Skocz do zawartości
IGNORED

własciwosci brzmieniowe elementów

Gość Budowniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Budowniczy

(Konto usunięte)

witam jestem w fazie budowania kolumn podłogowych poszukuje elementów zwrotnicy dobre jakosci aby troche ostudzic dziwiek by sopran stał sie bardziej mieki nie zalezy mi na szczegółowosci a raczej na muzykalnosci i przyjemnosci odsłuchu! co byscie polecili jakie kondy i rezystory!

dziekui za odpowiedz bo niebardzo mam o tym pojecie!

Tu to odgrywa szczególnie istotną rolę rodzaj zastosowanej kopułki, rodzaj zwrotnicy i częstotliwość cięcia. Można kształtować dzwięk poprzez tłumniki, układy szeregowe RC do kopułki ale podstawą jest program do mierzenie charakterystyki przenoszenia, tylko w ten sposób można dbobierać brzmienie (+rzecz jasna próby odsłuchowe). Dopiero na końcu jest dobór odpowiedniego kondensatora szeregowego do kopułki. Jeśli jednak masz to wszystko co pisałem poprzednio już za sobą, to wybierz z www.AKKUS.com.pl kondensator polipropylenowy tak drogi jak tylko Ciebie stać i jest wtedy git (ale nie przesadzaj za nadto).

Kiepsko ... to wzglednie. Majac kiepskie przetworniki raczej nie chcialbym by kaleczyly dzwiek. W tym wypadku wolalbym im ulatwic zadanie

Elektrolity z reguly spowalniaja, rozmazuja przekaz.

Wiadomo ze audiofilski zabieg to to nie jest, ale niekiedy moze wyjsc na dobre.

Gość budowniczy

(Konto usunięte)

glosnik nisko srednio tonowy to tonsil 16/50 i wysoko tonowy to gdwk 11/100 słyszalem ze tak kopulka ma dobre parametry ale ostry dziwek i daltego chcialbym go hjakos stłumic i uporzadkowac!

gLINA- wsadzanie kondensatorów elektrolitycznych żeby zmiększyć dźwięk kopułki to nie tędy droga są zdecydowanie inne metody kształtowania ich brzmienia a swoją drogą kopułka musi przenosić szczegóły.

• 2 tygodnie później...

Kondensatory dla wysokotonowego - szeregowy - polipropylenowe SCRy. Jak będa za drogie, to Q-4 (z Qba). Cewka równoległa powietrzna - nie musi mieć małej rezystancji - wystarczy nawinięta drutem 0,7mm.

A złagodzenia ostrości kopułki uzyskasz nie przez pogorszenie jej parametrów pracy kiepskimi komponentami, tylko przez odpowiednie strojenie zwrotnicy. Jeśli ten niskotonowy ma szerokie pasmo możesz zrobic zwrotnicę 1rzędu z układem RC i starać się jak najwyżej ustawić częstotliwość podziału. Te niskotonowe mają typowe podniesienie ch-ki powyżej 1000hz, tak więc dla wyższych-średnich tonów uzyskasz "przykrycie" dołu pasma głośnika wysokotonowego. Będziesz miał wyeksponowane średnie w szerokim zakresie - powiedzmy ze aż do 3000-3500Hz (wyżej nie pociągnie). Jesli to GDN16/50/4 powinieneś mieć dość miękkie - takie "polipropylenowe" brzmienie. I oczywiście sporo zabawy podczas strojenia filtrów niskiego rzędu...

Mam pytanko do tych kórzy mieli okazje porównać polipropyleny SCR i Q-4. Które są lepsze? SCR sa ponad 2x drozsze, ale czy zawsze drozsze jest lepsze? Poza tym udało mi się pozyskac stare wojskoe papierowo-olejowe kondzie z kraju techniki kosmicznej. Oznaczenie MBGO-2. Na necie znalazłem opinię że są lepsze niż MKP, co o nich Myślicie?

Ja porównywałem "brzmieni" zwykłych MKT Miflexu i MKP AudynCap - co prawda nie były to odsłuchy porównawcze, ale nie było aż takiej różnicy żeby dawała się usłyszeć (na głośnikach troche gorszych i nieco lepszych od proponowanego wyżej Tonsila). Q-4 mają wiekszą tolerancję (i jakiś Verlufstfaktor - nie wiem co to jest ;-) może kąt strat) ale nie sądzę żeby to było słychać na całkowicie typowych głośnikach. Podobne do Q-4 są kondensatory Tesli (nazwa zakładu jest teraz inna - niestety nie pamiętam - jest jeden dystrybutor na terenie Polski). Były o nieco tańsze od Q-4 a uzywane przez Ri-Audio, Au-Re ichyba nawet Dudka - więc firmy aspirujące do progów hi-endu.

• 11 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.