Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Alpsa? EL34 SE tuning

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako że ostatnio zakupiłem lampowca na EL34 SE, tak z ciekawości i nawet miło sie zaskoczyłem choć od razu wiedziałem że jest DUŻO do poprawienia. Zacząłem od przerobienia żarzenia z 6NP1 na ECC83 i wsadzeniu Tungsram'a. Zagrało nieco przecyzyjniej i jaśniej. Nastepnie padła kolej na potek, ale pojawił się problem, bo wymontowałem wsadzonego tam telpoda z zamiarem zamiany go na niebieskiego Alpa ale ALPS jest za duży!! Nie mieści się w obudowie, brakuje conajmniej kilku milimetrow z dwóch stron i nie da się go fizycznie wepchnąć. Czy znacie jakieś dobre potki na poziomie alpsa a nawet lepsze tylko mniejszych rozmiarów? Przypominam że całość jest w drewnie i wewnetrzna przeróbka jest bardzo trudna, raczej nie wchodzi w gre. Myslałem że w przyszłości mógłbym przerobić go na końcówke mocy i podłaczyć osobno pre na jakieś pasywce, ale narazie na to za wcześnie. Więc co proponujecie? Dodaje schemat, bo zamierzam większość tanich kondów i kluczowych rezystorów wymienić na coś konkretniejszego. Rzeczowe propozycje i uwagi mile widziane, a wieczorem wkleje fotki wnętrza. Pozdrawiam i dzięki za pomoc...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44597-co-zamiast-alpsa-el34-se-tuning/

Daj sobie spokój z Alpsem.Zostaw tego Telpoda (jeśli jest sprawny) i użyj go w układzie shunt.

Rezystor szeregowy dobierz doświadczalnie aby uzyskać w miarę płynną regulację w początkowym zakresie

regulacji głośności.Zacząłbym od wartości tak 10-15k.

Ukryta Zawartość

Po tym układzie już tylko drabinka rezystorowa.:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pawcio>>

Gdzie takiego Nobla dorwać? Nie bardzo wiem o który model chodzi, słyszałem skrajne opinie o Noblach że są DOBRE i te "mniej dobre". Mogłbyś na schemacie zaznaczyć elementy które warto ruszyć? Bo moja lampowa wiedza jest początkująca :P i na co wymienić?

Leszek B>> Niestety z telpoda za wiele nie zostało, bo był wkrecony prosto do drewna i z uwagi na brak miejsca musiałem go brutlanie usunąć ;) hehe

Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?

Obawiam się ze gdybyś nawet kupił drugiego Telpoda i zmontował na nim shuntpot powiedzmy z rezystorem Dale to taki regulator będzie pewnie lepszy od Alpsa.

Tu jest parę potencjometrów :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tych pisałem.

Pojemności możesz w pewnych granicach zmieniać doświadczalnie i "ukształtować" dźwięk pod siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensator w pierwszej katodzie ja bym wywalił a zwiększył pojemność sprzęgającego no powiedzmy 0,47 albo nawet 1uF. Powinna się poprawić przestrzeń, kontrola i głębokość basu i liniowość charakterystyki.

chyba nie bardzo bo z tego co widzę każda połówka steruje lampą wyjściową L i R.

z pojemnością sprzęgającego można kombinować ale za duża wartość może "przesunąć" charakter wzmacniacza w stronę niskich częstotliwości i nieco zamulić.

>Zgadza się, sprzęgające muszą być jak najwyższej klasy.

>Obawiam się jednak, że subiektywnie góry może ubyć nieco.

Góry może ubyć ale poza zakresem słyszalności, polecam jakiś programik do typu Cicuitmaker lub Pcspice. Można wszystko za modelować i zobaczyć jak kondy wpływają na pasmo.

Wiem jak wpłyną i dlatego napisałem "subiektywnie" mając na myśli dociążenie brzmienia i przesunięcie równowagi w dół.

tak czy siak trzeba sprawdzić nausznie co się komu bardziej spodoba ;)

pozdrawiam

Na sprzęgające zamierzam wrzucić na próbe żółte MKP Arcotronics'a 0,68uF, powinny się sprawdzić, jadą do mnie też Wima MKP10, zobaczymy które lepiej zagrają. Te kluczowe rezy na jakieś węglowe wymienić? czy metalizowane? Z potkiem dalej sie zmagam bo wykminiłem coś, jesli odkrece tą niebieską obudowe z alpsa to troche z bólem, ale wchodzi do obudowy. Ma to sens na jakiś czas chociaż? Czy takie rozbieranie potkowi nie służy za bardzo? Nie chciałbym go uszkodzić. A nie ma nic pod ręka a drugiego Telpoda nie mam zamiaru kupować bo balans miedzy kanałami wyrównuje sie dopiero gdy jest już nieco za głośno na nocny odsłuch. Planuje także wymienić okablowanie od potka do gniazd na Sonus Olive. Na co jeszcze warto zwrócić uwage?

Ukryta Zawartość

post-127-100009123 1216826707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i poszedł dymek :// Po wstępnych ogłedzinach zwęglił sie rezystor 100ohm miedzy 3 i 4 nózką lampy EL34, co sie stało? Czy może być tego winną źle podłączony potencjometr? Czy lampa też poszła?? Sprawa ma sie tylko w jednym kanale, choć głowy bym nie dał że coś jeszcze nie poszło. Proszę o pomoc, dokładnie przejrzałem i nigdzie nie ma żadnych spięć. wczoraj jak podłanczałem potka to owszem grało ale tylko jeden kanał i było w nim słychac głośne pyknięcia? Co jest grane? Błagam o pomoc lampowców!

Zapas mają jak cholera bo 450V zmiennego i 850V stałego. Czy blisko przebiegający potka gruby pret z masą może mieć jakiś wpływ? Bo to dziwne wczoraj jak go odpaliłem to jeden kanał chodziłi było słychać "głośne pykanie". A dzis tylko kable z potka przelutowałem, włanczam i iskry i dym. Dziwna sprawa, a rez zwęglił się na amen, i nie wiem co dalje, kupie dzisiaj jeszcze kilka 100Ohm rezystorów na zapas i zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.