanie. Jeżeli jest sporo basu to ciut jaśniejsze w górze mogą być, byle by nie wpadały w jaskrawość.

Generalnie to rozważe chyba tylko DT990Pro i jakieś Sennheisery, może starsze modele. No chyba że ktos ma jakieś inne propozycje.

michciusek, 26 Cze 2008, 16:02

>A to prawda że DT880 jest lepszy od DT990pro?

Dla jednych prawda, dla innych nieprawda. DT880 są bardziej wyrafinowane, DT990 Pro surowe i z nieco podbitymi skrajami pasma.

AA, popieram kandydaturę DT990 Pro, a jeśli to przekracza budżet, to poszukaj Alessandro MS1 albo Grado SR80 w okazyjnej cenie, ewentualnie Creative Aurvana Live, są tanie i może akurat przypasują? Można w nich wymienić kabel na lepszy i wciąż nie jest to dewastacja budżetu.

To wyłoniło nam się kilku potentatów do kupna:

1. DT990PRo

2.Sennheiser HD580

3.Sennheiser HD600

4.Grado SR325i

Które z nich proponujecie do Nightwisha i do Tarji Turunen? Słucham tylko tego i nic więcej.

Jak nightwish i Tarja to:

1.Super wokal

2.dobra przestrzenność

3. Na basie tak mi nie zależy

4. Detaliczność

Które z tych najlepiej kupić?

>michelangelo,

z tymi 80tkami grado bym uwazal, do opisu AA zupelnie mi nie pasuja, dla mnie do ciezszego grania byly zbyt 'zwiewne' w kilku zestawieniach, o roznych charakterach nie odnalazlem w nich nizszego zakotwiczenia do jak wspomnial AA - 'lojenia' :-)

>michelangelo,

z tymi 80tkami grado bym uwazal, do opisu AA zupelnie mi nie pasuja, dla mnie do ciezszego grania byly zbyt 'zwiewne' w kilku zestawieniach, o roznych charakterach nie odnalazlem w nich nizszego zakotwiczenia do jak wspomnial AA - 'lojenia' :-)

AA ale chciales zamkniete wiec DT990Pro odpadaja bo sa otwarte. Maja sporo basu ale wysokie nie tna z tym ze sa mocne.

Jak zamkniete poszukaj CAL albo Ultrasone Proline 550 , sa to takie sluchawki a'la DT990Pro tyle ze zamkniete. Gdybym byl w Lodzi to bym zchecia dal wysluchac i tych i HD580 bys sobie cos wybral.

jesli chodzi o wybor HD600 vs HD580 vs sr325i vs DT990Pro - kwestia gustu, wszystkie to znakomite sluchawki.

sluchwaki to zupelnie inna bajka

fanie miec ale przy codziennym uzywaniu sprzetu sie nie odnajduja

polecam natomiast rozwiazanie stosowane przez mnie - sluchawki bezprzewodowe. ja juz mam zabytki ale mozna zakupic calkiem ladne sennheisery nowszej generacji za stosunkowo nie duze pieniazki i takiego czegos mozna uzywac nieco czesciej niz tylko do odsluchow. oczywiscie nie jest to porownywalne z 600-kami ale otwiera nowe mozliwosci uzytkowe ktore odpadaja po uwolnieniu sie z kabla

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.