Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kondycjoner rozwiąże problem ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

stary bej, 14 Lip 2008, 15:39

>steq = stek bzdur jakie wypisujesz na temat osobnych kabli i osobnych faz pod jakimi mają pracować

>urządzenia w mieszkaniu, ciekawe, czy za następstwa takich pomysłów oddasz Gutekbullowi kase?

stary bej= stary a jeszcze do tego porządnie głupi,od 4 lat mam osobną fazę do sprzętu audio, a osobną do klimatyzacji i pozostałych domowych sprzętów. Po prostu po włączeniu klimatyzacji(a mam końcówkę w klasie A, upał latem niemiłosierny) jednocześnie ze sprzętem audio działy się jaja z dźwiękiem.Po ich rozdzieleniu a gra to już 4 lata nic się jeszcze nie spaliło- więc o co chodzi stary capie, w czym błąd?Poprowadzenie osobnych kabli prądowych o większym przekroju by ominąć gówna zamontowane w ścianie to też bzdura,? a to dlaczego? w czym to przeszkadza? Z praktyki wiem, że dźwięk zdecydowanie się poprawił gdy ominąłem ten syf kablowy w ścianach.Jeżeli ta cała zabawa była niewarta zachodu, to przynajmniej wytłumacz dlaczego(masz jakąś praktykę- zrobiłeś to w chałupie?). Wielu na tym forum tak zrobiło już dawno i nikt do tej pory się nie skarżył, że cokolwiek im się sfajczyło a chwaliło, że wrażenia słuchowe są lepsze.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

stek napisał o sobie:

"Muzykę lubiem bardzo i to odsłuchiwaną na super sprzencie. Mam radiomagnetofon Klaudia 801 uziemiony do rury ciepłowniczej kablem miedzianym z posrebżanymi końcuwkami, podłączony do najlepszych kolumn w swoim czasie Altusuw 140 bijących na głowę wspułczesne Navalony itp, mam też świetny adapter Bambino jeszcze na chodzie ktury kasuje wspułczesne 100 kilogramowe gówna z czystego aluminium i akrylu niklowanych i złoconych gdzie popadnie. Na Bambinie słucham wyłącznie pocztuwek z super muzą z lat 50 60 i 70tych co za klimat!Kocham się od zawsze w Maryli Rodowicz Annie German Annie Jantar- gdyby nie zgineła była by gwiazdom wszechczasuw. Gardzem i nielubiem Pinkflojduf szczegulnie tych z głópkiem Barrettem a i puźniejsze durniejsze som od imadła. Kiedyś trochę lubiłem Dżenezisuw ale tych bez sieroty Gabriela z pretensjami do teatralnego klauna ale te z Filem Kolinsem som okej. Napierdala po garach jak pszystało na rasowego pałkaża i śpiewać nawet on umie trochę. Lubiem też słuchać dobrej muzy granej w radiu.Lepsze ono jest niż dawniej, chłopaki lepiej się na muzie znajom niż takie Kaczkowskie Pitry czy rozłożone już na czynniki pierwsze Beksińskie przez natórę. Hip hop i rap to wreszcie to co lubiem.Można świetnie się pogibać popijając winko marki wino a słowa wreszcie do żeczy i dla normalnych, wyrwać przyniej można parę nieletnich lasek i wydymać przy winie zaraz stają się letnie.

Czy jest już sto potrzebnych znakuw?Z rachunkuw miałem zawsze lufę i poza 85tkę nie nauczyłem się liczyć jak będzie zamało to coś jeszcze dopiszę"

Bez komentarza.

Stary capie, nie uchylaj się od odpowiedzi:)Jeżeli jesteś "znafcą", to wytłumacz nam, dlaczego podłączenie lodówki do innej fazy a sprzętu audio do innej i osobnej linii, jest błędem. Tylko tyle. Może to jest błąd- my się tu po prostu chcemy czegoś nauczyć od "znafcuw".

Spokojnie ! Panowie tylko spokój może nas uratować ;-)

Chciałem obalić pewien stereotyp ,któren pokutuje w życiu codziennym.

Często słyszałem ,że dobre - drogie klocki - końcówki mocy maja tak zrobione zasilanie,

że już nic nie potrzeba i tylko wtyczkę do gniazdka w ścianie włożyć i słuchać z zachwytem.

Nie jestem fachowcem ,ale śmiem twierdzić ,ze to g.........o prawda !!!

Mieszkam tu gdzie teraz od paru lat i przed wprowadzeniem robiłem gruntowny remont z tynkami ,podłogami, oknami i wymiana wszelakich rur i kabli .

Mam nowe miedziane okablowanie i prawdziwe uziemienie - pilnowałem tego !!!

=> gutekbull

Jeszcze raz Ci powtarzam to że masz dobre uziemienie nie ma znaczenia - wypożycz RGC-24, nie kupuj, wypożycz, a może się okazać, że będziesz mnie po dupie całował....:)))

Panowie to ,ze wieczorem robi się ogólnie na świecie ciszej i co za tym idzie ,

zmysły się wyostrzają to ogólnie znana sprawa, ale te różnice potrafią być szokujące i tak nie do końca daje wiarę siłą ciemności ;-) !!

zyzio, 15 Lip 2008, 19:09

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie otwiera sie :(

Ukryta Zawartość

Gutek,

Zrób bardzo prostą rzecz a może pomoże trochę. To nie woodoo jak zaraz wyskoczy stary cap lub inni.

Pożycz nawilżacz powietrza.Nawilżaj pokój odsłuchowy jakiś czas ale bez przesady.Woda powoduję ujemną jonizację powietrza. Ty tam musisz mieć potworny smog elektromagnetyczny który ma wpływ nie tylko na sprzęt ale i na twoje zdrowie a więc i słuch.Można też nabyć zwykły jonizator wysokonapięciowy powietrza(10 lat temu kosztował 60 zł)Kupowanie tych audiofilskich to cenowe przegięcie pały gdyż to jest bardzo proste urządzenie a spełnia swoją rolę.Koniecznie usuń wszystkie dywany z pokoju gdyż w 90% są one ze sztucznych włókien i gromadzą silny ładunek elektrostatyczny który przyciąga tony kurzu który podrażnia śluzówkę nosa a drożność nosa ma bardzo ważny wpływ na naszą słyszalność.To samo z kanapami.Siedzimy na nich godzinami a one są głównie ze sztucznych włókien i potwornie naelektryzowane są, a my ten ładunek gromadzimy na sobie również i dochodzi do bipolaryzacji naszych komórek , co ma fatalny wpływ na nasze zdrowie.Można to wszystko(nie sprzęt)spsikać też płynem antystatycznym, takim do ubrania.

Tu już ktoś nawet rozsądnie zasugerował by przetrzeć sprzęt ściereczką antystatyczną, jeżeli taka ona właśnie jest- to nie zaszkodzi a z pewnością usunie część ładunku elekrostatycznego z obudów.

Jak samemu się zdemagnetyzować, to tylko na priva:)Na pewno nie ściereczką antystatyczną.

Guciu- weź faktyznie lepszą listwe sieciową, Supra niestety jest cieniutka.Owszem sprawdza się ale np. z CD. Do końcówki polecam to co sam używam a więc Sunleiste-stworzona do prądożernych urządzeń-w przeciwieństwie do supry.

Panowie wchodzimy w sferę baśni z mchu i paproci ,a ja twardo stąpam po ziemi ;-)

Myślę o kondycjonerze sieciowym. Czy ktoś ma w domu lub miał do czynienia z Accuphase PS-510/PS-1210?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Guciu, to że nie uznajesz istnienia silnych pól elekromagnetycznych emitowanych przez urządzenia elektryczne w naszych chałupach i że maja one silny wpływ na elektronikę i nas, świadczy , że wcale nie stąpasz twardo po ziemi.Pozostaje więc wypożyczenie Accu od Michalczyka, a czy ten krętacz zwróci Ci kaucję jeżeli to będzie niewypał, to...

Sluchalem najwyzszy model Accu w Strefie Dzwieku na pokazie ale nie moge powiedziec czy i jak dzialal bo nie bylem swiadkiem odlaczenia ustrojstwa i wpiecia go ponownie a z tego co mowil Łukasz (wlasciciel Strefy iorganizator pokazu) to urzadzenie ma niebagatelny wplyw na dzwiek -ja mu wierze bo konkretny to facet normalnie podchodzacy do tematu i klienta.

Wypozycz i wszystko stanie sie jasne.

robix

zyzio=> daj link do tej listwy magicznej ,niech no spojrzę ;-)

A co do ładunku elektrostatycznego to faktycznie kopie mnie jak tylko klocków dotykam, ale to sprawa kapci - laczów nie są audiofilskie ;-) Jak je ściągnę to nie ma problemu. ;-)

Przeca dawałem już ze dwa razy :)) Wpisz w google RGC-24 Ground Conditioner - dowiesz się ciekawych rzeczy :)

I usuń ładunki elektrostatyczne ze sprzętu, to naprawdę nie są żarty ;)

Gucio, BINGO. Ja miałem ten sam problem co TY.Uwierz mi. Kopało mnie za każdym włożeniem płyt do odtwarzacza. Kopała mnie końcówka mocy i przedwzmacniacz po jego dotknięciu, a także samochód gdy dotknąłem obudowy,kopały mnie metalowe framugi drzwi gdy ich dotknąłem. Jeżeli chcesz więcej informacji przedzwoń do mnie jak rozwiązałem ten sam problem co TY masz, z którym borykasz się już kilka lat. Na priva wysyłam Ci telefon.

gutekbull

Miałem ( lub mam ) Heliona 1750 xp , Neela 1800 coś tam , AudioLot ALF 2200 ( niestety tylko wejścia z transformatora - do dużych pieców nie zalecane ) i PALa PB3.0 i każdy z nich przynosił znaczną ( no , Helion dość małą ) poprawę brzmienia .

Kup/wypożycz na odsłuch PALa i/lub Neela 2300/DRAGON i sprawdź - jak się nie sprawdzi , to oddasz .

Tak wogóle to ja się Tobie BARDZO dziwię - masz TAKI sprzęt i nie zasilasz go przez DOBRY kond. , a nawet żadnego nie sprawdziłeś ???

Ja bym jednoznacznie na Twoim miejscu wolał mieć ciut ( przy Twoim sprzęcie to ciut to naprawdę niewielka część ceny całego zestawu ; a i przecież będziesz miał konda na resztę audiofilskiego życia ) tańszy sprzęt i do niego konda .

PAL 3.0 i AudioLot mają wpływ cudowny na dźwięk , Neel 1800 BDB- , a Helion DOBRY- .

Do tego sieciówki ( używ. ! ) za ok. 1000zł i JAZDA jest NA CAŁEGO .

Ja z PALa zasilam tylko Creeka 5350 , ale Gościu który go też miał zasilał nim jakąś końcówkę Kreela i nie miał żadnych zastrzeżeń co do wpływu na dźwięk ; a przecież Ty masz mniej wymagający sprzęt ; zresztą PAL ma wyjścia nietransformatorowe .

W najnowszym HFiM jest test 2 kondów : Neela i Shunyata .

W kondycjonerze Accu mamy okienko ze wskazówką, jednym z kilku wskazań jakie posiada jest dystorsja czyli szumy w sieci jest to skala procentowa 6 stopniowa, w dzień wskazowka balansuje między 3-5 a po północy schodzi do 2 nigdy nie było u mnie mniej, w weekendy w ciagu dnia jest ok. 2-3. Przypadłością jest to, ze im większe obciażenie kondycjonera tym większe buczenie jego trafa -prawie spawarka wręcz przeszkadza, na szczescie nie słyszalne w kolumnach, podobnie jest z dystorsją w sieci, im większa tym bardziej buczy. Accu z serii ps 500V czy 510V przy obciążeniu powyzej 500W najzwyczajniej się wyłaczają czyli zapomnij o koncówce,nawet nie ryzykowałbym ze skromną integra tylko pre i cd, raczej trzeba by ps 1200 ale to juz kosmos. Wpływ: b. dobre zabezpieczenie, b. dobra reakcja na przepięcia. Wskazówka pokazuje tez napiecie wejsciowe i wyjsciowe. Dzwięk uporządkowany, krystalizuje się góra i średnica w dole nie stwierdzam róznic, niektórzy twierdzą że muli i w przypadku wzmaków moga miec racje, przy cd zdecydowanie odbieram na korzycśc.

"Przypadłością jest to, ze im większe obciażenie kondycjonera tym większe buczenie jego trafa -prawie spawarka wręcz przeszkadza" - czyli w skrócie baaaaardzo drogi, ładnie wyglądający bubel :(((

Benzen=>

wielkie dzięki,ze się odezwałeś ,mało jest tak merytorycznych wpisów,

ludzie piszą o tym co widzieli na zdjęciu w gazecie ;-)

Czyli Accu PS-510 za słaby ,a ten drugi za drogi ;-)

Ktoś mi mówił ,że dobrym wyrobem porównywalnym z Accu jest Hydra ???

Ale boję się tych kondycjonerów z powietrzem w środku , szkoda kasy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.