Skocz do zawartości
IGNORED

denon pma 1500ae przestał grać

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś mój denon przestał grac nie robiłem nic przełączyłem źródło z cd na kompa i już nie działa a konkretnie nie gra. Działają funkcje z pilota, przełączają się źródła, ale nie ma dźwięku. Świeciłem do środka latarką i nie ma żadnych zaczernień czy objawów zewnętrznych aby coś się spaliło spuchło itp z denona zawsze śmierdziało elektrycznością ale mam wrażenie ze w jednym miejscu smerdzi jakby spalonymi włosami jak się zagrzeje. Cd, kolumny sprawne - sprawdzałem. Bezpiecznik widać ze tez. Co mogło się stać? Jaki koszt naprawy ewentualny jak to coś np. z końcówki mocy, orientacyjny?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Objaw jest taki ze włosami śmierdzi jakby ale skąd włosy. Nie rozkręcam go bo w poniedziałek jedzie na gwarancje ale już mi gość gadał przez tel ze to transformatory 400zł koszt, możliwe żeby się trafa popaliły sama z siebie. Nie będę rozkręcał klapy bo powiedzą ze grzebałem i gwaranci nie uznają. śmierdzi w części prawy radiator na dole, tak czuje przykładając nos do obudowy i wąchając przez te szpary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gadał ze trafa 2 a ze on ma 3 i to trzecie podtrzymuje funkcje od tego ze działają funkcje od pilota czy to możliwe ?

To jest bardzo male prawdopodobieństwo że spalą się dwa naraz, niezależne od siebie transformatory.

Można sprawdzić czy działają czy nie dotykając dłonią obudowy pod transformatorami - po dłuższej pracy powinny być ciepłe. A wtedy to by wykluczyło ich uszkodzenie.

Gorący nie jest ale ciepły się delikatnie w miejscu transformatorów zrobił. Od spodu przyłożyłem ucho i słychać jak delikatnie buczą i że jest ich 2 z dużych.

Zazwyczaj trafa sieciowe mają bezpieczniki termiczne wewnątrz uzwojeń pierwotnych; jesli są ciepłe to znaczy że działają, a gruby drut uzwojeń wtórnych nie mógł się sam przełamać czy przepalić. Czyli są na 100% sprawne, a to ważne bo mogły by rzeczywiście sporo kosztować.

Trzeci transformator jest, tak jak napisałeś, do zasilania elektroniki sterującej.

Ponieważ sam wzmacniacz w ogóle nie działa, stąd wydaje mi się że zadziałał któryś z elementów zabezpieczających wewnątrz, lub też taki uległ uszkodzeniu. Może przekaźniki odłączające kolumny nie działają albo nie są załączane, lub jeszcze co innego, trudno na odległość powiedzieć.

Możliwe też że np. któryś z tranzystorów końcówki mocy jest uszkodzony, robi zwarcie i zaraz po włączeniu urządzenia cała końcówka jest odłączana.

• 1 miesiąc później...

Wrócił denon z gwarancji:

Odpowiedz napisali taką:

Uszkodzone selektory wejść 2 sztuki.

Zalecenia:

Wyrównać potencjał masy między źródłem wzmacniaczem tv. Nie podłączać PC.

Moje pytania takie. Co to są te selektory i jakim cudem się mogły spalić i ile one kosztują? Niby jak mam wyrównać te potencjały?

Zdarza się, że między komputerem a wzmacniaczem panuje potencjał 110V i stąd uszkodzenia selektorów - dość częsta usterka jednak dająca się bez problemu naprawić. Koszt to ok 50-100zł (z racji często trudno dostępnych kluczy).

Masa PC połączona z przewodem ochronnym PE "zawieszonym" za pomocą kondensatora Y między przewodami L i N sieci. Uziemnić komp przez połączenie z gniazdkiem z zerowaniem.

W tym problem że mam pseudo uziemienie, mam w gniazdu dwie żyły i do jednej jest przewód dołączony do bolca. Mieszkam w bloku i nie mam instalacji 3 żyłowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.