Skocz do zawartości
IGNORED

Rozklejanie głośników estradowych

krakeen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie rozpuszczalnika, którym skutecznie rozkleje duży estradowy głośnik (resor górny i dolny), ostatnio testowałem rozpuszczalnik uniwersalny. Niestety zostawił trwałe odbarwienie na membranie. Potrzebuje czegoś bezpiecznego. Prosiłbym też o wskazówki jak rozkleić taki głośnik, aby nie uszkodzić zawieszenia ani membrany.

Hej, nie bądźcie tacy, szukałem trochę ale wszędzie jest opis wymiany cewki w taki sposób, że trzeba wymieniać membrane z zawieszeniem. Czasami oddawałem głośnik do jednego gościa i widziałem, że on jakoś daje rade rozkleić to wszystko tak, ze nadaje sie do ponownego urzytku.

Musi być jakiś sposób. Aceton? A może rozgrzać i klej sam puści (gdzieś tak wyczytałem).

Powiedzmy, ze mam 15" emineca. Jak to zrobić?

Tylko, że większość głośników, które posiadam to hi-fi z piankowym zawieszeniem. W głośniku, który mam do zrobienia jest twarde, hyba papierowe, ale nie jestem pewien. Szukam jakiegoś sprawdzonego sposobu. Próbował ktoś metody z rozgrzewaniem kleju? Dzisiaj skocze po aceton i sprawdze czy zostawia trwałe ślady na membranie. Jak ktoś ma jakieś cenne wskazówki poparte doświadczeniem w rozklejaniu tego typu głośników to bardzo bym prosił. zależy mi na tym, żeby dało się to spowrotem przykleić.

Estradowe 12 rozklejałem rozpuszczalnikiem notro , choć lepiej jest karbonidowym , to jest jakaś mieszanina acetonu z ksylenem innymi rozpuszczalnikami, nie paruje zbyt gwałtownie i lepiej działa. smarowało się pędzelkiem tak długo aż klej się rozpuścił. Potem oczywiście trzeba poczekać aż rozpuszczalniki odparują, nie zauważyłem przy tym by membrana straciła , jedynie kolor w miejscu klejenia był ciut zmieniony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.