Skocz do zawartości
IGNORED

vifa M18 WH; D 25 AG-cos nie gra?!

fonograf

Rekomendowane odpowiedzi

pawcio no to dowaliłeś. Powiem tak schemat podałem taki jak wymyślił Lete, on taki ma i ja mam, jesteśmy zadowoleni. Jest zrobione to na słuch. Złożyłem już jiga + preamp + kable. Jak znajdę czas to pomierzę wszystko i podam zwrotkę według pomiarów. Decyzja należy do kolegi czy zrobi tak jak mamy, czy inaczej decyzja należy do niego.

Pozdrawiam Kamil

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

jasne, jego głośniki jego sprawa.

hcodziło mi o to, że to bardzo popularne drivery w DIY (prawie Ostinato;)) i o poprawną zwrotnicę nie trudno. przynajmniej w teorii. resztę i tak trzeba pomierzyć bo na oko (czy ucho) to sobie można...

pozdrawiam

pawcio,

Zwrotnica, ktora podalem w projekcie w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest policzona od strony matematycznej (jest ok). Na "ucho" gra rowniez bardzo dobrze. Jedyny problem to pomiary. Ale czy pomiary sa "gwarancja" lepszego dzwieku? Watpie... Pomiary to tylko dodatkowy wyznacznik tego, czy nie ma ewentualnie powazniejszych problemow w ramach projektu, a z tym... w zwiazku z mnogoscia rozwiazan DIY (zwlaszcza jezeli chodzi o konstrukcje skrzyn - kazda w zasadzie inna), bywa roznie... A wiec ja jestem zdania, ze najwazniejsze jest dobrze policzyc matematycznie taki projekt, potem dostroic go chocby "na sluch" do wlasnych potrzeb (ja "stroilem" swoj zestaw przez 8 miesiecy), a pomiary to tylko formalnosc i ewentualne wykazanie problemu do korekty ;)

Konstrukcja wg podanej zwrotki oparta jest o ostinato 2000 (sekcja m18wh) oraz strojenie d25ag - jest wlasciwe. Na sile nie bede przekonywal. Trzeba posluchac, sprawdzic samemu ;)

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

jozefkania, 7 Lip 2008, 21:34

>fonograf

>Podłącz niskotonowy bez zwrotnicy i sprawdź, czy też gra tak cicho jak całe kolumny ?

wszystkim bardzo dziekuje za udzial w temacie.zrobilem jak radzil jozefkania.i okazuje sie ze nie ma poprawy pod wzgledem glosnosci.czyli jak powiedziala mi osoba z poza forum-taki jest urok tych glosnikow.wielka szkoda.jak w starym przyslowiu-nie wszystko zloto co sie swieci.ostatni raz kupilem kolumny bez odsluchu:):):)

poniewaz zrobilem niepotrzebnie zamieszanie zadaje sobie pokute-przez tydzien 3 razy dziennie bede sluchac tej piosenki

Ukryta Zawartość

jeszcze raz dziekuje.

Ukryta Zawartość

"urok tych głośników" ???

Dobry Boże ! Ja M18WH słucham czasem na 4 watowym lampiaku i uważam ,że jest aż za głośno :)

>fonograf

a do czego podpinasz te głośniki , jaki wzmacniacz je napędza ? Nie zakładałeś ponadto że kupiłeś je upalone , lub po jakiejś horrorowatej regeneracji ? Zmierzyłeś rezystancję na ich niepodłączonych do zwrotnicy zaciskach zwykłym omomierzem ??

Coś mi tu brzydko pachnie ...

pietro4, 10 Lip 2008, 14:03

>"urok tych głośników" ???

>Dobry Boże ! Ja M18WH słucham czasem na 4 watowym lampiaku i uważam ,że jest aż za głośno :)

>>fonograf

>a do czego podpinasz te głośniki , jaki wzmacniacz je napędza ? Nie zakładałeś ponadto że kupiłeś je

>upalone , lub po jakiejś horrorowatej regeneracji ? Zmierzyłeś rezystancję na ich niepodłączonych do

>zwrotnicy zaciskach zwykłym omomierzem ??

>Coś mi tu brzydko pachnie ...

sony str-dg 500.w trybie stereo wg instr.najnizsza moc wyjsciowa 85w+85w-110w/kanal do 125w+125w-150w/kanal.

chociaz caly czas mnie to meczy nie myslalem nawet zeby szukac rozwiazania problemu wg twojego pomyslu.poprzednie kolumny(arus tm 75)naprawde byly bardzo stare.ale graly.....!!!! i nic sie z nimi nie dzialo.niestety.przestaly "wygladac".

amp ma glosnosc wyrazona w pkt-max 75.zawsze sluchalem na ok.25pkt.przy 35 zaczynaly sie stuki w sciane a 40-ka stawiala delegacje sasiadow pod drzwiami.teraz mam 43 i z lazienki nie slysze co leci:):):)a czytalem bodaj u letego w starym poscie ze slucha takiego zestawu na godz 9-czyli norma.

kupie miernik i podam wynik

zdjecie tez zrobie

dzieki za zainteresowanie.

pietro4, 10 Lip 2008, 14:08

>P.S. Wrzuć jeśli możesz fotki tych Vifek.

zdjecia juz sa.nie widac nic brzydkiego.pisze bo sa robione komorka i slabo widac.natomiast pomiary....d25 ma 5.5 ohm a m18 ma....6.5ohm?!!to jest 20%mniej niz powinno byc.miernik jest ok.co to oznacza w praktyce?czy mam powody do niepokoju z tej strony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przełącz mniernik na najniższy zakres pomiarowy zewrzyj ze sobą sądy. Pokarze ci pewnie 0,5 ohma bo masz pewnie tani miernik. To jest błąd pomiaru co musisz odjąć od wartości zmierzonej, rezystancja drutu dla m18wh jest 5,8 ohm według producenta.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

kondrax, 13 Lip 2008, 08:53

>Przełącz mniernik na najniższy zakres pomiarowy zewrzyj ze sobą sądy. Pokarze ci pewnie 0,5 ohma bo

>masz pewnie tani miernik. To jest błąd pomiaru co musisz odjąć od wartości zmierzonej, rezystancja

>drutu dla m18wh jest 5,8 ohm według producenta.

jest tak jak mowisz:)

znajduje duzo dobrych opinii na temat malych kolumn.a ze zrobionych na takich samych lub prawie takich samych glosnikach chyba tylko ja jestem niezadowolony:)!a ja jestem tylko zwyklym sluchaczem ktoremu albo cos sie podoba albo nie.nadstawiam tylko uszy.naklejka nie ma zadnego znaczenia.chociaz przy kupnie niestety naklejka sie kierowalem.ale tak mialo byc po prostu dobrze.

nadal mysle ze te glosniki powinny grac lepiej.

czy jest ktos z okolic-gdynia-rumia-reda ew troche dalsze regiony,kto ma takie kolumny i podlaczylby moje do porownania????!!!lub moglby w inny sposob je ocenic?

nie daje mi to spokoju i mialbym juz z glowy niewiadoma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.