Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywny subwoofer sls-8 do muzyki

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem na etapie tworzenia subwoofera aktywnego opartego na głośniku Peerless SLS-8.

W obecnym momencie projektuje obudowę do tego głośnika. Opierając sie na materiałach zamieszczonych w internecie oraz głosach zamieszczonych na licznych forach postanowiłem zastosować obudowę zamknięta o pojemności 20 litrów. Poniżej zamieszczam projekt skrzynki, jaką planuję zbudować. Jak widać jest to w zasadzie normalny prostopadłościan ze wzmocnieniami wewnętrznymi (według mnie dwa poprzeczne walce o średnicy ok 3-4 cm powinny wystarczyć). MDF jest grubości 22 mm. Obudowa będzie wewnętrzne wytłumiona być może matą bitumiczną oraz materiałem dźwiękochłonnym.

Mam do Was pytanie- co o tym myślicie? Czy grubość mdf-u jest wystarczająca? Czy zastosować dodatkowe wzmocnienia? Może podwójną ściankę przednią?

Jeśli macie jakieś pomysły na usprawnienie konstrukcji to chętnie je przeczytam.

Dodam, że zależy mi na impulsie, a nie ogromnym niskim zejściu. Wzmacniacz będzie stosowany jako osobne urządzenie (w skrzynce będzie tylko głośnik- odpadają problemy ze szczelnością itd).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6385-100000754 1214386532_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44168-aktywny-subwoofer-sls-8-do-muzyki/

Jeżeli ten sub ma być cięty poniżej 100Hz (a jeden sub w 2.1 powinien) to maty bitumiczne nie pomogą za bardzo - one są najlepsze do tłumienia rezonansów z okolic 300 - 600Hz.

To co będzie się liczyło najbardziej to IMHO sztywność obudowy - a tej najlepiej pomógłby IMHO wieniec prostopadły do najdłużeszego wymiaru budy - a więc tutaj umieszczony w środku obudowy, równolegle do ścianek przedniej i tylnej. Taka wewnętrzna przegroda z wyciętymi czterema prostokątami, w kształt "tradycyjnego okna".

Uważam podobnie jak misiomor , ta skrzynka jest za słaba. Daj podwójny front oraz wzmocnienia , który będa sie krzyżować , spinać ze sobą ścianki na całej długości. Jeżeli planujesz umieścić w środku wzmacniacz , to warto by było zafundować mu własną komore , które również wzmocni skrzynke.

witam materiał MDF oraz gr. 22mm to bardzo dobry wybór tak jak napisał misiomor potrzebny jest wieniec ja osobiście dał bym dwa pionowe równoległe do przedniej ścianki, w kolumnie zamkniętej subwoofer wewnątrz panuje bardzo duże ciśnienie i pogrubienie ścianki nawet do 34mm nie zastąpi wieńca (sam testowałem)a jeśli chodzi o tłumienie to bardzo dobrym materiałem jest filc naturalny o gr 5-10mm

dodatkowo porozrywana wata, jej ilość należy dobrać na słuch daje świetne efekt znacznie poprawia dźwięk, a tak przy okazji czy masz może jakiś ciekawy sumator sygnałów + filtr dolnoprzepustowy do systemu 2.1 bo także borykam się z tym problemem

pozdrawiam

Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi.

poniżej wklejam poprawiony projekt według Waszych propozycji. Czy to wystarczy?

Po szybkim przeliczeniu objętości okazuje sie, że nie ma potrzeby zmieniać rozmiarów skrzynki- pozostanie mniej więcej taka sama.

Zrezygnuję z oklejania obudowy mata bitumiczną, skoro to nie wpłynie na poprawę jakości.

Odnośnie sumatora i filtrów- na razie bardzo skromnie, ale rozwojowo. Udało mi się za pare zł zakupić filtr tego typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale na start powinno wystarczyć. W przyszłości zostanie to zmienione na coś znacznie porządniejszego.

Co do tunelowej obudowy- niewątpliwie byłaby najciekawszą opcją, gdyby nie to, ze niestety jestem ograniczony miejscem i koniecznością mobilności ciągłej:) Więc obudowa 20 litrów przy pozostałych kolumnach jakie posiadam (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to i tak za dużo:)

Niedługo pozwolę sobie zalożyć nowy temat dotyczący budowy całego aktywnego toru. Każdy głośnik będzie napędzany innym wzmacniaczem (4 x GC Premium dla XT18 i MDT29), do tego pojedynczy subwoofer, który właśnie się tworzy napędzany mostkiem LM3886 ( według:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Oczywiście aby odpowiednio stworzyć filtry i wszystko ze sobą "zgrać" zbudowałem już system pomiarowy (normalny JIG plus wkładka mikrofonowa WM61 z pre Wallina). Ponieważ jednak jestem niezbyt z ta materią obeznany będę liczył na pomoc forumowiczów:)

Misiomor- jak najbardziej filtr będzie odcinał w okolicach 100. To przede wszystkim za Twoimi radami, za które dziękuję... i nieskromnie zapowiadam, że bez nich daleko nie zajdę w realizacji powyższych planów:)

post-6385-100000742 1214412091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawiłem projekt. Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko idealnie:)

W przyszłym tygodniu powinienem mieć już skrzynkę wykonaną. Jeszcze tylko głośnik, kabelki, wzmacniacz, filtr, strojenie, wytłumienie, eksperymenty, wykończenie itd..:)) Czyli już prawie kończę:)

Ukryta Zawartość

post-6385-100000657 1214567796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.