Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon - co dalej ?

whitesnake

Rekomendowane odpowiedzi

--> vasa

W takim razie ta wkładka jest za ciężka czy za lekka? Inną opcją jest Ortofon rondo bronze lub Lyra dorian - jedną z nich chcę kopić w przyszłości - Denona mam teraz.

Tak na marginesie - czy połączenie LP12 + SME 3009III to dobre combo i będzie to dobrze współpracować? Czy może szukać LP12 z ramieniem Linna???

Gość vasa

(Konto usunięte)

Stones_Fan, 25 Mar 2009, 21:36

>--> vasa

>W takim razie ta wkładka jest za ciężka czy za lekka?

Nie chodzi o wagę wkładki lecz o jej podatność (compliance). Igła jest zamocowana sprężyście, to jak elastyczna jest ta spężystość określa właśnie termin podatność. Generalnie powinno być: mała podatność -> ciężkie ramię, duża podatność -> lekkie ramię. Jeśli masz DL103 z SME 3009 III to przeprowadź następujące doświadczenie: Weż plastelinę, przyklej kulkę o masie ok 10g do headshela, wyważ ramię na 2,5g, posłuchaj jak gra. (jeśli przeciwwaga będzie za lekka do wyważenia zmniejsz kulkę) Ostatnio Robix robił takie doświadczenie :)

Inną opcją jest Ortofon rondo bronze lub Lyra

>dorian - jedną z nich chcę kopić w przyszłości - Denona mam teraz.

Ortofon 2M Bronze będzie idealny, Ortofon Rondo Bronze i Lyra wymagają doważenia ok 3-4g.

>Tak na marginesie - czy połączenie LP12 + SME 3009III to dobre combo i będzie to dobrze

>współpracować? Czy może szukać LP12 z ramieniem Linna???

Na tak postawione pytanie nie odpowiem. Ja mam SME 3009III połączony z miękkim napędem i gra ładnie, ale trzeba posłuchać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.