Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe ok.8tys. do 18 metrów

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax

Widzę w Twoim "o mnie" ze piszesz: "Półwalce, piramidki za kolumnami (istotny postęp tanim kosztem)"

Jakie ustroje stosujesz, gdzie kupiles

Moze jakies fotki.Napisz cos wiecej!

Plissss

Kupiłem kiedys w ciemno, chodziłem z nimi po pokoju :) i trafiłem w miejsce gdzie najlepiej sie sprawdziły. Przykleiłem do sciany i tyle. Nie są to wyrafinowane ustroje za wielkie pieniadze tym bardziej cieszy, ze dało to efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax

Ciekaw jestem czy te z sempera róznią sie czyms od tych z Allegro?

Seper "krzyczy" za cwiercwalec o promieniu 20cm 69 zł, a na Allegro są juz po 30.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cięzko stwierdzić, wygladaja podobnie, kiedyś równiez kupiłem na próbę jakiś panel-piramidki na allegro i w semperze. Podobienstwo uderzajace ale haczyk w tym, ze rózniły sie jakoscia uzytego materiału, gestoscią masą i "twardoscią", raczej na niekorzysc tych z allegro. Niestety bez prób i błedów chyba nie da rady. Mozna zawsze oddać sprawy w ręce speców od pomiarów rezonasów itp. Niestety owi "Łowcy duchów" nie są na moją kieszeń, poza tym co by rodzina powiedziała na gosci z "rózdzkami" przechadzjacymi sie z kata w kat i tak patrza juz na mnie z podejrzana wyrozumiałoscia (?) a koty głupio na mnie patrzą :).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wszystko zalezy od tego jak potencjalnie "nowe" kolumny wpasuja sie w Twoj system.

Witam

Od soboty jestem szczesliwym posiadaczem kolumn DIY zrobionych przez McGyvera.

Wybralem model Minas Anor na wooferach Vifa M18WH i tweeter Morel MDT29. I gra to naprawde super (wczesniej sluchalem np roznych Proac studio 120/130, takze BW czy Triangle, ktore sa duuuzo slabsze od tej konstrukcji)

Cale zamowienie od poczatku do konca bylo jak najbardziej ok. Rzetelnie, i uczciwie.

Polecam wszystkim tunning czy kupno kolumn DIY u McGyvera

Rekomendacja :)))

zwykłybanan, 15 Lip 2008, 20:18

O electrach mozna przeczytac rownie skrajne opinie. "Kazdy praszek chwali swoj daszek" ?

Mialem kolumny Minas Anor, takze te najdrozsze i najbardziej wypasione (upgreadowane takze poza firma). Pytanie czy kupilbym jeszcze raz takie kolumny - NIE. Czy skorzystam w przyszlosci z oferty studio16hertz - prawie na 100% NIE.

(dodam, ze prywatnie nie mam nic do tej firmy)

Obudził się ?

Salmo co znaczy obudzil sie ?

Nigdzie nie napisalem, ze sa to zle kolumny !

Minas anor w wersji budzetowej to po prostu budzetowka, ktora powiedzmy, ze jest lepsza od wiekszosci proponowanych kolumn w tej cenie.

Wypasiona wersja premium upgreadowana kondami Mundorf silver supreme silver oil (okolo 300zl sztuka) + rezystory milsa, zmiana okablowania wewnetrznego juz potrafi zagrac i w tej konfiguracji sa to nie zle kolumny. Problem w tym, ze nowe beda kosztowaly w firmie s16h okolo 8kzl, a to juz nie malo!. W tej cenie w segmencie kolumn uzywanych mozna znaaacznie lepiej.

Nawet taka wypasiona konstrukcja minas anor premium nie jest w stanie dorownac np Electra 926, przepasc ogromna !

Dodam jeszcze, ze przed tym jak powstala oficjalna firma s16h wersja podstawowa minas anor M18WH + mtd29 kosztowala 3kzl i wtedy byla to konstrukcja bezkonkurencyjna w swoim budzecie. Dzis kolumny sporo podrozaly (oficjalnie 5,5kzl) i juz nie wyglada to tak kolorowo.

salmo, 17 Lip 2008, 00:54

Salmo nie mow mi, ze Twoja powyzsza "rekomendacja" jest propozycja dla Zwyklybanan ? Budzetowa wersja Minas Anor za 5kzl w zamian za jego monitory JMlab PointS ?

HYBRYD, 17 Lip 2008, 01:34

>Salmo co znaczy obudzil sie ?

>

>Nigdzie nie napisalem, ze sa to zle kolumny !

>

>Minas anor w wersji budzetowej to po prostu budzetowka, ktora powiedzmy, ze jest lepsza od

>wiekszosci proponowanych kolumn w tej cenie.

>Wypasiona wersja premium upgreadowana kondami Mundorf silver supreme silver oil (okolo 300zl sztuka)

>+ rezystory milsa, zmiana okablowania wewnetrznego juz potrafi zagrac i w tej konfiguracji sa to nie

>zle kolumny. Problem w tym, ze nowe beda kosztowaly w firmie s16h okolo 8kzl, a to juz nie malo!. W

>tej cenie w segmencie kolumn uzywanych mozna znaaacznie lepiej.

>Nawet taka wypasiona konstrukcja minas anor premium nie jest w stanie dorownac np Electra 926,

>przepasc ogromna !

>

>Dodam jeszcze, ze przed tym jak powstala oficjalna firma s16h wersja podstawowa minas anor M18WH +

>mtd29 kosztowala 3kzl i wtedy byla to konstrukcja bezkonkurencyjna w swoim budzecie. Dzis kolumny

>sporo podrozaly (oficjalnie 5,5kzl) i juz nie wyglada to tak kolorowo.

Ściślej, to kolumny o których piszesz nie są już produkowane. Dzisiejsze Minas Anor to inna konstrukcja, na innych głośnikach. Gra inaczej.

A to, że nowe kolumny ze sklepu, od dowolnego producenta okażą się mało konkurencyjne wobec ofert z rynku wtórnego to chyba nikogo nie dziwi? To samo dotyczy również elektroniki. Dlatego też niektórzy (w tym również ja) kupują wyłącznie sprzęt z drugiej ręki. W ten sposób za podobną cenę otrzymuje się lepszą jakość, a i przy odsprzedaży się nie traci. Przecież wszystko w końcu kiedyś trafi na rynek wtórny, więc warto się rozglądać.

Nie mozemy sie kłócic ktore kolumny są lepsze...

Kwestia gustu a przede wszystkim systemu.

Ja jestem zwolennikiem "focalowej" szkoły dzwieku i myśle ze wzmacniaczem triodowym sie to dobrze uzupełnia.

Po analizie "wszystkich za i przeciw" postanowilem:

1. poprawic akustyke pomieszczenia

2. posłuchac lepszego odtwarzacza cd

3. posłuchac jak bedzie okazja: Zoller Imagination (pierwsze wersje), JM Lab Mini Utopia ....

4. posłuchac jak bedzie okazja monitorów z pasywnym subwooferem typu JM Lab PS10, Arton, Zoller...

5. w przyszłości ulepszyć wzmaka Phast (lepsze kondensatory, lampy, potencjometr)

Pozdrawiam

Piotrek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.