Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Fusion2 - wysokie się psują:(

bahlazamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie od razu powiem, że nie chciałem zakładać nowego wątku, poczytałem na forum i w innych źródłach, ale nie znalazłem dokładnie odwzorowania mojego kłopotu, a sam się za mało znam aby go rozwiązac.

Pojawił się taki oto problem:

Od jakiegoś czasu jedna kolumna zaczynała 'trzeszczeć'. Nie było to basowe 'pierdzenie' tylko miarowe trzeszczenie, jakby ktoś hmm delikatnie papier darł. Pojawia się to głównie przy wyższych częstotliwościach tonów średnich, jak np. gitara (np. taki Pat Metheny i Charlie Haden - przy dźwiękach nylonowych strun). Generalnie przy akustycznej muzyce najbardziej słychać. Kiedy posłuchałem z uchem przystawionym do kolumny jestem na 90% pewien, że to pochodzi od kopułki wysokotonowej. W sumie nie było to aż tak uporczywe, jednak ostatnio w parze z 'trzeszczeniem' pojawił się zanik tonów, dźwięk się staje mocno przytłumiony (to głownie się trafia przy ostrzejszych nagraniach) - kolumna zaczyna grać wyraźnie ciszej i jakby obcięło jej 3/4 tonacji. Dodam, że jak użyję środków bezpośrednich (tzn. lekkie uderzenie w obudowę) wszystko wraca do normy. Jednak jak wcześniej było to baaardzo sporadycznie, tak teraz potrafi się zdarzyć nawet kilka razy w ciągu płyty, bądź długiego utworu.

Hmm, chyba nakresliłem problem najlepiej jak umiałem, czy ktoś może pomóc? Z góry dziekuję.

A nie da rady wsadzić jakiś zamienników ? Kurcze, żeby się nie okazało, że nowe tweetery będą kosztować połowę wartości i tak w końcu niezbyt drogic, a fajnych kolumn.

Włożenie tweeterów innych niż oryginalne jest oczywiście możliwe, ale będzie się wiązało z koniecznością dopasowania do nich zwrotnic.

Z magnesami neodymowymi są na przykład całkiem fajne tweetery Peerless NDT53. Przy obecnym kursie euro nie wychodzą drogo.

serwis EIC działa poprawnie - polecam

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.