Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

krzyżak, 12 Sie 2009, 11:09

>Zna ktoś DP-57 jak się ma sonicznie do DP-67?

Kilka lat temu miałem DP-57, nieco później kupiłem DP-67. Może to upraszczam, ale jak nie masz ograniczenia finansowego, to nie ma co się wahać. DP-67 to naprawdę wysokiej klasy odtwarzacz. Zdecydowanie lepsza stereofonia i większa scena muzyczna. Zapewniam, że nie musisz się wsłuchiwać aby te różnice wyłapać, to słychać po pierwszych taktach. Panel frontowy, podświetlane logo i obudowa, też nieco inne, dopasowane do serii E408, E-530, czy też tunera T-109V. Może to i błahostka, ale wszystko się liczy.

:)

Powodzenia

Wiktor

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów!

Prosze o dopisanie mnie do klubu jako użytkownika raczej low-end'owego E-213 :-)

Niestety na tą chwilę nie jestem w stanie cieszyć się pełnymi możliwościami w/w klocuszka ze względu na ograniczenie w postaci kolumn... Ale i na to przyjdzie odpowiednia pora.

Pozdrawiam

aku_pejs

Widze, ze sezon ogorkowy trwa i klub sie troche "zastal" wiec nieco go rozruszam ;-)W ubieglym tygodniu, dzieki uprzejmosci wroclawskiej "Strefy Dzwieku" i dystrybutora mialem okazje sprawdzic u siebie amplifikacje od Accu. Do porownania stanely: integra E-550 oraz koncowka A-35. Reszta systemu to DP-500 oraz JMLab PS 5.1, okablowanie od Bartka1 (siec, IC oraz kable glosnikowe) oraz IC: Tara Labs ISM The 0.8 i glosnikowka Wireworld z serii Eclipse.

Na poczatek istotna uwaga - zapewne przez wzglad na prace w klasie A, oba wzmacniacze wymagaja solidnej rozgrzewki przed powaznym sluchaniem, mysle, ze pol godziny to absolutne minimum, ale godzina takze nie zaszkodzi. Osobiscie bylem bardzo ciekawy jak zagraja oba wzmacniacze, w E-550 siedzi koncowka A-30 (czyli poprzednik sluchanego przeze mnie urzadzenia) plus pre, natomiast koncowka interesowala mnie ze wzgledu na mozliwosc napedzania jej przez regulowane wyjscie DP-500. Jako, ze oba urzadzenia sa ze soba tak zbiezne konstrukcyjnie bylem bardzo ciekawy jak przelozy sie to na wrazenia soniczne. A te wygladaja nastepujaco: oba wzmacniacze graja dzwiekiem typowym dla Accu, tj. gladkim, kulturalnym, ze znakomita barwa i klasa. E-550 serwuje nieco szczuplejszy dzwiek, szczegolnie w zakresie srednicy i gory. Bas w integrze jest w normie - tworzy solidny fundament i jest naturalnie miekki. W polaczeniu z glosnikami Focal'a znakomita jest mikrodynamika oraz jakosc gory - dzwiecznej, mieniacej sie tysiacami szczegolow a jednoczesnie niemeczacej. Dynamika w skali makro jest dobra (nawet w kategoriach absolutnych). Jesli idzie o wady... jako ,ze nie ma urzadzen uniwersalnych mankamenty jakie dalo sie zauwazyc dotycza, mysle polaczenia z PS'ami - nie do konca satysfakcjonujacy byl bas, nie mial az takiego rozciagniecia jakiego bym oczekiwal i bylo go troche za malo (szczegolnie doskwieralo to w gorszych realizacjach, kiedy dzwiek wydawal sie nieco za lekki). Efekt nieco zachwianej rownowagi powodowalo tez zbyt male nasycenie srednicy i gory.

W drugiej kolejnosci na tapete poszla koncowka A-35 - jest to nowe urzadzenie w katalogu Accu, zastepujace model A-30 - jakich zmian dokonali japonczycy i jak wplynelo to na brzmienie - nie wiem gdyz nie sluchalem A-30, grunt jednak, ze... ten piec GRA. Koncowka grala sterowana z regulowanego wyjscia Accu i tu mala dygresja: regulacja glosnosci w odtwarzaczach Accu nastepuje w domenie cyfrowej a to nie kojarzy sie zbyt dobrze. Osobiscie troche sie bawilem takim polaczeniem a ostatnio nawet gram na nim na codzien (sterujac lampowa koncowka Prima Luna Prologue Five) i efekt jest, powiedzmy zadowalajacy. Z tym wieksza ciekawoscia podszedlem do firmowego polaczenia z koncowka A-35 a oto efekty: Przede wszystkim dynamika i bas - od pierwszego strzalu slychac, ze koncowka ma wiecej "pary" i gra swobodniej. Mimo, iz PS'y sa latwym obciazeniem dla wzmacniacza, koncowka radzila sobie lepiej niz integra (i to mimo braku aktywnego pre). Znacznie lepszy okazal sie byc bas - poprawila sie kontrola ale tez natezenie i zejscie - ja przynajmniej nie mialem zadnych uwag. Brzmienie zrobilo sie bardziej geste i namacalne. Nie odbylo sie to jednak kosztem rozdzielczosci poniewaz ta pozostala na tym samym poziomie co w integrze. Koncowka gra z wiekszym spokojem i lepiej kontroluje dzwiek.

Podsumowujac - oba wzmacniacze to bardzo udane produkty i sprzet, przede wszystkim dla melomanow - pozwalaja na dluugie i komfortowe sluchanie bez zmeczenia i zblizaja bardzo mocno do prawdziwego wydarzenia muzycznego a nie poszukiwania wybrzmien i potkniec realizatorow nagran. E-550 jest bardzo fajnym wzmacniaczem, jak dla mnie ciekawszym i lepszym od nizszego modelu E-450 (sluchalem w tych samych warunkach). Jednak osobiscie wybieram koncowke A-35; konstruktorzy Accu odwalili tu kawal swietnej roboty a dodatkowo wzmacniacz swietnie spasowal sie z moimi glosnikami - zagralo to razem swietnie.

pzdr.

Ja w sezonie ogórkowym korzystając z nieobecności domowników,szukałem dla siebie głośników.Po ciężkich bojach i trudnych decyzjach pozostały Thiele 2.4 wersja SE.Ostatnim pojedynkiem była bezpośrednia potyczka właśnie Thieli z Von Schweikertami Unifield 3.Dwa tygodnie "walczyłem" z własnymi uszami i rozterkami.Jak będę miał więcej czasu to skrobnę coś więcej,pozdrowionka .

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

enzo

24 Sie 2009, 19:04

>-550 jest bardzo fajnym wzmacniaczem, jak dla mnie ciekawszym i lepszym od nizszego modelu E-450 (sluchalem w tych samych warunkach)

Porownywanie tych dwoch konstrukcji i na dodatek w tych samych warunkach to absurd

Amores999, 25 Sie 2009, 22:56

>Porownywanie tych dwoch konstrukcji i na dodatek w tych samych warunkach to absurd

Trudno się z tym nie zgodzić. U mnie na przykład E550 padł od razu na kolana i już tam pozostał, a E450 lśni pełnym blaskiem.

E-550 i E-450 to jak wiadomo zupelnie inne konstrukcje i porownywanie ich do siebie nie ma sensu

mozna jedynie stwierdzic ktory sie bardziej podoba a ktory nie.

Nie mozna powiedziec ze 550 jest lepszy czy gorszy od 450-tki,oba wzmacniacze to wspaniale urzadzenia.

Pzdr.

Panowie, przeca napisalem, ze 550'tka jest ciekawszym i lepszym wzmacniaczem DLA MNIE - to jest moje, subiektywne zdanie, ze w moim systemie lepsza byla 550'tka i tyle. 550'tka demonem wydajnosci nie jest i bylo to slychac nawet na moich, latwych do wysterowania zestawach i oczywiscie 450'tka jest bardziej uniwersalna, ale (nadal to wrazenia z mojego zestawu) mniej subtelna od 550'tki.

pzdr.

prośba o opinię

zmieniłem DP-78 na DP-600... do tej pory jako interkonekt uzywam WireWorld Eclipse RCA jako że DP-600 jest w pełni zbalansowany czy warto przejść na XLR... np Acrolinka?

pozdrawiam

Krzychlis

Słucham 2 tygodnie DP-500 z Acrolinkiem 7N A2070 na xlr na zmianę z moim starym Albedo Monolith

(RCA) i Albedo zostanie. Nie wiem dokładnie może to wina wzmacniacza E-308 ( chyba nie jest w pełni zbalansowany) ale nie słyszę powodu do wymiany interkonektu.

Pozdr

Krzychlis na pewno warto przejść na XLR,Acrolink?Ok,ale one zaczynają czarować dopiero w serii Mexcel!

N Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś Harmonixa lub Kondo (mam w domu Kondo i Audio Note na XLR na zbyciu,jak jesteś z Warszawy to Ci wypożyczę).

Acrolink'a zawsze warto sprawdzic bo to swietne przewody. Sluchalem ostatnio Tary ISM 0.8 i, choc to drogi przewod (i naprawde niezly), mysle, ze zalatwil by ja nawet tanszy Acrolink - te kable cos w sobie maja i bardzo dobrze pasuja do Accu. Odnosnie XLR - sluchalem na XLR'ach zestawu DP-500 i E-450 i nie bylo za wielkiej roznicy, moze gdyby bardziej poeksperymentowac to bym cos wiecej znalazl, ale tak.... mimo wszystko polecam sprobowac Acrolink'a :-)

do Marcina K.

spróbuję opisać to chronologicznie:

- pierwsze wrażenie - ... czar DP-78, ciepło i nastrój podczas 1-go odsłuchu porównawczego z DP-600 uleciały w niebyt... DP-600 brzmiał mi nieco zbyt hmmm... ostro...

- drugie wrażenie po wzieciu DP-600 do domu - po pierwszych tygodniach słuchania może pod wpływem przyzwyczajenia a może pod wpływem wygrzania sprzętu zaczęły się pojawiać w mojej głowie ciepłe tony...

- trzecie wrażenie ;) - po paru miesiącach muszę powieddzieć że ilość szczegółów większa niż w DP-78 a i nastrój, którego w pierwszych momentach mi brakowało zaczął się pojawiać, niemnie najbardziej pozytywna [przynajmniej dla mnie różnica] to BAS... kontrola i uderzenie zdecydowanie lepsze, co nie oznacza że DP-78 był pod tym względem ułomny niemniej jak dla mnie nieco mało dynamiczny. Dzięki fajniejszej dla mnie podstawie basowej DP-600 ma znakomitą przestrzeń.

podsumowując w porównaniu do DP-500 i DP-78, których miałem okazję słuchać mogę powiedzieć że pomimo podobnej ilości przetworników i zbliżonych parametrów technicznych DP-600 brzmi zupełnie inaczej... słyszałem że dużo bliżej mu do DP-700, ale trudno mi jednoznacznie stwierdzić jako że DP-700 nie słuchałem dotychczas.

mam nadzieję że choć trochę odpowiedziałem na pytanie... choć nie mam zdolności do opisów moich wrażeń słuchowych... ;)

generalnie jestem zadowolony ze zmiany...

Dzięki za opis :)

Czyli jako wielbiciel 78 mogę się czuć spokojny, bo basu ci u nas dostatek, a co do dynamiki też większych uwag brak..., przynajmniej u mnie. Więc, jak zwykle, wszystko zależy od reszty toru.

Pozdrawiam

Sluchalem DP-400 i porownywalem z Ayon'em CD-1s, mi bardziej podobal sie Accu, ale to ze wzgledu na charakter i sposob serwowania dzwieku niz roznice w jakosci (specjalnie lepszy od Ayon'a nie byl, tylko inny), DP-500 jest lepszy a roznica w cenie nieduza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.