Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podnieść częstotliwość dźwięku?

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Chciałbym zrobić taką operację:

1) Nagrać mowę,

2) odfiltrować wysokiego rzędu filtrem band-pass żeby zostało tyko w przedziale 300Hz - 3000Hz

3) podnieść częstotliwość tak przygotowanego nagrania "przez dodanie częstotliwości" to znaczy żeby po operacji dźwięk mowy zawierał się w zakresie np. 17,3kHz - 20kHz

1) i 2) już zrobiłem. Jak zrobić operację 3)? jakiego darmowego programu użyć?

czy ten dźwięk będzie odtwarzany w stereo?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość cadam

(Konto usunięte)

Po eksperymentach stwierdzam, że oferowana przez większość programu funkcja Time Streching nie prowadzi do zamierzonego celu. TS jakoby mnoży częstotliwości o zadaną liczbę a mnie chodzi o dodanie ustalonej częstotliwości do sygnału. Jak to się nazywa po angielsku?

Potrzebny jest modulator pierścieniowy (przemiennik częstotliwości).

Na jedno wejście podajesz sin 20kHz, na drugie przefiltrowany sygnał, na wyjściu uzyskujesz dwie wstęgi - sumacyjną i różnicową skupione wokół cz. podstawowej (20kHz). Odfiltrowujesz sobie górną lub dolną, żeby odzyskać to co było na wejściu operację trzeba powtórzyć w analogiczny sposób. Czyli jest to normalne heterodynowanie, mieszanie częstotliwości. Poszukaj programów emulujących ten efekt, software ring modulator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Imaczej można zrobić to poprzez transpozycję, ale widmo będzie zawierać n-krotnie szersze pasmo, a tu tylko f0+f.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość cadam

(Konto usunięte)

żeby łatwiej porównać co się dzieje z widmem powtórzyłem eksperyment z szumem różowym okrojonym do 0,3kkHz do 3kHz częstotliwość oscylatora 17kHz

przed i po

post-4784-100009467 1216252032_thumb.jpg

post-4784-100009468 1216252032_thumb.jpg

Gość cadam

(Konto usunięte)

Mam taki problem. Żeby program dobrze działał sample muszą być nagrane z częstością 44,1kHz a ja posiadam nagrane sample z częstotliwością próbkowania 16kHz. Jakim programem zresamplować z 16 do 44,1kHz nie zmieniając czasu odtwarzania?

Gość cadam

(Konto usunięte)

Po podniesieniu i odfiltrowaniu jednej wstęgi mam sygnał mowy zawierający się między 17kHz - 22kHz. Poza tym pasmem wszystko jest poniżej -90dB. Tak wysokich częstotliwości powyżej 17kHz nie powinienem słyszeć lecz w głośniku pojawiają się słyszalne dźwięki. Czy to zniekształcenia inermodulacyjne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.