Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kominek wolnostojący do pokoju

luk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , czy macie jakieś doświadczenia. W grę wchodzą tylko kominki wolnostojące. Osobiście podobają mi się produkty Nordica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

luk, 13 Lip 2008, 09:07

takie kominki wolnostojace potocznie zwane sa kozami

sa fajnie ,

trzeba Ci poszukac w gazetach wnetrzarskich ,

jaka jest bogata oferta na rynku

i jak je ladnie zastosowac we wnetrzu

mysle ze nie bedziesz mial problemu

, ostatnio czesto byly opisywane

pozdr

Wszystko zależy od tego jaką powierzchnię chcesz ogrzać i ile kasy na to możesz przeznaczyć. Wybór jest ogromny, od prostych, ładnych pieców za ok. 1kzł aż po naprawdę piękne, dopasowane do wnętrz z wszelkimi bajerami za kilka-kilkanaście kzł.

Na taki kominek ok. 5-6knpl. Chodzi mi przede wszystkim o jakość wykonania.Tak jak napisałeś wybór jest duży . Ale jak tu wybrać solidny piec, w tym kłopot.Nie chcę tanio. Raczej solidnie wykonaną "kozę" w kaflach. Nordica jest wykonana estetycznie , ale samej firmy nie znam. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą czy inną firmą??

mam dobre doświadczenie z Jotulem

przy zakupie zwróć uwagę na to jakie są regulacje dopływu i odpływu powietrza - na wagę - w pewnym uproszczeniu można powiedzieć że cięższy lepszy .Generalnie polecał bym Jotula ale jest ciut za drogi - można mieć taniej ale nie wiem czy lepiej

Jeśli masz ochotę na coś w kaflach, to niestety nie pomogę zbytnio. Kupowałem ostatnio (rok temu) dużą żeliwną kozę z wkładem szamotowym do domku letniskowego - o tym mam jakie takie pojęcie. Co do firmy Nordea, to raczej spotykałem sie z bardzo dobrymi opiniami o ich wyrobach, tyle że się nieźle cenią. Spróbuj poszukać na stronach muratora i innych tego typu, o ile pamiętam to na forach było sporo opinii ludzi którzy różne piece użytkowali. Jeśli się nie spieszysz zbytnio, to poszukaj tez małych firm prywatnych, tam potrafią dobrać dowolne kafle na życzenie (kolor, kształt, malunki)Widziałem wyroby jednej takiej firemki z Podkarpacia, z Łążka Ordynackiego chyba, podobały mi się. Miałem też gdzieś zapisane namiary na ludzi którzy robią kafle na zamówienie, ze Stalowej Woli i okolic, jeśli jesteś zainteresowany, to poszukam i wyśle na priva. Powodzenia w poszukiwaniach ;-)

Kominek kaflowy raczej nie. Poza tym mieszkam w miejscowości o nazwie Zduny, autentycznie i coś w tym jest. A ja raczej zdecydowałem się na kominek wolnostojący. Kurcze podobają mi się takie kozy i są dosyć..łatwe w montażu i eksploatacji. Niestety brak jest w necie jakiś konkretnych opinii na ten temat.

miałem jotula wpierw dla ozdoby ale potem zacząlem nawet w nim palic głownie dla "miłego " ciepła w pokoju gdzie stał

dobrze działaja przy paleniu na stałe ,okresowe rozpalanie jest kłopotliwe

szczelnosc trzymał jakies 6-7 lat potem juz niestety nieraz cos było nie tak /uszczelki i kleje się starzeją/i zona mi go wywaliła

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Mam Kornaka- koza 8 kw.'Grzeje 27 m kw parter i gor€ 14m kw. poprzez radiatory na rurze spalinowej. Pami€taj o doprowadzeniu powietrza pod palenisko, bo bedzie zaciagac zimne powietrze spod drzwi.No i wycig sprawny musi byc. Generalnie dobry patent. ale trzeba z glowa postawic w dobrym miejscu.

I zrobic z regulacja cugu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.