Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Sonicks Argenta

miiauu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moj Ojciec przymierza sie do kupna Sonicksow Argenta.W tej chwili ma Pro Ac tabletki.W dalszej kolejnosci bedzi zmienial wzmacniacz,z Exposure super XX.

Czy macie moze jakies doswiadczenia/sugestie jaki wzmak do 4 tys.pln.za uzywke,bedzie sensowny do tych kolum?

Pozdrawiam i dziekuje.

Michal

https://www.audiostereo.pl/topic/44532-wzmacniacz-do-sonicks-argenta/
  • 2 tygodnie później...

Witam. Co do tych monitorów Sonics Argenta to byłem ich posiadaczem jakiś czas temu. Co do doboru wzmacniacza, osobiście uważam, że należy wybierać do nich o brzmieniu co najmniej lekko rozjaśnionym, szczególnie na górze, gdyż te Sonicsy mają dosyć słodkawą górę i średnicę. A tak nawiasem mówiąc to myślę, że w cenie (NOWYCH) tych monitorów można uzyskać wyraźnie lepsze brzmienie i wykonanie zewnętrzne wybierając spośród innych firm.

miaauu

Nie wiem jak grają te monitorki Sinockas. Ja słuchałem podłogowych, niewielkich Sinicks Allegretto i to był ... dramat. Nie wiem, czy były niewygrzane, czy reszta toru była źle dobrana, czy ja miałem zły dzień (to ostatnie odpada chyba, bo słuchałem nie sam). Mam więc radę podobną do kolegi mk 345: niech Twój tata może posłucha jeszcze kilku innych konstrukcji, bo cosik te opinie o głośnikach fimy pana, który współtworzył sukcesy Audio Phisica są raczej słabe.

Tu masz link do mojej opinii o Sinickasach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stempur, przeczytałem Twoją ocenę Allegretto. Aż skóra cierpnie. Gerhard bardzo skrzywdził tą Vifę, w dobrej aplikacji ona naprawdę potrafi nieźle łupnąć niskim, szybkim basem, i zagrać barwnie i detalicznie. Nie mogę się nadziwić.

• Redaktorzy

Przede wszystkim, jak zawsze, proponuję posłuchać. Wszyscy jak tu jesteśmy mamy zbyt duże doświadczenie w słuchaniu sprzętu żeby nie wiedzieć, ze większość urządzeń moze zagrać albo tak, albo siak, zależnie od systemu towarzyszącego. Przy czym niekiedy te różnice są naprawdę bardzo duże - jak między dźwiękiem zdecydowanie dobrym, a słabym.

• Redaktorzy

Przede wszystkim, jak zawsze, proponuję posłuchać. Wszyscy jak tu mamy zbyt duże doświadczenie w słuchaniu sprzętu żeby nie wiedzieć, ze większość urządzeń moze zagrać albo tak, albo siak, zależnie od systemu towarzyszącego. Przy czym niekiedy te różnice są naprawdę bardzo duże - jak między dźwiękiem zdecydowanie dobrym, a słabym.

• 8 miesięcy później...

miiauu, 17 Lip 2008, 14:37

Miałem chyba ponad 4,5 roku ProAc'i Tabllete 2000.

Twój Stary ma dobre ucho (i gust - popieram ten wybór :)

Jedynymi kolumnami jeszcze w rozsądnej cenie (po targowaniu się) jakimi ja mógłbym i chciał zastąpić Tabletki 2000 były SONICS Argenta.

Do tej pory ich brzmienie b.dobrze wspominam i gdyby nie pewien ich feler... - pisałem jaki - z tego powodu ostatecznie ich nie kupiłem.

Teraz więc muszę powetować tę decyzję nie gorszymi. /Bo takie jest prawo dżungli :)/

"Tymczasowo" jadę na bardzoż przyzwoitch i sensownych U-S520 ale mam nadzieję, że je niedługo zmienię.

Estetyka brzmieniowa S.A. bardziej mi odpowiadała, tyle, że U-S520 nie wykrzaczyły mi się ani razu, dlatego je wziąłem (na przetrwanie, do czasu znalezienia tych właściwych i może już moich ostatnich...

* * *

Na AS'09 b. podobały mi się z brzmienia produkty Talkompu na Scanach. Zamnęta obudowa, zwrotka 1. rzędu i przepiękne, wciągajace brzmienie. Nic dodać, nic ująć, do niczego się nie mogłem przyczepić, no bo i jak, skoro bardzoż mi się spodobały ? Niestety cena 12kzł/parę nie na moją kieszeń. Zresztą w podobnej można mieć już duże, wolnostojące z aktywnym subem, rodem z Krakowa (J.W.) - jak dla mnie jedne z najlepszych jakie syszałem, obok JAMO Concert 11 i paru in. konstrukcji na przestrzeni kilkunastu lat.

A.P. NEW TEMPO też były świetne. (Może są jeszcze w sprzedaży - nie wiem.)

Ale ja potrzebuję jednak podstawkowców.

A, Reference 3N (test w AV nr 4/09) też. Ale tych słuchałem może ze 2x po 5 minut. Tak jakoś wysżło :( Dla mnie klasa. Cena ok. 9kzł/para na dzień dobry.

I to by było na tyle :)

Miałem okazję dość dokładnie odsłuchiwać Sonics Argenta w towarzystwie usher v-601. Dźwięk SA może się podobać (zwłaszcza barwa średnicy), ale prędzej czy później zacznie irytować przymglona góra (i to nawet w zestawie uchodzącym za ostro brzmiący). Podzielam zdanie, że w tej cenie można dokonać zdecydowanie lepszego wyboru

Gość

(Konto usunięte)

miiauu, 17 Lip 2008, 14:37

>Witam

>

>Moj Ojciec przymierza sie do kupna Sonicksow Argenta.W tej chwili ma Pro Ac tabletki.W dalszej

>kolejnosci bedzi zmienial wzmacniacz,z Exposure super XX.

>Czy macie moze jakies doswiadczenia/sugestie jaki wzmak do 4 tys.pln.za uzywke,bedzie sensowny do

>tych kolum?

>

>Pozdrawiam i dziekuje.

>Michal

miałem okazję słuchać Sonics Argenta w połączeniu ze wzmacniaczem CA 840. Nie pamiętam jaki był CD, być może też CA 840 ale nie powiem na 100%.

Grały bardzo dobrze. Do niczego nie można było się przyczepić. Była scena, była równowaga tonalna, piękne wokale, było bardzo miło.

Powiedz gdzie ojciec chce je kupić ? Pamiętam, kiedy były dostępne w Polsce, kosztowały 4000zł.

• 2 miesiące później...

Nie wiem czy w Polsce sprzedano więcej niż 1 parę.

AS wycofał się chyba z dystrybucji marki SONICS :(

* * *

Kupiłem inne. Grają po swojemu, ale jest w nich pomysł na brzmienie i dlatego spodobały mi się.

Z tanią lampą nie grają dobrze. /Może to i dobrze o nich świadczy ;)/

Aha, realna cena w Polsce S.A. była na poziomie ok. 3,2-3,5kzł/para nowych.

Używki nieco taniej ale nie widziałem więcej jak 1. ofertę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.